Το κουαρτέτο αιφνιδιαστικά απαιτεί τώρα αλλαγές και στη φορολογία

Η σκληρή στάση στο ασφαλιστικό

Οι άγριες απαιτήσεις των δανειστών φάνηκαν από το πρώτο λεπτό και έτσι ενώ η κυβέρνηση υποστήριζε πως το φορολογικό δεν θα τεθεί τώρα επί τάπητος, τελικά το κουαρτέτο απαίτησε αλλαγές στη φορολογία εδώ και τώρα, δυσκολεύοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα περισσότερο.

Όπως διευκρινίστηκε από έγκυρους κύκλους, στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό.

Αυτό δεν ήταν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και πλέον το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τρέξει να ετοιμάσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο μιας και οι Θεσμοί για να κάνουν πίσω πχ στο ασφαλιστικό δεν αποκλείεται αυτό το κενό να καλυφθεί μέσω της φορολογίας.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδος, κλείνοντας με την επίσκεψή τους αυτή , την πρώτη φάση της αξιολόγησης. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα 7-10 ημερών και θα επανέλθουν προκειμένου να παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό ( τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη πτυχή του). Εφόσον υπάρξει συμφωνία για αυτά θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι.

Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους. 

Οι δανειστές ζητούν να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, αλλά σε αυτό το μέτωπο φαίνεται πως μπορεί να υποχωρήσουν, αλλά οι συντάξεις που σίγουρα δεν πρόκειται να γλιτώσουν είναι οι επικουρικές.

Αυτό είναι και το plan B της κυβέρνησης να βάλει μπροστά στις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις.

Το σενάριο αυτό ήρθε καθώς οι δανειστές δεν δέχονται ούτε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα τα νούμερα να μην βγαίνουν. Τα ποσοστά μείωσης μένουν να προσδιοριστούν και θα κριθούν ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Οι δανειστές επίσης διαφωνούν με τις προσωπικές διαφορές που υπάρχουν για τους παλιούς συνταξιούχους κι αν τελικά πέρασει των δανειστών, τότε αυτομάτως σημαίνει μείωση των κύριων συντάξεων και θίγονται περισσότεροι οι συνταξιούχοι των τραπεζών, του δημοσίου, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Πάντως, στο θέμα των συντάξεων φαίνεται πως η κυβέρνηση χαράζει εναλλακτικές διαδρομές και στην περίπτωση των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Στην έσχατη περίπτωση η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αφήσει τους αγρότες στον ΟΓΑ, όπως ισχύει δηλαδή και σήμερα και είναι κάτι που αποτελεί αίτημα των αγροτών.

Στην περίτπωση των ελεύθερων επαγγελματιών, η αντίστοιχη έσχατη λύση είναι τα ταμεία από ένα να γίνουν τρία, όπου στο ένα θα ανήκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες να δεχθούν μειωμένες εισφορές, αλλά και με μειωμένη σύνταξη.

Μπροστά σε αυτό το δύσκολο τοπίο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποφασίστηκε το ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο να πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη και όχι την Τετάρτη όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει να καταλάβει τις προθέσεις του κουαρτέτου το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να προχωρήσει σε εναλλακτικές γραμμές.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ