Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σε βοηθάει να ανακαλύπτεις τα πλέον hot σημεία μια πόλης δημιούργησαν τρία νέα παιδιά από την Πάτρα.
Ο χρήστης μπορεί να σκανάρει το χάρτη μιας περιοχής και στην οθόνη του κινητού του να εμφανίζονται τα εικονίδια με όλες τις πληροφορίες των σημείων που έχουν πολύ ενδιαφέρον τη δεδομένη στιγμή. ‘Ενα κόκκινο εικονίδιο θα του δείχνει παράλληλα ποιο είναι το σημείο της πόλης που συγκεντρώνει εκείνη την ώρα τον περισσότερο κόσμο.
Η εφαρμογή “Hot Thess” αυτή κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Apps4Thessaloniki – Tourism Edition» και μαζί με το ποσό των 3000 ευρώ, όπως πληροφορείται το tempo24.gr, έδωσε και από ένα εισιτήριο στην Ειρήνη Λάγιου, Γιώργο Παπαδημητρίου και Τζέριες Μπεσαράτ να παρουσιάσουν τη δουλειά του στον αντίστοιχο διαγωνισμό στο Τελ Αβίβ στις 9 Φεβρουαρίου.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για 2η χρονιά στοχεύοντας αυτή τη φορά στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών Web και κινητών τηλεφώνων στον τομέα του Τουρισμού.
Οι εφαρμογές αυτές θα προσφέρουν νέες δυνατότητες όσον αφορά στην ψηφιακή αφήγηση και στη δημιουργία νέων εμπειριών στους επισκέπτες της πόλης. Στοχεύει επίσης στη διάθεση ανοιχτών δεδομένων από φορείς της πόλης που σχετίζονται με τον τουρισμό, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν από τους δημιουργούς των εφαρμογών.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω του apps for Tourism, βρίσκει ευκαιρία να συνεχίσει τη "συζήτηση" στο πως θα δημιουργηθούν νέες ανθρώπινες σχέσεις, θα διασυνδεθούν άνθρωποι και επιχειρήσεις,για να αναπτύξει την ιδέα της "έξυπνης πόλης" η οποία θα είναι πιο ανταγωνιστική, βιώσιμη, προσβάσιμη και ανθρώπινη.
Τι περιλαμβάνει η εφαρμογή
Η υπηρεσία HotThess δαμάζει τη δύναμη του πλήθους για να προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες στους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Βασίζεται στα δεδομένα check-in που κάνουν οι χρήστες της υπηρεσίας FourSquare στο κέντρο της πόλης, για να ανακαλύψει και να οπτικοποιήσει όχι μόνο τα δημοφιλέστερα σημεία αλλά τις ευρύτερες περιοχές (γειτονιές) όπου συναντά κανείς έντονη δραστηριότητα.
Αποθηκεύοντας τα δεδομένα αυτά, έχουμε τη δυνατότητα να επιτρέψουμε στο χρήστη να σχεδιάσει την έξοδό του στην πόλη όχι μόνο την τρέχουσα χρονική στιγμή, αλλά για όποια ημέρα και ώρα της εβδομάδας επιθυμεί.
Η υπηρεσία προσφέρει, ανάμεσα σε άλλες, κάποιες μοναδικές δυνατότητες που δεν προσφέρονται από άλλες υπηρεσίες: – Αυτόματος σχεδιασμός θεματικών διαδρομών (π.χ. μουσεία της πόλης) – Αυτόματος σχεδιασμός διαδρομών που οδηγούν το χρήστη μέσα από τις πιο ζωντανές γειτονιές της πόλης, ανάλογα με τη μέρα και ώρα – Οπτικοποίηση των ζωντανών περιοχών της πόλης σε web και mobile εφαρμογές – Δυνατότητα υβριδικής απεικόνισης μέσω augmented reality πάνω σε απλούς, εκτυπωμένους χάρτες Επαυξημένη Πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη.
Όσο κι αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία στα κινητά, ο απλός τυπωμένος χάρτης θα παραμείνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθώς η χρήση του είναι δωρεάν, δεν καταναλώνει ενέργεια ή δεδομένα, ο χρήστης μπορεί να σημειώσει πάνω σε αυτόν, καλύπτει μεγάλες περιοχές με αρκετή λεπτομέρεια και τέλος είναι εύκολο δύο ή περισσότεροι χρήστες να συνεργαστουν πάνω σε ένα κοινό χάρτη αντί για τη μικρή οθόνη ενός κινητού.