Το Σαββατοκύριακο, σύλλογοι Τριτέκνων από όλοι την Ελλάδα βρέθηκαν στην Πάτρα, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν προβάλλοντας παράλληλα με επιτυχία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολυμελείς οικογένειες και τις επιπτώσεις των Μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Με αφορμή την κινητοποίηση ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, πολύτεκνος και συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, σε σχετική επιστολή του, που παραλήφθηκε από το tempo24.gr, γράφει:
"Χωρίς κανένα λόγο αντιδικίας από την παρούσα επιστολή μου με την οικογένεια των τριτέκνων, αλλά προκαλώντας για ένα Δημόσιο διάλογο και παράλληλα σε συνεργασία για κοινή δράση, αναρωτιέμαι, τι παραπάνω δικαιώματα έχουμε οι Πολύτεκνοι σε σχέση με τους Τρίτεκνους;
Κατανοώ ότι βασικό σας αίτημα εδώ και 20 χρόνια περίπου, είναι οι τρίτεκνοι να αποκτήσουν την πολυτεκνική ιδιότητα, αλλά η εμμονή σας αυτή, όταν μέχρι σήμερα έχετε αποκτήσει ίδια δικαιώματα με τους Πολυτέκνους, δημιουργεί την λαθεμένη εντύπωση για προνομιούχους Πολυτέκνους από την πολιτεία.
Όταν γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των Μνημονιακών Κυβερνήσεων, τιμωρούν τις πολυμελείς οικογένειες και έχουν καταργήσει πολλά δικαιώματα όχι μόνο των Πολύτεκνων Οικογενειών αλλά και των Τριτέκνων.
Αντί λοιπόν να εμμένουμε σε λαθεμένο πλαίσιο διεκδίκησης περί της ιδιότητας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να αποτρέψουμε την δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας μας, προτείνοντας μέτρα προς την πολιτεία αλλά και στους Δήμους, που στόχο θα έχουν να ενισχύσουν τις πολυμελείς οικογένειες ανάλογα και με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.
Γιατί η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει.
Πολύ περισσότερο σήμερα, με την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια που σκέπτονται ακόμη και την τεκνοποίηση.
Το εύκολο για την πολιτεία θα ήταν αύριο κιόλας, να θεσμοθετήσει την απόκτηση της πολυτεκνικής ιδιότητας και στους Τριτέκνους.
Τι παραπάνω θα κέρδιζαν εκτός από την «λογιστική» εγγραφή ότι οι πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα είναι τόσες χιλιάδες;
Πόσες οικογένειες θα προχωρούσαν στην τεκνοποίηση περισσότερων παιδιών;)
Πόσες τρίτεκνες οικογένειες θα προχωρούσαν στην τεκνοποίηση και τετάρτου παιδιού;
Και εάν προχωρούσαν, γιατί δεν το έκαναν μέχρι σήμερα ώστε να αποκτήσουν σύμφωνα με την παρούσα νομοθεσία την Πολυτεκνική ιδιότητα και να απολαμβάνουν τα προνόμια που υπονοείτε;
Προσωπικά πιστεύω ότι και οι οικογένειες με δύο παιδιά, θα προχωρούσαν σε δημιουργία συλλόγων με αίτημα να αναγνωριστούν και αυτές σαν Πολύτεκνες οικογένειες, αφού μελλοντικά την Δημογραφική πολιτική και την αβεβαιότητα που βιώνουμε, πολύ λίγες νέες οικογένειες θα έχουν δύο παιδιά.
Αντί λοιπόν να θέτεται σαν πρωταρχικό στόχο την Νομική απόδοση της Πολυτεκνικής ιδιότητας από την Πολιτεία, παροτρύνεται τις τριτέκνες οικογένειες να τεκνοποιήσουν ένα ακόμη παιδί.
Σε εννέα (9) μήνες θα γίνουν «προνομιούχοι» πολύτεκνοι και δεν θα την διεκδικούν χρόνια τώρα (20 χρόνια) από την πολιτεία".