"Μαλλιά-κουβάρια" στην ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ - Ξεκινούν μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης

Το πλέξιμο ΉΡΘΕ ΞΑΝΆ ΣΤΗ ΜΟΔΑ

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr ξεκινά μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης και όχι μόνο με ένα υλικό και μια τεχνική που αγαπήθηκε αλλά και παρεξηγήθηκε στο διάβα του χρόνου, το πλέξιμο, το οποίο όμως ποτέ δεν έπαψε να εντυπωσιάζει με τις δημιουργίες του, το στυλ του, αλλά κυρίως, με τη χρηστικότητά του.

Τα μαθήματα τα οποία απευθύνονται σε αρχάριους θα γίνονται με την ανιδιοτελή προσφορά της Αναστασίας και Φωτεινής Βελλοπούλου -στελεχών της οργάνωσης- για ένα δίωρο, μία φορά τη βδομάδα στον πολυχώρο της οργάνωσης Μαιζώνος 139, 4ος όροφος και θα διαρκέσουν δύο μήνες. Για την κάλυψη κάποιων βασικών λειτουργικών εξόδων οι συμμετέχοντες θα συμβάλουν με 10€ το μήνα. Κατά τη διάρκειά των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους βασικούς τρόπους και τεχνικές πλεξίματος

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στο Νίκο Αναστασόπουλο καθημερινά στο 6973.250426 (λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετασχόντων θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας).

Η ιστορία του πλεξίματος είναι ένα μυστήριο, που μπορούμε μόνο να το καταλάβουμε από αρχαιολογικά δείγματα που φυλάσσονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Ένα πλεκτό μπορούσε να είναι κατασκευασμένο από μαλλί, μετάξι και άλλες ίνες που όμως χαλούσαν γρήγορα, ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες. Οι βελόνες πλεξίματος που χρησιμοποιούνταν ήταν ουσιαστικά αιχμηρά ραβδιά.

Έρευνες πάνω στο θέμα έδειξαν πως το πλέξιμο πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη και στην Αμερική μέσω των αποίκων. Επικρατεί επίσης η άποψη ότι στην Ευρώπη το πλέξιμο το εισήγαγαν οι Κόπτες (κλάδος του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο). Το 13ο αιώνα στη Γαλλία, το πλέξιμο έγινε ένας από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της βιομηχανίας. Στη Σκωτία, δημιουργήθηκε και διατηρείται μέχρι σήμερα, o παραδοσιακός πλεκτός σκούφος.

Γεγονός που προκαλεί έκπληξη είναι ότι το πλέξιμο ήταν κατά βάση ανδρική δουλειά. Το 1612 στην Πράγα είχαν καθιερώσει μέχρι και πρόστιμο για τις γυναίκες που αποφάσιζαν απλά να πλέξουν ... Αργότερα όμως όταν το πλέξιμο έγινε ευρέως διαδεδομένο άρχισαν να ασχολούνται με αυτό κατά κύριο λόγο οι γυναίκες. Το 19ο αιώνα, μια νέα μορφή πλεξίματος, το πλέξιμο με το βελονάκι έγινε μία πολύ ευχάριστη και δημοφιλής απασχόληση, και η παραγωγή δαντέλας με το βελονάκι ήταν τόσο μεγάλη που χαρακτηρίστηκε ως «παγκόσμια μανία». Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ενδυμασίες και τα εσώρουχα ανδρών και γυναικών διακοσμούνταν πλέον με δαντέλες.