Αναβολή της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα ζητεί η Βιέννη

η Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει το αίτημα

Δωδεκάμηνη αναβολή της υποδοχής από μέρους της 1.491 προσφύγων από Ελλάδα και 462 από Ιταλία, στο πλαίσιο της κοινοτικής συμφωνίας μετεγκατάστασης, ζήτησε η Αυστρία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την Τρίτη σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, η Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει το αίτημα της Αυστρίας, η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση να υποδεχθεί συνολικά 1.953 πρόσφυγες από τις δύο αυτές χώρες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει την ύπαρξη κενών θέσεων.

Η σχετική δέσμευση της Βιέννης είχε γίνει στη βάση της σχετικής απόφασης για κατανομή των προσφύγων στις χώρες - μέλη της, που είχε λάβει τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις έντονες τότε αντιδράσεις της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως τώρα 17 χώρες - μέλη της Ε.Ε. έχουν δημιουργήσει συνολικά 4.237 θέσεις για την υποδοχή προσφύγων, ενώ 11 χώρες - ανάμεσά τους και η Αυστρία - έχουν παραμελήσει αυτή την υποχρέωσή τους.

Ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι, ως προς το αίτημα της κυβέρνησης για αναβολή, δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ