Σίγουρος για την κυβερνητική πλειοψηφία ο Γ. Σταθάκης

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Σίγουρος ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης στο θέμα του ασφαλιστικού είναι διασφαλισμένη, αλλά και ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα είναι επιτυχής εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας στο "MEGA Σαββατοκύριακο", υπεραμύνθηκε της προσέγγισης της κυβέρνησης, είπε ότι αντί να συζητηθεί "αποκλειστικά και μόνο το δημοσιονομικό θέμα", επιχειρείται να γίνει μια βαθιά τομή στο σύστημα με μεσοπρόθεσμη προοπτική.

"Αντί να συζητήσουμε το ασφαλιστικό υπό το βάρος της δέσμευσης που υπάρχει στο πρόγραμμα, να περιοριστούν οι δαπάνες κατά 1,8 δισ. το 2017 και το 2018, η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, να μην υπάρξουν περικοπές και να υπάρξει και αύξηση των εισροών στο σύστημα και δεύτερον, να κάνουμε μια βαθύτερη, μονιμότερη και πιο διαρκή μεταρρύθμιση. Αυτές τις επιλογές έκανε η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου σωστά. Δίνει βιωσιότητα μεσοπρόθεσμα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη ότι "υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο έχουν εξομαλυνθεί όλες οι πιθανές αδικίες", ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις περικοπές "σε κάποια πολύ υψηλά ρετιρέ". Για το ενδεχόμενο επιβολής φόρους στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ του ασφαλιστικού που είχε πέσει στο τραπέζι ως πρόταση, ανέφερε ότι "με τους υπολογισμούς που γίνονται δεν θα χρειαστεί".

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Αθανασίου, ότι πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τους κ.κ Σημίτη και Γιαννίτση για την ασφαλιστική αλλαγή που επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν, ο κ. Σταθάκης είπε: "H συζήτηση για ασφαλιστικό πραγματικά έχει μια ιστορικότητα για όσους το παρακολουθούν τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη μεταρρύθμιση η συγκεκριμένη ή όχι, πάντως έπρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα".

Τέλος, με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, στα "ΝΕΑ", όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Αριστερά πρέπει να απελευθερώσει την κοινωνία από τον κρατισμό, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι αυτό που εκφράζει καλύτερα την προσέγγιση της κυβέρνησης είναι το υπό ίδρυση Ταμείο, το οποίο υπάρχει στη συμφωνία του καλοκαιριού και στο οποίο θα περάσουν οι δημόσιες επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται σε προχωρημένη φάση ιδιωτικοποίησης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ