Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, παρείχε περί τις 70.800 υπηρεσίες ιατρικής, νομικής, συμβουλευτικής υποστήριξης και παροχής ασύλου από περισσότερα από 30.000 άτομα, πληγέντες από την οικονομική κρίση, πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα βίας, παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2015 στο παλιό Φρουραρχείο του δήμου Αθηναίων, απέναντι από το σταθμό Λαρίσης. Πρόκειται για συνέχεια του Κόμβου Αλληλοβοήθειας του δήμου Αθηναίων που παρείχε υλικά αγαθά και τώρα εμπλουτίστηκε με υπηρεσίες. Το Κέντρο λειτουργεί με την οικονομική υποστήριξη του Open Society Foundations, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) και της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα. Όπως είπε σε σχετική συνέντευξη τύπου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη, έχει υποβληθεί κοινή πρόταση από όλους τους φορείς και οργανώσεις για τη μελλοντική χρηματοδότηση του Κέντρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Κέντρο Αλληλεγγύης υπηρεσίες παρέχουν σε όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Άρσις», «Praksis», «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και «Ένωση Μαζί για το Παιδί», καθώς και η Υπηρεσία Ασύλου, υπό το συντονισμό του δικτύου «Αλληλεγγύη- SolidarityNow».
«Η φιλοσοφία του Κέντρου Αλληλεγγύης είναι ότι όσο αναπτύσσονται σύνθετες ανάγκες - και αυτό είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης - η απάντηση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας», επισήμανε ο συντονιστής του Κέντρου εκ μέρους της «Αλληλεγγύη- SolidarityNow», Γιώργος Καραγιάννης.
Εισερχόμενος στο χώρο, ο ενδιαφερόμενος συναντά πρώτα απ'όλους τους ειδικούς της «Άρσις». Τρεις κοινωνικοί επιστήμονες, πέντε νομικοί και μία οικονομολόγος παρέχουν νομική συνδρομή, δικαστική εκπροσώπηση, ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματά τους, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βοήθεια σε φοροτεχνικά ζητήματα. Στον ένα χρόνο λειτουργίας, η «Άρσις» έχει προσφέρει υποστήριξη σε 2.074 άτομα, μετανάστες, πρόσφυγες, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γυναίκες- θύματα βίας και άτομα με προβλήματα στην παροχή της σύνταξης ή εργασιακά προβλήματα.
Στη συνέχεια η οργάνωση «Praksis» παρέχει ιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη (από γενικό γιατρό, καρδιολόγο, ορθοπαιδικό, οφθαλμίατρο, ψυχίατρο και δερματολόγο), καθώς και εργασιακή συμβουλευτική σε όσους έχουν ανάγκη. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί 20.951 ιατρικές επισκέψεις, ενώ έχουν προσέλθει στο Κέντρο Αλληλεγγύης 8.528 νέοι ωφελούμενοι για να εξυπηρετηθούν από τις ιατρικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα Απασχολησιμότητας «μετράει» 1.544 ωφελούμενους από 50 χώρες. Μεταξύ άλλων έχουν πραγματοποιηθεί 3.410 συνεδρίες μέσω Διαδικτύου, 2.710 συνεδρίες ατομικής εργασιακής συμβουλευτικής, ενώ 225 άτομα έχουν βρει δουλειά.
Το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου είναι η τελευταία προσθήκη στο Κέντρο Αλληλεγγύης, καθώς λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Στο διάστημα αυτό συνολικά 100 άτομα έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Προτεραιότητα δίνεται στις ευάλωτες ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση και υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Όπως υπογράμμισε σε μήνυμά της η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, «το Κέντρο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πρόσφυγες εκτός από το να ζητήσουν άσυλο, να παραπεμφθούν ταυτόχρονα σε δομές που θα τους βοηθήσουν σε άλλους τομείς της ζωής τους».
Στο χώρο του παλιού Φρουραρχείου λειτουργεί, επίσης, κέντρο απασχόλησης για παιδιά από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Εκεί υλοποιούνται προγράμματα ατομικά και ομαδικά για παιδιά και τους γονείς τους από παιδαγωγό, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγους. Τα παιδαγωγικά προγράμματα έχουν παρακολουθήσει 6.193 παιδιά, τις δημιουργικές ομάδες 870 παιδιά, τη μαθησιακή υποστήριξη 568 παιδιά σχολικής ηλικίας, ενώ τις εκδηλώσεις, πολιτιστικές επισκέψεις και εκδρομές 1.604 παιδιά και γονείς. Την ίδια ώρα οι γονείς υποστηρίχθηκαν με σεμινάρια, συναντήσεις, μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και αραβικών, δημιουργικά εργαστήρια.
Τους γονείς υποστηρίζει και το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», το οποίο προσφέρει ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές συνεδρίες, καθώς και ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τις υποστηρικτικές υπηρεσίες έχουν παρακολουθήσει 1.478 ωφελούμενοι. Επίσης, η Ένωση λειτουργεί και τη συμβουλευτική γραμμή 11525, που έχει δεχτεί 8.262 κλήσεις σε ένα χρόνο από 7.538 ωφελούμενους. Το 39% των κλήσεων είχαν χαρακτήρα συμβουλευτικό, το 38% ζήτησε σε πληροφορίες για το έργο της Ένωσης, για το 12% έγιναν παραπομπές σε εξειδικευμένους φορείς και το 2% αφορούσε σε καταγγελίες παιδικής κακοποίησης.