Απάντηση Βενιζέλου στην κυβέρνηση: Υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ

Απάντηση μέσω συνεργατών του έδωσε στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου περί ασφαλιστικού ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «φοβερό συλλογισμό» σχετικά με την αύξηση των φόρων.

«Αυτό που κατάλαβε η κυβέρνηση από τη συνολική πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ασφαλιστικό είναι η αντίθεση στην αύξηση των εισφορών ώστε η κυβέρνηση να αναγκαστεί να κόψει τις συντάξεις και να εκτεθεί πολιτικά! Φοβερός συλλογισμός. Η κυβέρνηση υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει ότι και κόβει τις συντάξεις και αυξάνει τις εισφορές. Η κυβέρνηση υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει τη βλάβη που έχουν προκαλέσει στην οικονομία συνολικά και κατά συνέπεια στο ασφαλιστικό σύστημα οι δώδεκα μήνες της παραμονής της στην εξουσία και της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης», ήταν το σχόλιο, που δημοσιεύτηκε στο ekyklos.gr.

«Δεν πρόσεξε προφανώς η κυβέρνηση στο άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου τις αναφορές, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη:

Συγκρότησης του πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων
Σύνδεσης του ασφαλιστικού με το φορολογικό σύστημα με κίνητρα για τις επιχειρήσεις έντασης εργασίας
Πλήρους σεβασμού της αρχής της αναλογικής ισότητας μεταξύ αποδοχών - εισφορών - παροχών ώστε να έχει λόγο ο ασφαλισμένος να εμφανίζει μακρύ ασφαλιστικό και το σύνολο των πραγματικών του αποδοχών μετά τα 15 χρόνια ασφάλισης», προσέθεσαν.

Παράλληλα, σημείωσαν πως «η κυβέρνηση αδυνατεί επίσης να κατανοήσει τη διαφορά που υπάρχει στην φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση ανάμεσα στο μη μισθολογικό κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις και το ύψος των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

«Τέλος είναι σημαντικό που η κυβέρνηση κατέβασε πλέον τη «ζημιά» των ταμείων από το PSI στα 13 δις από τα 25 που ήταν ο αγαπημένος σχετικός αριθμός του κ. Τσίπρα. Ακόμη λίγη προσπάθεια χρειάζεται για να παραδεχθεί ότι το κράτος επιχορήγησε τα ταμεία την περίοδο της κρίσης με 116 δις ευρώ. Χωρίς το PSI και την αναδιάρθρωση του χρέους του 2012 δεν θα υπήρχαν άλλωστε ταμεία, γιατί δεν θα υπήρχε ελληνική οικονομία», κατέληξαν.