Πάτρα: Γόνοι εύπορων οικογενειών μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο, μέσω του Εσπερινού Λυκείου

τι έρευνούν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.
Φωτογραφία Αρχείου

Οι μετεγγραφές παιδιών εύπορων οικογενειών και μάλιστα στη Β΄ τάξη του Εσπερινού Λυκείου της Πάτρας έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως γράφει η εφημερίδα "Πελοπόννησος", τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να φοιτούν σε αυτό. Ειδικότερα φέρονται παιδιά γιατρών, διοικητικών παραγόντων, εκπαιδευτικών, μηχανικών κ.α. να φοιτούν στις τάξεις ενός σχολείου που έχει δημιουργηθεί για να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζόμενων παιδιών. Παιδιών που εργάζονται για καθαρά βιοποριστικούς λόγους.

Το παραπάνω επισημαίνεται ξεκάθαρα και από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που στηρίζεται σε έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη νομιμότητα των μετεγγραφών μαθητών Ημερησίων Λυκείων στις Γ' και Δ΄ τάξεις Εσπερινών Λυκείων (Δημοσίων και Ιδιωτικών).

Σύμφωνα με αυτό, οι μετεγγραφές μαθητών από Ημερήσια Λύκεια (Δημόσια και Ιδιωτικά) σε Εσπερινά, επιτρέπονται κατόπιν αιτήσεως του κηδεμόνα και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο μαθητής εργάζεται αποδεδειγμένα προς βιοπορισμό. Το τελευταίο πρέπει να στοιχειοθετείται από τα δικαιολογητικά, αποδεικτικά στοιχεία (βεβαίωση απασχόλησης από το ΙΚΑ, κ.ά.) που οφείλει να ζητάει ο διευθυντής του σχολείου και η τελική μετεγγραφή να έχει την έγκριση του αρμόδιου προϊσταμένου Γραφείου ή διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης επικαιροποιημένα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται από τους κηδεμόνες των μαθητών κατά την έναρξη κάθε σχολικού έτους φοίτησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  ορισμένοι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου της Πάτρας φέρονταν να απασχολούνται σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις με τις οποίες δεν είχαν καμία απολύτως εργασιακή σχέση. Επίσης κάποιοι μαθητές πήραν μετεγγραφή για το Εσπερινό Λύκειο στη Β΄ τάξη έτσι ώστε να γλυτώσουν ένα χρόνο φοίτησης καθώς το Εσπερινό Λύκειο έχει τέσσερις τάξεις. Αραγε έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι;

Κι αυτό συμβαίνει εις βάρος των πραγματικά εργαζόμενων μαθητών οι οποίοι την ημέρα εξουθενώνονται στην εργασία τους και το βράδυ φοιτούν. Σε αντίθεση οι μη εργαζόμενοι συμμαθητές το πρωί κάνουν τα φροντιστήριά τους και ό,τι άλλο επιθυμούν και το βράδυ πάνε και στο σχολείο για να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του σε σχέση με την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κυρίως τα χαμηλότερα μόρια εισαγωγής σε σχέση με τους υποψηφίους των γενικών λυκείων.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ