Πάτρα: Αύριο η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Γενική συνέλευση συγκαλεί αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας, η ΕΙΝΑ, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρων στάση της έναντι του ασφαλιστικού.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑ, συνοψίζει τις παρατηρήσεις της σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση:

Βασικά σημεία της ασφαλιστικής «μεταρύθμισης» Κατρούγκαλου είναι η μείωση μέσα στο 2016 της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1.8 δις ευρώ, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός πλέον θα εγγυάται 9δις για συντάξεις, έναντι 19δις το 2009!

Πρόκειται λοιπόν για ουσιαστική απόσυρση του κράτους από την υποχρέωσή του να δίνει συντάξεις, πέραν μιας πενιχρής κύριας σύνταξης των 384€, ανοίγοντας επί της ουσίας το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση.

Η αύξηση των εισφορών όμως, και η κατάργηση της όποιας αναλογικότητας, φέρνουν νέες οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μειώνουν το εφάπαξ για παλιούς ασφαλισμένους, και το καταργεί στην ουσία του για τους νέους.

Η νέα πραγματικότητα για έναν νέο γιατρό περιλαμβάνει εισφορές που ορίζονται στο 38,45% (Κύρια Σύνταξη 20%, Υγεία 6.95%, Εφάπαξ 4%, Επικουρική 7.1%) του εισοδήματος. Με το νέο υπολογισμό οι κατώτατες εισφορές του ΤΣΑΥ φθάνουν στα 2860 ευρώ.

Αν προσθέσουμε την φορολογία 29%, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον πάνω από 67%,  θα είναι πληρωμές σε εισφορές και φορολογία, με το υπόλοιπο μόνο να μένει για να καλυφθούν τα πάγια έξοδα.

Με κλειστές τις θύρες του ΕΣΥ, το βέβαιο είναι το κλείσιμο πολλών ιατρείων, νέα μεγάλη φυγή στο εξωτερικό, και αλλαγή της σχέσης εργασίας για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Πλέον θα υπάρχει η παροχή Υγείας ως εμπόρευμα, γεγονός το οποίο θα επιφέρει την υπαλληλοποίηση του γιατρού και την μεταστροφή του προσανατολισμού των υπηρεσιών του. Η λειτουργία αυτή, ανοίγει την πόρτα για την μετάδοση των εργασιακών αυτών σχέσεων ακόμα και στο δημόσιο για να καλύψει τα κενά με μπλοκάκι αντί με συμβάσεις (βλέπε προτάσεις Υπουργείου για προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ).

Μ’ αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η όποια δυνατότητα ανανέωσης του συστήματος και διάσωσης των δομών υγείας που απαξιώνονται ταχέως.

Στα 67 ο γιατρός -όπως κι όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι- δε θα παίρνει ούτε την εθνική σύνταξη πλήρη, γιατί απλά δε θα έχει προλάβει να “μαζέψει” 40 χρόνια (!!!) ασφάλισης.

Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι η αύξηση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας θα φέρουν νέα μεγάλη κρίση, καθώς ασφαλιστικό χωρίς ασφαλισμένους δε μπορεί να υπάρξει.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου είναι μονόδρομος. Αυτό δε μπορεί να γίνει παρά μόνο εάν κινητοποιηθούμε μαζικά. Με δεδομένο ότι αυτό αφορά το σύνολο των νέων επιστημόνων, των αγροτών, των αυτοαπσχολούμενων, να προχωρήσουμε σε ένα ευρύ συντονισμό, που θα αναδείξει και τα αδιέξοδα των νέων μορφών εργασίας μας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ