Προβλήματα στη λειτουργία της Πολεοδομίας εντοπίζει η δημοτική κίνηση "Κοινοτικόν" , τα οποία φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο εκπρόσωπος της Θεόδωρος Ντρίνιας. Η σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Ντρίνιας αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Συχνά πυκνά και με αφορμή άλλα ζητήματα (π.χ. πρόσφατα στη συζήτηση για τα τέλη καθαριότητας) έχει τεθεί το ζήτημα της κακής κατάστασης που επικρατεί στο Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Πατρέων (το οποίο εξυπηρετεί και τις ανάγκες του Δήμου Ερυμάνθου). Βαριά υποστελέχωση, μη ανάληψη υπηρεσίας από μόνιμο προϊστάμενο εδώ και 10 μήνες, διάσπαση αρχείου σε τρία σημεία(!), απομακρυσμένα από το κέντρο γραφεία, οδηγούν σε πλημμελή εξυπηρέτηση και άδικη ταλαιπωρία των Πατρινών πολιτών και του τεχνικού κόσμου από τη μη άμεση, αποτελεσματική και εντός προθεσμιών ολοκλήρωση των εργασιών, προκαλώντας δυσλειτουργίες στην Υπηρεσία αλλά και στους εργαζόμενους του Τμήματος, οι οποίοι πρώτοι, πέρα από το φόρτο εργασίας, δέχονται την απογοήτευση, την καχυποψία και τον θυμό των πολιτών για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί. Εντελώς πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι ακόμα ένας (από τους λιγοστούς εναπομείναντες) υπαλλήλους του τμήματος αποσπάται σε άλλη υπηρεσία (!), γεγονός που αν αληθεύει δεν μπορεί παρά να επιτείνει την κατάσταση υπολειτουργίας του Τμήματος με ό,τι σημαίνει αυτό για πολίτες, εργαζόμενους, μηχανικούς αλλά και για την ποιότητα της, μετά πολύ κόπου και καθυστέρησης, παρεχόμενης υπηρεσίας, η οποία κρύβει και ζητήματα ασφάλειας των κατασκευών.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος είναι έμπειρος μηχανικός του ιδιωτικού τομέα και γνωρίζει ότι:
Μπορεί λόγω οικονομικής κρίσης να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι νέες άδειες ανέγερσης οικοδομής, διατηρείται, όμως, ένας μεγάλος όγκος αδειών που απαλλάσσονται μεν καταβολής εισφορών αλλά απαιτούν πλήρη τα υπόλοιπα δικαιολογητικά (πχ. κατασκευές πέργκολας, αναβατόρια, κοπές δέντρων, αντικατάσταση ή επισκευή στέγης, κ.ά.).
Έχει αυξηθεί σημαντικά το πλήθος αναθεωρήσεων οικοδομικών αδειών για τροποποιήσεις κτισμάτων, προσθήκες, επεκτάσεις ή ακόμα και ολικές ανακατασκευές. Η οικονομική κρίση έχει στρέψει τις απαιτήσεις των πολιτών, από τις ανεγέρσεις νέων οικοδομών σε πληθώρα τροποποιήσεων, προσθηκών και διαμορφώσεων των ήδη υπαρχόντων, προκειμένου να βολευτούν, όπως – όπως, οι ανάγκες. Αυτό επιφέρει φόρτο ελέγχου και καθυστερήσεις ενίοτε μεγαλύτερες από τις νέες εκδόσεις, καθώς πρέπει να ελεγχθούν και τα δεδομένα των προηγούμενων αδειών όπως και πιθανές αυθαιρεσίες (αν δεν έχει χαθεί ο φάκελος, όπως έχει συμβεί με πολλούς φακέλους πριν το 1970…). Παράλληλα, η παρουσία των ελεγκτών δόμησης αναγκάζει τους μηχανικούς σε διαρκείς ενημερώσεις ή αναθεωρήσεις των αδειών ενώ και οι μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω της βεβαίωσης νομιμότητας επιβάλλει στον μηχανικό και την επικύρωση των αλλαγών στην πολεοδομία με τις αντίστοιχες άδειες.
Στον τομέα αυθαιρέτων και με βάση της συνεχείς κυβερνητικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών, έχει αυξηθεί εκθετικά ο όγκος των αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες νομιμοποιούνται με έγκριση και άδεια δόμησης, ενώ πρέπει να ελεγχθούν και οι πάσης φύσεως καταγγελίες για πολεοδομικές αυθαιρεσίες όπου συνήθως απαιτούνται έλεγχοι, αυτοψίες, επανέλεγχοι, αντιμετώπιση ενστάσεων, επιβολή προστίμων, κλπ. Τέλος, υπάρχουν οι καταγγελίες σε παλιές εκδοθείσες άδειες, όπου απαιτείται ο ενδελεχής έλεγχος στον φάκελο της άδειας σε σχέση με τα τότε πολεοδομικά δεδομένα, η συνεργασία με τις νομικές υπηρεσίες, το αρμόδιο υπουργείο, κλπ.
Για όλον αυτόν τον όγκο εργασίας εργάζονται πέντε (ή τέσσερις πλέον;) υπάλληλοι (συν ένας στα ετοιμόρροπα - κατεδαφιστέα και ένας για όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά), αν δεν βρίσκονται σε νόμιμη άδεια, σε γονική ή σε αναρρωτική, όπως συμβαίνει φυσιολογικά με κάθε μισθωτό εργαζόμενο! Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι σε πρόσφατη έρευνα του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος (Οκτ. 2015), πάνω από το 60% των μηχανικών της περιοχής έχει εντελώς αρνητική άποψη για την Πολεοδομία Πατρών ενώ υποθέτουμε βάσιμα ότι η αντίστοιχη άποψη των απλών πολιτών θα απέχει πολύ της κοσμιότητας.
Για όλα τα παραπάνω, ρωτάμε τoν κύριο Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο:
Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης στο Τμήμα Πολεοδομίας και την επαρκή στελέχωσή του ώστε: να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επαγγελματιών που συναλλάσσονται με αυτό˙ να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων˙ να αποκατασταθεί το (παλαιόθεν βεβαρυμένο) όνομα της υπηρεσίας στην κοινή γνώμη και να αρθεί η καχυποψία που συνδέεται με τις συνακόλουθες καθυστερήσεις και την κακή εξυπηρέτηση που φέρνει η υποστελέχωση της υπηρεσίας˙ να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ποιότητας ελέγχων, ασφάλειας των κατασκευών και τήρησης της νομιμότητας˙ να επιτελέσει το Τμήμα ευρύτερο έργο στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της λειτουργίας του Δήμου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα με την ορθή και αληθή αποτύπωση των τετραγωνικών μέτρων οικιών, καταστημάτων ή επαγγελματικών χώρων με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη.
Ποιο το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων της Δημοτικής αρχής;
Πώς σκοπεύουν να συνεργαστούν με τους επιστημονικούς φορείς του τεχνικού κόσμου ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση (για παράδειγμα, πώς και με τι τρόπο αξιοποιούνται μηχανήματα – σαρωτές για ψηφιοποίηση, κλπ - που έχει παραχωρήσει το ΤΕΕ για να βελτιωθεί το έργο της υπηρεσίας);
Υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης της υπηρεσίας ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε αυτήν;
Για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ»
Θεόδωρος Ντρίνιας