Δυτ. Αχαϊα: Χειροτερεύουν οι συνθήκες από τη λειτουργία των πυρηνελουργείων - Ζητείται μόνιμη παρακολούθηση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ
Φωτογραφία Αρχείου

Την "απαράδεκτη και τριτοκοσμική κατάσταση" που δημιουργείται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πυρηνελουργείων θέτει εκ νέου με επιστολή του προς τον  Αντιπεριφερειάρχη  Αχαΐας κύριο Γρηγόρη Αλεξόπουλο και τον  Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού.

Στην επιστολή που παραλήφθηκε από το temp0o24.gr, αναφέρονται τα εξής:

"Δυστυχώς επανερχόμαστε και δυστυχώς κάποιοι μπορεί να μας κρίνουν  ότι γινόμαστε κουραστικοί και επαναλαμβανόμενοι. Αλλά δυστυχώς η δυσοσμία, ο καπνός που όχι μονό αισθητικά, αλλά και είναι τεκμηριωμένο ότι είναι σε κάθε περίπτωση είναι επιβαρυντικός στην καθημερινή ζωή και κυρίως από αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Πολύ φοβόμαστε ότι κατάσταση αυτή, δηλαδή της δυσοσμίας αλλά και του καπνού, που ιδιαιτέρα οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Ωλενίας υφίστανται πρώτοι αυτοί της συνέπειες τις απαράδεκτης και τριτοκοσμικής κατάστασης που συνεχίζεται χρόνια και δυστυχώς ελάχιστα βήματα προόδου έγιναν σε σχέση με την λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, θα χειροτερέψει όσο προχωράει ο καιρός και ο πυρήνας έρχεται στις εγκαταστάσεις υγροποιημένος και σε κακή κατάσταση, σε συνάρτηση των παραλείψεων που υπάρχουν ως προς τον εξοπλισμό τους στις εγκαταστάσεις αυτές. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά το φαινόμενο αυτό θα είναι ποιο έντονο.  Εμείς το καταθέτουμε. 

Όπως έχουμε ξαναπεί  σκοπός μας δεν είναι η ανεύθυνη καταγγελία, ούτε η εκδίκηση κατά των  ιδιοκτητών  που προσφέρουν εργασία. Αλλά η προστασία του πολυτιμότερου αγαθού των ανθρώπων της υγείας που προηγείται της εργασίας.

Σε αυτή την επιστολή δυστυχώς θα επαναλάβουμε πάλι τις θέσεις μας και της προτάσεις μας και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αλλά και κάτω από την πίεση των κατοίκων και φορέων, που πρέπει σε τέτοια ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής όχι μόνο για εμάς αλλά πρωτίστως για τα παιδιά μας, να είμαστε μπροστάρηδες και να προσπαθήσουμε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη περίβαντολλογική υποβάθμιση και να μην φωνάζουμε μόνο εάν μυρίζει στην πόρτα μας, φαινόμενο και προνόμιο των νεοελλήνων.

Οι προτάσεις, που εκτός από τα ειδικά ψεκαστικά φίλτρα απόσμισης, στέγαστρα ειδικά για να μην είναι έκθετος ο πυρήνας και άλλα μέτρα που πρέπει να υπάρξουν, είναι και πρέπει να γίνουν. Να ενισχυθούν οι  περιβαντολλογικοί όροι και να υποχρεωθούν με εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων όπως καταγραφές αερίων εκπομπών στα συστήματά τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να εξετασθούν οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία ιδιαιτέρα στους κατοίκους που γειτνιάζουν με τα εργοστάσια. Απόλυτο σκοτάδι υπάρχει, τι αναπνέουμε καθημερινά εμείς και τα παιδιά μας;

Έχουμε στείλει από το Νοέμβρη στο δήμο να προωθήσει στην περιφέρεια το αίτημα μας να γίνει επιδημιολογική μελέτη.

Να τοποθετηθούν συστήματά καταγραφής αερίων ρύπων, τα οποία αυτόματα να ενημερώνουν τις υπηρεσίες της περιφέρειας και του δήμου για τις παραμέτρους και σε τη όρια είμαστε. Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από το Κ.Ε.Π.Ε. και όχι μόνο μετά από καταγγελίες.
Να ενταχθεί η περιοχή, γενικά της βιομηχανικής περιοχής, στο εθνικό δίκτυο παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όλα αυτά είναι εφικτά, όλα αυτά δεν θέλουν εκατομμύρια ευρώ αλλά την ευαισθησία,  προγραμματισμό και θέληση από τους αρμόδιους φορείς.  Φτάνει πια η υπομονή!

Δεν είναι αδυναμία ζητάμε από τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη να πιέσει από τον θεσμικό του ρόλο για τα ανωτέρω.

Ζητάμε από τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας να μπαίνει μπροστά να προασπίζει το αγαθό της ποιότητας ζωής των δημοτών του.

Εμείς επαναλαμβάνουμε φτάνει πια!

                Ο πρόεδρος                                        Η Γραμματέας

           Μπαρμπούνης Δημ.                       Ρουσσοπούλου Αικατερίνη"

Διαβάστε επίσης