Η απάντηση του Εθνικού Θεάτρου για το έργο με "σενάριο Ξηρού"

για την παράσταση «Ισορροπία του Nash»

Η παράσταση «Ισορροπία του Nash» της Πηγής Δημητρακοπούλου που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις γιατί το σενάριο του έργου εκτός από τους Δίκαιους του Καμύ, βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού «Η Μέρα Εκείνη-1.560 ώρες στην εντατική – Μια μαρτυρία για το δικό μας Γκουαντάναμο».

Το Εθνικό Θέατρο για το θέμα που προέκυψε σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Καμιά ιδέα δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης ζωής» με αυτή τη φράση τελειώνει το κείμενο της παράστασης η «Ισορροπία του Nash» που παρουσιάζεται από 15 έως 31 Ιανουαρίου (8 παραστάσεις) στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Και αυτό είναι το μήνυμα που «παίρνουν μαζί τους» οι θεατές της παράστασης.

Η συγκεκριμένη παράσταση με την ευθύνη της σκηνοθέτιδας Πηγής Δημητρακοπούλου χρησιμοποιεί ως devised theatre αποσπάσματα από τους «Δίκαιους» του Αλμπέρ Καμύ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού για να καταδείξει την παναθρώπινη ιδέα ότι η βία δεν είναι λύση.

Η δικαιοσύνη δίκασε για πάντα τους εγκληματίες – τρομοκράτες. Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει αλλά να αναδείξει καίρια ανθρώπινα προβλήματα. Είναι χώρος δημόσιου διαλόγου.
Η Πειραματική Σκηνή ως τόπος έρευνας νέων καλλιτεχνών οφείλει να καταπιάνεται και με επικίνδυνα θέματα ακόμη και αν πατάει στην κόψη του ξυραφιού.

Σχετικά με το θέμα ρωτήθηκε από το ΒΗΜΑ 99,5 και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

«Εάν καταλήξαμε στο σημείο το Εθνικό Θέατρο να χρειάζεται την έμπνευση της σκέψης του κ. Ξηρού για να ανεβάσει ένα έργο στην πειραματική του σκηνή για την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως είναι το σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο έργο, τότε πραγματικά το επόμενο βήμα είναι να έρθει και στο Κοινοβούλιο να μας μιλήσει γι’ αυτό το θέμα, να τον ακούσουμε με σεβασμό και ίσως να εμπνευστούμε από τη σκέψη του!»

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ