Κώστας Λειβαδάς στο Tempo24.gr: Αν τα τραγούδια μου εμπνέουν, τότε είμαι ευτυχισμένος – Απόψε στο θέατρο Act

Χορηγός επικοινωνίας το Tempo24.gr

Σεμνός, ευαισθητοποιημένος, διαβασμένος, ταλαντούχος, «επαγγελματίας ακροατής» όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει. Μας χάρισε μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια που όλοι γνωρίζουμε, αν και μπορεί να μην πηγαίνει πάντα το μυαλό μας…

                                                                            Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Τσιάμη

 

Ένας τραγουδοποιός που υμνεί τον έρωτα και την αγάπη, όμως του αρέσει να παίρνει θέση και να σχολιάζει για τα κακώς κείμενα και να περνά κοινωνικά μηνύματα και να μην είναι αποστασιοποιημένος.

Πρόκειται για τον Κώστα Λειβαδά, ο οποίος λίγες ώρες πριν παρουσιαστεί στο θέατρο Act στην Πάτρα, μίλησε στο Tempo24.gr, όχι μόνο για τη δική του πορεία, αλλά για τη μουσική, τις συνεργασίες που έχει κάνει, την επαγγελματική αλλά και φιλική πλέον, σχέση που έχει αναπτύξει με τον ιδρυτή του θεάτρου Τηλέμαχο Τσαρδάκα, αλλά και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Και αν θέλετε να τον δείτε από κοντά, απόψε Πέμπτη και ώρα 21.30 στο θέατρο Act, εκεί στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, ο κ. Λειβαδάς, παρουσιάζει μία μοναδική μουσική βραδιά από την συνολική του πορεία μέσα στο χώρο της μουσικής, έχοντας στο πλευρό του τη Βίκυ Καρατζόγλου.

 

1. Η κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει τα πάντα στη χώρα μας, στη ζωή μας, στη σκέψη μας. Πόσο έχει επηρεαστεί η μουσική;

Η μουσική στην χώρα είχε και έχει πάντα πρόβλημα λόγω της μικρής αγοράς και της βιομηχανίας που στ’ αλήθεια υπήρξε πάντα περιορισμένα και χωρίς πολλές εξειδικεύσεις και επιμερισμό αρμοδιοτήτων. Λίγο από όλα, όλοι… Με ελάχιστες εξαιρέσεις. Φυσικά τα τελευταία χρόνια  φυτοζωεί η μουσική, υπάρχουν προβλήματα με την πειρατεία, ήρθε ο θάνατος της παραδοσιακής αγοράς, μικρές δυνατότητες στις ανεξάρτητες και το κυριότερο, υπάρχει μια κεκτημένη αντίληψη για το δωρεάν στην τέχνη. Προσοχή, μιλάω για το πώς ζει κανείς από τη μουσική, δηλαδή για να αντιληφθείτε τι εννοώ, από ένα cd μπορεί να ζουν είκοσι οικογένειες.

 

2. Μέσα από τα τραγούδια σας όμως, πολλές φορές, προσπαθείτε να περάσετε και κάποια κοινωνικά μηνύματα. Η μουσική πρέπει να έχει τέτοιο ρόλο; Επηρεάζεται το κοινό;

Φυσικά… Για μένα αλλάζει ο κόσμος, αν «διψάει» και θέλει να αλλάξει όσο άλλαξαν και οι δικές μας ζωές που ως μουσικοί ακολουθούσαμε τους ήρωες και τα όνειρά μας και αγαπήσαμε τον άνθρωπο. Ναι, η μουσική πρέπει να έχει τέτοιο ρόλο και το κοινό βεβαίως και επηρεάζεται, όταν αποτυπώνεται η εποχή. Αν μπορούν τα τραγούδια μου να εμπνεύσουν, να κάνουν νέους ανθρώπους να νοιώθουν την αξία της ζωής και τη δύναμη της πίστης και της αλληλεγγύης, τότε είμαι ευτυχισμένος… Και σκεφτείτε όλα αυτά σε 3.15’ που διαρκεί ένα λαϊκό τραγούδι.

livadas_cover.jpg

 

3. Η μουσική θεωρείται ένα σύγχρονο μέσο μαζικής επικοινωνίας. Μήπως για αυτό το λόγο θα έπρεπε να τοποθετείται ακόμα περισσότερο στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και να μην υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοί σας που είναι αποστασιοποιημένοι;

Το τραγούδι, το μέσο που εκφράζεται ένας καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του και τη συνείδησή του, δεν έχει να προσπαθήσει σε τίποτα. Και οι καλλιτέχνες ειδικά σε τέτοιες εποχές που είναι γεμάτες «μπανανόφλουδες και παγίδες», καλύτερα να εκφράζονται μέσα από τα τραγούδια τους αν δεν μπορούν, ζωντανά ως προσωπικότητες και οντότητες να δώσουν το καλό παράδειγμα.

 

4. Στιχουργός, συνθέτης, τραγουδιστής. Υπερισχύει τελικά κάποιο από αυτά ή το ένα «βοηθά» το άλλο;

Ο τραγουδοποιός είναι αυτό ακριβώς το τρίπτυχο. Και ναι για μένα είναι η ιδανική περίπτωση που το ένα βοηθά το άλλο… Ο Έλληνας βέβαια είναι «ερωτευμένος» με τους τραγουδιστές του, αλλά τι να κάνουμε, είναι οι «αρχιερείς» μας στη λειτουργία, όμως οι δημιουργοί και οι εκφραστες είναι η καρδιά του τραγουδιού. Δίχως αυτούς τραγούδι δεν υπάρχει.

leivadas_2.jpg

 

5. Πλήθος γνωστών καλλιτεχνών βρίσκεται στην ατζέντα όσων έχετε συνεργαστεί. Ποια συνεργασία είναι αυτή που σας έχει «αγγίξει» περισσότερο;

Είναι τόσο πολλοί και αγαπημένοι οι συνάδελφοι που έχω κάνει συνεργασίες. Δεν ξέρω ποιους πρέπει να πω μήπως τυχόν και ξεχάσω κανέναν. Για παράδειγμα στην τελευταία μου δουλειά «18 Χρόνια Δρόμος» συμμετέχουν: Γιώργος Δημητριάδης & Οι Μικροί Ήρωες, Μανώλης Λιδάκης, Σταύρος Λογαρίδης, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Ασλανίδου, Βασίλης Σκουλάς, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Μίλτος Πασχαλίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώτα Νέγκα, Μπάμπης Στόκας, Δέσποινα Γλέζου, Γιώργος Ρωμανός, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Διονύσης Σαββόπουλος, Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Όχι μόνο αυτή η δουλειά, αλλά και όλες οι συνεργασίες που έχω κάνει, ήταν μεγάλη ιστορία για μένα. Το τραγούδι «Σαν να μην πέρασε μια μέρα» άλλαξε τη ζωή τόσο του Γ. Δημητριάδη όσο και τη δική μου, ενώ η συνεργασία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου κρατά περισσότερα από 16 χρόνια.

Όμως όλες οι συναντήσεις και με τους μουσικούς και τους στιχουργούς και τους συνθέτες που είχαν, ήταν πραγματικά ευλογία. Έτσι το νιώθω.

 

6. Υπάρχει κάποιος με τον οποίο δεν έχετε δουλέψει ακόμα και θα θέλατε να γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα;

Αυτό τον καιρό δεν ξέρω τι με έχει πιάσει, αλλά ονειρεύομαι ένα καινούργιο γκρουπ που θα εμφανιστεί και θα ταράξει τα νερά και θα μπορούσα να συνεργαστώ με αυτό… Δεν ξέρω ακόμα, θα δούμε… Ή ακόμα και ένα «ηλεκτρικό» κορίτσι που γράφει τα τραγούδια του και παίζει την ηλεκτρική κιθάρα. Γενικώς ψάχνομαι αυτή την περίοδο…

 

7. Η συνεργασία με τον εμπνευστή του θεάτρου Act Τηλέμαχο Τσαρδάκα ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, καθώς συμμετείχατε στην παρουσίαση «Σονέτα για τα χείλη σου» στο μπαρ Λουκούμι. Πείτε μας λίγο για αυτή τη συνεργασία σας.

Είμαι θαυμαστής του Τηλέμαχου καλλιτεχνικά και πλέον γίναμε και φίλοι… Στη δουλειά του έχει οργάνωση, προγραμματισμό, ένα πρόγραμμα κανονικό στο θέατρο, επιμένει στην αισθητική και στις επιλογές του για το θέατρο Act. Και πράγματι θέλει πολλά κότσια και αγάπη στην τέχνη για να συνεχίζεις με τέτοια φλόγα, και φυσικά να έχεις καλούς συνεργάτες.

Είναι ένας ενεργός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός και με τα σονέτα του φανέρωσε και το ποιητικό του μέγεθος. Όταν συναντηθήκαμε, ήταν σαν μια πολύ ουσιαστική και «αθόρυβη» γιορτή. Ο πολιτισμός στην περιφέρεια κρατιέται από ανθρώπους σαν τον Τηλέμαχο. Είναι πολύ σοβαρός σε ό,τι κάνει γιατί δεν είναι καθόλου σοβαροφανής.

Εκείνη η βραδιά στο Λουκούμι ήταν μαγική, μου θύμισε άλλες εποχές, μαγικές, που στο επίκεντρο βρισκόταν η έκφραση…

 

kostas-livadas.jpg

 

8. Και τώρα στο θέατρο act στην Πάτρα με την Βίκυ Καρατζόγλου;

Λατρεύω την φωνή της Βίκυς η οποία έχει μακρύ καλλιτεχνικό παρελθόν στην Πάτρα. Είναι αβίαστα μία δυνατή τραγουδίστρια και ένα τόσο καλό παιδί. Στο επίκεντρο της αποψινής παράστασης στο θέατρο Act θα είναι το διπλό cd, η συλλογή με τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια «18 χρόνια Δρόμος».

Όσοι μας κάνουν παρέα απόψε θα ακούσουν υπέροχα τραγούδια: Από το «κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα» και το «Για να σε συναντήσω» ως την «Επιμονή σου», το ντουέτο μου με την Ελεωνόρα Ζουγαλένη και το «Πάω να δω τα αστέρια» που έγραψα για την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας και τον αγαπημένο μου Θανάση Τσιπινάκη.

Παράλληλα, πάντα τραγουδάμε και κομμάτια τόσο από το ελληνικό όσο και το ξένο ρεπερτόριο.

Θα είναι μία κανονική γιορτή για τα γενέθλιά μου, λοιπόν, και μόνο με πολύ αγαπημένα τραγούδια που λατρεύουμε όλοι.

 

Κώστας Λειβαδάς : 18 Χρόνια Δρόμος | μαζί του η Βίκυ Καρατζόγλου

στο θέατρο act (σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στις 21.30

Γενική είσοδος: 10 ευρώ με ένα ποτήρι κρασί

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263

Χορηγός επικοινωνίας το Tempo24.gr