Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και την ΕΣΗΕΑ με αφορμή το γεγονός πως το νέο ασφαλιστικό ωθεί όλο και περισσότερους δημοσιογράφους να δουλεύουν με "μπλοκάκι". "Θέλουν να τελειώσουν τους δημοσιογράφους" κατηγορεί την κυβέρνηση η ΕΣΗΕΑ, "αναλήθειες" απαντά το υπουργείο.
Οι ανακοινώσεις και των δυο πλευρών μακροσκελέστατες και γεμάτες κατηγορίες. Η μενΕΣΗΕΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου Κατρούγκαλουυπηρετείται "σχέδιο κατάργησης της δημοσιογραφικής λειτουργίας και πως οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες και θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι".
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την κατηγορία πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους δημοσιογράφους ως αυτοαπασχολούμενους και τονίζει πως δεν πρόκειται να το κάνει τώρα. "Είναι αναληθής ό ισχυρισμός ότι μετατρέπουμε τους δημοσιογράφους σε αυτοαπασχολούμενους" και κατηγορεί την ΕΣΗΕΑ πως "επιδεικνύει αδιαφορία για τους ανασφάλιστους δημοσιογράφους, για τους ρημαγμένους συναδέλφους του που δουλεύουν με μπλοκάκι χωρίς να έχουν την ελπίδα ασφάλισης στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ".
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ προφανώς θέλει να πυροδοτήσει αντιδράσεις εναντίον της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιδεικνύει αδιαφορία για τους ανασφάλιστους δημοσιογράφους, για τους ρημαγμένους συναδέλφους του που δουλεύουν με μπλοκάκι χωρίς να έχουν την ελπίδα ασφάλισης στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για εκείνους τους δημοσιογράφους που κατάντησαν να γίνουν οφειλέτες διότι αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και οφείλουν ποσά που ξεπερνούν ακόμα και το ποσό των 100.000 ευρώ.
Αντίθετα, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αλληλεγγύη θα εξασφαλίζει χωρίς εξαιρέσεις σύνταξη και για αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα και για αυτούς που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και για αυτούς που έχουν επί πολλά έτη απαξιωθεί και προπάντων για όσους έχουν αφανισθεί επαγγελματικά λόγω της μακρόχρονης ανεργίας. Οι δημοσιογράφοι που έχουν απολυθεί από τα μέσα ενημέρωσης, ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες και ζουν με το καταβαλλόμενο για μικρό διάστημα επίδομα ανεργίας του ΕΔΟΕΑΠ γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Διότι έτσι δεν θα μείνει κανένας μόνος. Αλλιώς θα έχουμε ένα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για όσους έχουν δουλειά. Με καμία προοπτική βιωσιμότητας.
Ο ισχυρισμός πάνω στο οποίο στηρίζουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ότι δηλαδή μετατρέπουμε τους δημοσιογράφους σε αυτοαπασχολούμενους, είναι ΑΝΑΛΗΘΗΣ. Πουθενά στην πρόταση της κυβέρνησης, όπως αυτή γνωστοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων δεν υπάρχει κάποια αναφορά στους «αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ». Μοναδική αναφορά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπάρχει στο άρθρο 53 περί της έκδοσης υπουργικής απόφασης που να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες εισφορών και εν γένει ασφάλισης των υπαγόμενων στους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ασφαλισμένους. Αποδεικνύεται επομένως ότι η ανακοίνωση στηρίζεται σε μια προϋπόθεση που δεν υπάρχει.
Ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ εκθέτει τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση της χώρας με αναφορές σε θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, την πραγματικότητα, διαστρεβλώνουν και παραπληροφορούν ως προς τις διατάξεις της την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Και το κάνει μολονότι σε δυο διαδοχικές συναντήσεις και ενόψει μιας ακόμα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Ιανουαρίου έχει γίνει σαφής η ασφαλιστική αντιμετώπιση των δημοσιογράφων με τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν στο λειτούργημά τους και σε καμιά περίπτωση με εκείνα που ταιριάζουν στους αυτοαπασχολούμενους. Συνεπώς, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θίγει αλλά προστατεύει και θα προστατεύει πάντα το δικαίωμα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για εργασιακές συνθήκες και αμοιβές που συμβάλλουν στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της γνώμης που πρέπει να διατυπώνουν και την οποία και οι ίδιοι με τα συλλογικά τους όργανα πρέπει να ενισχύουν αντί να στρέφονται κατά μιας κυβέρνησης που έχει θέσει εμπράκτως στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής της το σκοπό αυτό.
Από καμία διάταξη δεν προκύπτει απώλεια μισθών, αποζημίωσης, επιδομάτων ανεργίας ή επίσχεσης ή αφερεγγυότητας ή αξίωσης για συμμετοχή των απαιτήσεων τους στις διαδικασίες του άρθρου 99 ή στην πτωχευτική διαδικασία.
Όλοι θα περιμέναμε σε κρίσιμες τέτοιες επιλογές που ωφελούν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους, να διατυπώνουν τα όργανα των δημοσιογράφων απόψεις που δεν συντάσσονται με όσους επιδιώκουν να ματαιώσουν αυτή την προσπάθεια αλλά να παρέχουν αντικειμενική πληροφόρηση.
Και ενώ γνωρίζουν ότι το Υπουργείο δίνει τη μάχη του σε μια σκληρή διαπραγμάτευση για την διατήρηση του αγγελιοσήμου, όπως ακριβώς υποστηρίζει η γνωμοδότηση στην οποία αναφέρονται, και τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, που οι ίδιοι γνωρίζουν ότι προσφάτως προχώρησε ακόμα και σε μείωση των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 20%, παραδόξως δείχνουν μια ανεξήγητη ροπή προς ενίσχυση εκείνης της πλευράς που αντιμάχεται την προσπάθεια της κυβέρνησης. Αναμένουμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέπουν πρακτικές και κατευθύνσεις χειραγώγησης της δημοσιογραφίας και θα συμβάλλουν στην έγκυρη πληροφόρηση του ελληνικού λαού ώστε να προκρίνει με νηφαλιότητα εκείνη τη λύση που θα εγγυάται την προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων και εκείνων που θα καταβάλλονται στο μέλλον με μια προοπτική βελτίωσης και όχι διαρκών μειώσεων, όπως θα συμβεί αν δεν πάρουμε τα μέτρα που προβλέπονται στην κυβερνητική πρόταση.
Γιατί η ανακοίνωση που φαίνεται να υιοθετείται από την ΕΣΗΕΑ, αν πράγματι ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αποδεικνύει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο καταργεί εκ προοιμίου το «αναφαίρετο δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη και ελεύθερη ενημέρωση» και έχει απολέσει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης των απόψεων γιατί παραποιεί, παραπλανά και βάλλει συνειδητά κατά της αλήθειας και των ουσιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών για την προστασία των οποίων η κυβέρνηση αγωνίζεται. Και αυτό όχι μόνο δεν θα απηχεί τις καλές παραδόσεις της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά θα αποτελεί πλήγμα για τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας και την αξιοπιστία του.
ΕΣΗΕΑ: Θέλουν να τελειώσουν τους δημοσιογράφους
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας είναι απάντηση σε εκείνη που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ το απόγευμα της Παρασκευής (08.01.2016), με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση πως με το νέο Ασφαλιστικό θέλει να "τελειώσει τους δημοσιογράφους".
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ, οι διατάξεις του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου υπηρετούν σχέδιο κατάργησης της δημοσιογραφικής λειτουργίας και πως οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες και θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Τονίζεται δε ότι "με τη γνωμοδότηση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, προβλέπεται άμεση καθιέρωση του Αγγελιοσήμου και στο διαδίκτυο. Έχει έτσι τη δυνατότητα η κυβέρνηση, υιοθετώντας και τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ, να αντιμετωπίσει άμεσα την εκκρεμότητα με τα ειδησεογραφικά sites, και με την επέκταση των ΣΣΕ, να λύσει άμεσα το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων μας στο διαδίκτυο".
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Με το Ασφαλιστικό θέλουν να τελειώσουν και τους δημοσιογράφους
Σχέδιο κατάργησης της δημοσιογραφικής λειτουργίας υπηρετούν διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας.
Προβλέπει κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και της μισθωτής εργασίας, βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και την μετατροπή του συντάκτη σε έμπορο ή πλασιέ ειδήσεων.
Ανυπολόγιστες θα είναι οι επιπτώσεις και στην αγορά των MEDIA, μόνο που και αυτές θα τις πληρώσουν κυρίως οι εργαζόμενοι.
Οι επιπτώσεις αυτής της απόλυτης μονομερούς βλαπτικής μεταβολής σε βάρος της επαγγελματικής ιδιότητας και των απαράγραπτων δικαιωμάτων του εργαζόμενου, που επιφέρει το νομοσχέδιο, είναι άμεσες και καταιγιστικές, αφού οι δημοσιογράφοι:
Α) Χάνουν δύο μισθούς το χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια) που μένουν στο συρτάρι του εκδότη.
Β) Χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.
Γ) Χάνουν την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.
Δ) Χάνουν το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης.
Ε) Χάνουν το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας, που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης του εργοδότη.
Στ) Χάνουν το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.
Ζ) Χάνουν το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 ή αίτηση πτώχευσης
Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι δημοσιογράφοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ ως μισθωτοί, εντάσσονται στο νέο φορέα ως αυτοαπασχολούμενοι!!!
Αυτό σημαίνει ότι:
Οι δημοσιογράφοι με αυτό τον τρόπο χάνουν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, διότι καταργείται η σχέση που προβλέπει η ΣΣΕ με τον εργοδότη με κατοχυρωμένο, όμως, τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας, που διασφαλίζει την ανεξαρτησία του συντάκτη.
Καταργεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις.
Οδηγεί σε πλήρη χειραγώγηση της ενημέρωσης, καθώς ο αυτοαπασχολούμενος, με το νομοσχέδιο, υποχρεώνεται σε εμπορική σχέση και συναλλαγή με τους εκδότες και τους καναλάρχες και με τον τρόπο αυτό η είδηση γίνεται εμπόρευμα, που μόνο την ελευθερία της έκφρασης δεν υπηρετεί.
Κατά μείζονα λόγο καταργείται και το αναφαίρετο δικαίωμα της κοινής γνώμης για ελεύθερη και υπεύθυνη ενημέρωση.
Η πάγια θέση της ΕΣΗΕΑ και όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων είναι πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους δημοσιογράφους χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στον πυρήνα της ιδιότητας και της αυτονομίας.
Αυτό, άλλωστε, εξυπηρετεί και η λειτουργία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που πρέπει να επανέλθει στις γραμμές του 2012, πριν τη βίαιη αποκοπή ορισμένων κλάδων ασφαλισμένων.
Η αποδέσμευση των Δ.Π.Υ. από τον ΦΠΑ, που ήδη εφαρμόζεται, λόγω της μορφής απασχόλησης, είναι το βασικό βήμα ανατροπής της «γαλέρας», που έχουν δημιουργήσει οι εκδότες, καθώς και η γραμμή άμυνας από τις επιδιώξεις αναδρομικών επιβαρύνσεων από το ΤΕΒΕ.
Στο ερώτημα που ορισμένοι προβάλλουν για την ένταξη ή μη των ΔΠΥ στα δημοσιογραφικά Ταμεία η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά με πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις όπως των μισθωτών. Όχι σε εργαζόμενους και ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων. Να γίνουν τα «μπλοκάκια» μισθωτοί και όχι οι μισθωτοί εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».
Ένα πρόσθετο δώρο στα αφεντικά, με το νομοσχέδιο, είναι η κατάργηση του ειδικού λογαριασμού ανεργίας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) και η καταβολή 2% επί των αποδοχών ασφαλισμένων από τους εργοδότες.
Στην ερώτηση τι θα γίνει με τους άνεργους δημοσιογράφους δυστυχώς η ωμή απάντηση του υπουργού ήταν: ό,τι γίνεται με όλους!!!…
Στις συντάξεις οι μειώσεις αφορούν όλους (νέους και παλιούς).
Από τις μειώσεις των συντάξεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με το νομοσχέδιο δεν γλιτώνει κανείς και συγκεκριμένα:
Ο επανυπολογισμός με χαμηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης (του μισθού από την σύνταξη) και ο συνυπολογισμός όλου του εργασιακού βίου, γκρεμίζει ακόμη περισσότερο τον συντάξιμο μισθό στον οποίο στηρίζεται η διαμόρφωση της τελικής σύνταξης.
Οι παλιοί συνταξιούχοι δέχονται επίσης βαρύ πλήγμα από τον τριπλό τεμαχισμό στον υπολογισμό (εθνική σύνταξη 384 ευρώ + αναλογική + προσωπική διαφορά).
Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι προϋπόθεση της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής λειτουργίας είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους.
Τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, παρά τα εκατομμύρια που τους οφείλει το Δημόσιο από το ΙΚΑ, τα δομημένα ομόλογα, τη διαδοχική ασφάλιση και την ΕΡΤ, συνεισφέρουν και στα δημόσια έσοδα.
Το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση και δεν είναι προνόμιο, όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν κάποιοι για να προκαλέσουν κοινωνικά αντανακλαστικά εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Εξάλλου, με τη γνωμοδότηση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, προβλέπεται άμεση καθιέρωση του Αγγελιοσήμου και στο διαδίκτυο. Έχει έτσι τη δυνατότητα η κυβέρνηση, υιοθετώντας και τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ, να αντιμετωπίσει άμεσα την εκκρεμότητα με τα ειδησεογραφικά sites, και με την επέκταση των ΣΣΕ, να λύσει άμεσα το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων μας στο διαδίκτυο.
Τα δημοσιογραφικά Ταμεία και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης για την ελευθερία της έκφρασης, τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.
Οι δημοσιογράφοι δε ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία, το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις.
Η ΕΣΗΕΑ θα υπερασπιστεί με κάθε μέσον τα συμφέροντα των δημοσιογράφων, που πλήττονται βάναυσα με το υπό κρίση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.