Ν. Ξυδάκης: «Δεν ξεχνάμε ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούμε»

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Είμαστε ζωντανοί, φέροντας την πλούσια σκληρή εμπειρία της πρώτης χρονιάς με αριστερή διακυβέρνηση», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Ξυδάκης κάνει λόγο για μια χρονιά με «ιστορικά πολιτικά συμβάντα πρωτοφανούς πυκνότητας και έντασης», στην οποία «ήμασταν και είμαστε παρόντες, ενεργοί. Συνδιαμορφώνουμε τα γεγονότα, με τις χαρές και τις ήττες, με τις αλλαγές και τις οπισθοχωρήσεις...». Επισημαίνει ότι μέσα σε ένα αντίξοο διεθνές περιβάλλον «από το οποίο εξαρτάται πάρα πολύ η κατάσταση στη χώρα μας, μετά την οικονομική της υποδούλωση το 2010, στόχος είναι να ανοίξουμε χαραμάδες, διαδρόμους ελπίδας». «Δεν πρέπει να χαθούμε στον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης. Πλέον πρέπει με μεγάλη ειλικρίνεια, με θάρρος, να εμβαπτιστούμε στους ανθρώπους μας, μέσα στον λαό» τονίζει, σημειώνοντας ότι το να «κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια, ... να εξηγείς τι έκανες, να ζητάς συγγνώμη για τα λάθη», ήταν πάντα χαρακτηριστικό της δημοκρατικής Αριστεράς, είναι «η κληρονομιά που καθορίζει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση».

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη:

«Τον τελευταίο χρόνο ζήσαμε ιστορικά πολιτικά συμβάντα πρωτοφανούς πυκνότητας και έντασης, ίσως τον πιο πυκνό χρόνο σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, ίσως και την μεταπολεμική.

Ήμασταν και είμαστε παρόντες, ενεργοί. Συνδιαμορφώνουμε τα γεγονότα, με τις χαρές και τις ήττες, με τις αλλαγές και τις οπισθοχωρήσεις. Ξεκινήσαμε με όραμα, με ενθουσιασμό, με πείσμα. Αντιμετωπίσαμε τη σκληρή πολιτική πραγματικότητα, την πραγματικότητα της Ευρώπης. Ζούμε σε μια ιστορική φάση κατά την οποία υποχωρούν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και οι πολιτικές ελευθερίες. Επικρατεί ένα μείγμα νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και ακροδεξιού αυταρχισμού, τα οποία δεν συγκρούονται μεταξύ τους, απεναντίας μάλιστα συμπλέουν και συνεργάζονται. Σε αυτό το αντίξοο διεθνές περιβάλλον από το οποίο εξαρτάται πάρα πολύ η κατάσταση στη χώρα μας, μετά την οικονομική της υποδούλωση το 2010, στόχος είναι να ανοίξουμε χαραμάδες, διαδρόμους ελπίδας.

Είμαστε ζωντανοί, φέροντας την πλούσια σκληρή εμπειρία της πρώτης χρονιάς με αριστερή διακυβέρνηση. Δεν πρέπει να χαθούμε στον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης. Πλέον πρέπει με μεγάλη ειλικρίνεια, με θάρρος, να εμβαπτιστούμε στους ανθρώπους μας, μέσα στον λαό. Ποια είναι τα πολιτικά υποκείμενα με τα οποία συνομιλούμε, ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούμε; Δεν το ξεχνάμε αυτό.

Να κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια, να μην ντρέπεσαι γι’ αυτό που έχεις κάνει. Να εξηγείς τι έκανες, να ζητάς συγγνώμη για τα λάθη. Αυτό ήταν πάντα χαρακτηριστικό της δημοκρατικής Αριστεράς όλες τις δεκαετίες, που δεν ήταν στην εξουσία αλλά είχε μια ζωντανή και ζωογόνο σχέση με τον κόσμο. Αυτή είναι και η κληρονομιά που καθορίζει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση».