ΝΔ: Η "ακτινογραφία" των αποτελεσμάτων στην Αχαΐα-Από την αρχή "εδειχναν" ανατροπές-Αποχή και μετακινήσεις ψηφοφόρων έκριναν το αποτέλεσμα

που έχασε ο ΜεΊμαράκης και πόσο κάλυψε την απόσταση ο Μητσοτακης

Του Νίκου Σύφαντου

Λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ της Κυριακής, οπότε άρχισαν να καταφθάνουν στην ΝΟΔΕ Αχαΐας τα αποτελέσματα του β γύρου των εσωκομματικών εκλογών, υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις οτι θα υπάρξει ανατροπή.

Αν και στο τέλος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση, όσοι γνώριζαν την ανθρωπογεωργαφία του κόμματος στην Αχαΐα, ήσαν σχεδόν βέβαιοι απ΄την αρχή οτι τα αποτελέσματα απο τα εκλογικά Τμήματα της Αχαΐας οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρώτο αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε ήταν από το εκλογικό τμήμα των Καλαβρύτων. Πρώτος ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά με μειωμένο αριθμό ψήφων και ακολουθούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυξημένα ποσοστά. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης κέρδιζε όπως βλέπετε και στον πίνακα έξι ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχανε 16.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η μεταβολή στο εκλογικό τμήμα της Κάτω Αχαΐας, που θεωρείτο ένα από τα «κάστρα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Εκεί έχασε 21 ψήφους ενώ αντίστοιχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε 25.

Εκεί όπου άρχισε να διαφαίνεται η τάση της εκλογικής μάχης στην Αχαΐα, ήταν μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από τα δύο εκλογικά τμήματα του Αιγίου.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, στο ένα έγινε ανατροπή και μάλιστα σημαντική από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ στρο δεύτερο ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλυψε σημαντικό έδαφος και πλησίασε σε σχέση με τον πρώτο γύρο, σε απόσταση αναπνοής τον κ. Μεϊμαράκη.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε τις μεγάλες διαφορές που είχε στον Νομό από τον κ. Μεϊμαράκη, αποσπώντας σημαντικό αριθμό ψήφων σχεδόν σε όλα τα εκλογικά Τμήματα της Αχαΐας.

Χαρακτηριστική είναι η ανατροπή που έτυχε στο εκλογικό Τμήμα της Οβρυάς όπου σημειωτέον ψήφισαν και πολλά μέλη του κόμματος από τον Δήμο Ερυμάνθου.

Συγκεκριμένα ενώ στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης προηγεήθηκε του κ. Μητσοτάκη με 64 ψηφοδέλτια, χθες ο κ. Μητσοτάκης πέρασε μπροστά έστω και με μικρή διαφορά ψήφων.

Η τελική διαπίστωση οτι η υποψηφιότητα Μητσοτάκη άγγιζε την ανατροπή, ήρθε από τα εκλογικά Τμήματα του αστικού κέντρου της Πάτρας. Στο ένα από τα δύο Τμήματα της οδού Βότση, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ανατροπή, ενώ στο δεύτερο η διαφορά του από τον κ. Μεϊμαράκη μειώθηκε ελάχιστα.

Ο κ. Μητσοτάκης, δεν κατάφερε να επικρατήσει σε κανένα από τα τρία εκλογικά τμήματα του Αρσακείου. Ωστόσο και σε αυτά κατάφερε να μειώσει αισθητά την διαφορά από τον αντίπαλό του.

Σχεδόν σε όλα τα εκλογικά τμήματα ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχασε σημαντικό αριθμό ψήφων σε σχέση με τον πρώτο φύρο, ενώ αντίστοιχα περδιπλάσια από τις απώλειές του ήταν η άνοδος του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανάλυση του αποτελέσματος, προκύπτουν σαφώς τα εξής:

-Η αποχή έπληξε τον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ

-Μεγάλες μάζες ψηφοφόρων των κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, μετακινήθηκαν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

-Φέρεται να υπήρξε και αριθμός ψηφοφόρων του κ. Μεϊμαράκη που μετακινήθηκαν στον δεύτερο γύρο προς τον κ. Μητσοτάκη.

Συγκριτικά , ο κ. Μεϊμαράκης στον Νομό Αχαΐας είχε λάβει στις 20 Δεκεμβρίου 4365 ψήφους ενώ στον β γύρο 3345. Έχασε δηλαδή 1020 ψηφοδέλτια

Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης στον πρώτο γύρο είχε ψηφιστεί από 2331 μέλη της ΝΔ ενώ στον β γύρο έλαβε 2916 αυξάνοντας σε απόλυτο αριθμό την επίδοσή του κατά 585 ψηφοδέλτια.

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα στον Νομό Αχαΐας στον Πίνακα που ακολουθεί.

Στις πρώτες στήλες αριστερά τα αποτελέσματα τοπυ πρώτου γύρου και στις δεξιές στήλες τα αποτελέσματα του β γύρου

Διαβάστε επίσης