Με τις ψήφους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε επι της αρχής το ν/σ που αποτελεί το παράλληλο πρόγραμμα. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Χ.Α ψήφισαν κατά ενώ η ΝΔ, η Ένωση Κεντρώων και το ΠΟΤΑΜΙ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Το ΚΚΕ ψήφισε παρών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου τόνισε πως η κυβέρνηση παράλληλα με την διαπραγμάτευση να προωθεί λύσεις σε μείζον προβλήματα και με την παρούσα νομοθετική παρέμβαση μπαίνει τέλος σε μια «σταδιακή κι ενδεχομένως απαξίωση της δημόσιας υγείας που ξεκίνησε το 2010».
«Δίνουμε την δυνατότητα σε όσους απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα να έχουν πρόσβαση στην υγεία, μόνο με το ΑΜΚ τους και να παίρνουν τα φάρμακα τους, να έχουν πρόσβαση στην α βαθμια φροντίδα υγείας. Διευρύνουμε αυτή την ρύθμιση σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξάνθος τονίζοντας πως «θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα πως σε αυτή την χώρα παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε ότι « πριν τις γιορτές υπήρχε μια παρελκυστική πολιτική από 3 κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί δεν ήθελαν να προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο».
«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έλεγαν πως δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε κάτι πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων» είπε ο κ. Ξανθός. Χωρίς περίπου 40 από τα 120 άρθρα που είχε αρχικά όταν κατατέθηκε τον Δεκέμβριο στη Βουλή, επανήλθε προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα. Όπως εξήγησε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τα περισσότερα από τα άρθρα που αποσύρονται είτε ενσωματώθηκαν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είτε συμπεριλήφθηκαν σε άλλα νομοσχέδια.
Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν κυρίως στο γεγονός ότι από το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη στ συνέχεια ορισμένες ρυθμίσεις αφαιρέθηκαν και ψηφίστηκαν ως Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου εξέφρασε την αντίθεση του κάνοντας λόγω για «πετσοκομμένο νομοσχέδιο», για πρωτοφανής κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για νομοσχέδιο «καρικατούρα» και ζητώντας από την κυβέρνηση να επανακαταθέσει το νομοσχέδιο. Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη η Έυη Χριστοδουλοπούλου άσκησε σφοδρή κριτική κάνοντας λόγο για «κατάντια» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και καταράκωση των διαδικασιών. «Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να πάρει βραβείο χειρότερης νομοθέτησης» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια. Από την Χρυσή Αυγή ο κ. Κουκούτσης με ειρωνικό ύφος επέκρινε την διαδικασία λέγοντας ότι «νιώθουμε εθνική υπερυφάνεια γιατί το νομοσχέδιο είχε διακοπεί από τους ξένους και γιατί επιτέλους οι οικονομικοί μας δυνάστες μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε».
Πηγή: real.gr