Αγνοούνται 10.000 προσφυγόπουλα

τα παιδιά που πέρασαν στην ευρώπη

Ο συνολικός αριθμός των 10.000 εξαφανίσεων, σύμφωνα με τη Europol, είναι μια συγκρατημένη εκτίμηση, καθώς συνολικά στην Ευρώπη με το τεράστιο κύμα μετανάστευσης των τελευταίων ετών έχουν περάσει περισσότερα από 270.000 παιδιά

Οπως συγκεκριμένα αποκάλυψε ο διευθυντής προσωπικού της Europol Μπράιαν Ντόναλντ στον «Observer», την κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», τα περισσότερα από τα εξαφανισμένα παιδιά, τα κατεξοχήν θύματα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, εκτιμάται πως έχουν πέσει θύματα δικτύων εμπορίου ανθρώπων που δρουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και είτε προορίζονται για εξαναγκασμό σε πορνεία είτε για παιδική εργασία. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 5.000 εξαφανίσεις προσφυγόπουλων στην Ιταλία και περίπου 1.000 εξαφανίσεις στη Σουηδία. Ο συνολικός αριθμός, δηλαδή οι 10.000 εξαφανίσεις, σύμφωνα με τον κ. Ντόναλντ, είναι μια συγκρατημένη εκτίμηση, καθώς συνολικά στην Ευρώπη με το τεράστιο κύμα μετανάστευσης των τελευταίων ετών έχουν περάσει περισσότερα από 270.000 παιδιά, καθώς η Europol έχει υπολογίσει ότι το 27% των προσφύγων είναι ανήλικοι.

Ο Μπράιαν Ντόναλντ στη συνέντευξή του ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων πως για εγκλήματα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις σε Γερμανία και Ουγγαρία. Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι σε κάποιες φυλακές οι πλειονότητα των κρατουμένων είναι άτομα που συνδέονται με κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φέρονται να συνδέονται επίσης και με τα κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, αρκετά από τα εξαφανισμένα παιδιά είναι πολύ πιθανό να έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους ή να έχουν βρει προστασία σε συγγενείς, όμως συνυπολογίζονται στην κατηγορία αυτή, καθώς οι Αρχές δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται.

Στοιχεία
Τα στοιχεία της οργάνωσης Save the Children πάντως αναφέρουν πως τα ασυνόδευτα παιδιά που πέρασαν στην Ευρώπη το 2015 ήταν συνολικά 26.000 άτομα. Σε δηλώσεις του για το θέμα πάντως ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) Λέοναρντ Ντόιλ ανέφερε ότι «10.000 εξαφανισμένα παιδιά είναι σοκαριστικό μεν, αλλά όχι και μη αναμενόμενο». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει τους πόρους που απαιτούνται για τον εντοπισμό των παιδιών αυτών και την επανένωση με τους γονείς και τις οικογένειές τους».

Η εκμετάλλευση των παιδιών προσφύγων όμως είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και στην Τουρκία, όπου, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, εκτιμάται ότι περίπου 250.000 πρόσφυγες εργάζονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας στη γείτονα. Από αυτούς, σύμφωνα με μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), πολλοί είναι παιδιά, τα οποία φαίνεται ότι απασχολούνται παράνομα κυρίως στη βιομηχανία ενδυμάτων, η οποία είναι ισχυρή στην Τουρκία, καθώς τα περισσότερα εργοστάσια της χώρας φτιάχνουν ενδύματα για εταιρείες που εξάγουν στην Ευρώπη. Επισήμως στην Τουρκία ζουν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, όμως μόλις το 9% αυτών κατοικεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς, οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι έχουν απορροφηθεί στην αγορά εργασίας της Τουρκίας παράνομα. Το καθεστώς αυτό πάντως αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς μεταξύ άλλων στη συμφωνία για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας προβλέπεται ότι όσοι Σύροι βρίσκονται στη χώρα για πάνω από έξι μήνες μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν άδεια εργασίας.

ethnos.gr 

Διαβάστε επίσης