Η Χρυσούλα Παναγοπούλου που δώρισε τη μελέτη φωτισμού του Τείχους Δυμαίων εξομολογείται...

«Ήταν επιθυμία του πατέρα μου να λάμπει το σύμβολό μας»

Μια ολοκληρωμένη μελέτη φωτισμού που έχει ως στόχο την ανάδειξη της μεγαλοπρέπειας του Τείχους Δυμαίων, στον  Άραξο Δυτικής Αχαΐας, αλλά και την ασφαλή περιήγηση εντός του αρχαιολογικού χώρου έκανε και παρέδωσε δωρεάν στην 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η νεαρή ηλεκτρολόγος μηχανικός Χρυσούλα Παναγοπούλου η οποία μίλησε στην «ΓΝΩΜΗ» και εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή της πρωτοβουλία.

«Ήταν επιθυμία του πατέρα μου να λάμπει. Για πολλά χρόνια βλέπαμε το Τείχος των Δυμαίων παντελώς αφώτιστο και αυτό μας προβλημάτιζε. Το είχα ψάξει και εκεί άρχισα να σκέφτομαι ότι κι εγώ μπορώ να συνεισφέρω στον τόπο μου. Κατάλαβα ότι ήταν μια πολύ μεγάλη επιθυμία του πατέρα μου και θα έδινε χαρά στην οικογένειά μου και στους συντοπίτες μου.Έτσι ήθελα να κάνω κάτι που και θα υλοποιηθεί κάποια στιγμή, και θα μείνει και να συμβάλει στην πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μου», σημειώνει η κυρία Παναγοπούλου.

teihos-dymaion.jpg

Τη μελέτη για τον φωτισμό του Τείχους την διεξήγαγε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή της κ. Τοπαλή και όπως εξηγεί, εάν την είχε αναλάβει κάποιο μελετητικό γραφείο θα αποτιμούταν σε χιλιάδες ευρώ. Προσπάθεια της Αχαιής Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ήταν να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν πιο οικονομικά φωτιστικά προκειμένου να υπάρξει γρήγορα απόσβεση του κόστους κατασκευής, τόσο από την μικρή ανάγκη στην αντικατάστασή τους όσο και από την χαμηλή κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ότι αφορά στο πώς αντιμετώπισαν οι συναρμόδιοι φορείς (Δήμος και 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) την προσφορά της,  η συμπολίτισσα κάνει λόγο για θερμό κλίμα που της επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την υλοποίηση του έργου ώστε η μελέτης της να μην μείνει μόνο στα χαρτιά.

«Από την στιγμή που έχουμε φθάσει έως εδώ, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Το έργο είναι σίγουρα χρήσιμο. Θα υπάρχει δυνατότητα για ασφαλή περιπλάνηση μέσα στο χώρο, θα φυλάσσεται πιο εύκολα, θα μπορούν να γίνονται εκεί συναυλίες και κάθε είδους εκδηλώσεις. Με ποικίλους τρόπους μπορεί να αναβαθμιστεί. Το Τείχος Δυμαίων είναι το σύμβολό μας.

Είναι μέλος μιας  υπερπολύτεκνης οικογένειας. Η καταγωγή της  είναι από τον Άραξο Αχαίας και είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας,ενώ εργάζεται από τον Ιανουάριο του 2015 σε μία εταιρεία φωτισμού.

«Το τείχος Δυμαίων το έβλεπα από μικρή και πάντα ένιωθα ένα δέος για αυτό το μεγαλοπρεπές  μνημείο. Προκειμένου να αποφοιτήσω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έπρεπε να προχωρήσω στην εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας. Τότε με την παρακίνηση του πατέρα μου Παναγόπουλου Απόστολου, πρότεινα στον καθηγητή του πολυτεχνείου κ.Τοπαλή να αναλάβω τη μελέτη φωτισμού του Τείχους Δυμαίων. Ήθελα να τιμήσω τον τόπο μου και να  παραδώσω σε αυτόν τον τόπο καταγωγής μου ένα έργο και να συμβάλλω με τον τρόπο μου στην πνευματική οικονομική και πολιτιστική του ανάπτυξη».

Αξίζει να αναφερθεί ότι χρησιμοποιούνται συνολικά 29 προβολείς για το φωτισμό του Τείχους,  καταναλώνοντας συνολική ισχύ της τάξης των 2KW. Έτσι επιτυγχάνεται ο φωτισμός του μνημείου, συνολικού μήκους περίπου 280 μέτρων, με την κατανάλωση τόσο μικρής ισχύος.

Οι προβολείς αυτοί είναι κατάλληλοι για αρχιτεκτονικό φωτισμό και για το φωτισμό των κατακόρυφων επιφανειών του Τείχους, προκειμένου να παρασχεθεί μια ομοιόμορφη και σταδιακά μειούμενη ένταση φωτισμού προς τα πάνω. Η απόχρωση του παραγομένου φωτός είναι συμβατή με την υφή και το χρώμα της πέτρας . Δεν δημιουργούνται φωτεινές δέσμες που θα προκαλούσαν θάμβωση στον παρατηρητή του μνημείου και ο φωτισμός δεν είναι υπερβολικός (34-55 lux) κάτι που θα τον καθιστούσε ακατάλληλο και επιζήμιο.

Η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων δεν θα τα φέρει σε επαφή με το διατηρητέο μνημείο και η εγκατάσταση είναι πλήρως αναστρέψιμη, δηλαδή, μπορεί να αποξηλωθεί μελλοντικά, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος στο μνημείο. Επιπλέον, η εγκατάσταση φωτισμού για το Τείχος Δυμαίων λειτουργεί με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο για λόγους οικονομίας, όσο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Εκτός από τον φωτισμό του Τείχους Δυμαίων πραγματοποιείται μελέτη φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου. Εάν ο χώρος αυτός είναι φωτισμένος, θα είναι δυνατόν να επιτραπεί η είσοδος στο κοινό ακόμα και μετά τις 3 το μεσημέρι και να είναι επισκέψιμο το μνημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας. Ο φωτισμός του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και των μονοπατιών που οδηγούν στο μνημείο, θα συμβάλλει στην οριοθέτηση του χώρου και θα συνδέσει την εικόνα του φωτισμένου Τείχους με τη γύρω περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα μία φωτεινή πορεία που θα έλκει επισκέπτες ακόμα και τις νυχτερινές ώρες.

Για το φωτισμό των μονοπατιών χρειάζεται πολύ ήπιος φωτισμός, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας με περιορισμένη εμβέλεια δέσμης ώστε να μην προκαλεί θαμβώσεις και να μην έλκει την προσοχή του θεατή. Σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί διακριτική οριοθέτηση του μονοπατιού, που οδηγεί στο μεγαλοπρεπές μνημείο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ