Ο Χαμενεΐ χαιρέτισε την άρση των κυρώσεων

Τις επιφυλάξεις του απέναντι στις ΗΠΑ υπογράμμισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καλωσόρισε την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, αλλά προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να παραμείνει επιφυλακτική απέναντι στον παλιό εχθρό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ο Χαμενεΐ έγραψε στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να τον συγχαρεί για την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να άρουν τις κυρώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στα πρώτα σχόλιά του αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία, η ανώτατη αρχή της χώρας κατέστησε σαφές πως η συμπεριφορά του Ιράν απέναντι στην Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να διέπεται από καχυποψία. Δεν έκανε καμία αναφορά στην ξαφνική ανταλλαγή κρατουμένων που έγινε επίσης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Επαναλαμβάνω την ανάγκη να είμαστε σε επιφυλακή για την απάτη και τη δολιότητα αλαζονικών χωρών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αυτό το (πυρηνικό) θέμα και σε άλλα θέματα», είπε ο Χαμενεΐ.

«Να προσέξετε κατά πόσον η άλλη πλευρά θα εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της. Τα σχόλια που έκαναν ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί τις τελευταίες δύο, τρεις ημέρες είναι ύποπτα», πρόσθεσε.

Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν επικρίνει τη συμφωνία και ορισμένοι ιρανοί αξιωματούχοι φοβούνται πως η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία όταν λήξει η θητεία του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές του 2017.

Οι ελπίδες για μια ευρύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών εξανεμίστηκαν την Κυριακή, όταν η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος εταιριών που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις ιρανών αξιωματούχων.

Διαβάστε επίσης