Επίτιμος διδάκτορας ο Δρ. Αλέξης Παπαλεξόπουλος

πρωτοπόρος στον συνδυασμό των κλασικών Συστημάτων Ισχύος

Επίτιμος διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών είναι από χθες ο διακεκριμένος επιστήμονας Δρ. Αλέξης Παπαλεξόπουλος. Ενα επίλεκτο μέλος της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς με την έρευνά του συνέβαλε στο να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα ενεργειακά δίκτυα επόμενης γενιάς.

Ειδικότερα, υπήρξε πρωτοπόρος στον συνδυασμό των κλασικών Συστημάτων Ισχύος με την Επιχειρησιακή Ερευνα, την Οικονομική Θεωρία και την Επιστήμη των Υπολογιστών. Συνδυασμός που οδήγησε στο να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα ενεργειακά δίκτυα επόμενης γενιάς όσον αφορά τη διαχείριση ενέργειας, τον έλεγχο πραγματικού χρόνου της ροής φορτίου, τη σχεδίαση και υλοποίηση ενεργειακών αγορών, την κοστολόγηση δικτυακών υποδομών, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και την ολοκλήρωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτά. Εχει σχεδιάσει ιδιαίτερα πολύπλοκες αγορές ενέργειας σε πολλές χώρες και έχει υποστηρίξει τεχνικά/επιστημονικά και οικονομικά κορυφαίους οργανισμούς σε τρεις ηπείρους.

Αλλωστε και στην ομιλία του χθες, κατά την τελετή της ανακήρυξής του ως επίτιμου διδάκτορα, αναφέρθηκε στα ενεργειακά δίκτυα της επόμενης γενιάς.
Στο πρωτοποριακό του επιστημονικό έργο που έχει παγκόσμια αναφορά αναφέρθηκε κατά την προσφώνησή της τόσο η πρύτανις του Πανεπιστημίου βενετσάνα Κυριαζοπούλου όσο και ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Αλέξιος Ν. Μπίρμπας που παρουσίασε τον τιμώμενο.

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητής Οδυσσέας Γ. Κουφοπαύλου και ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών καθηγητής Σταύρος Α. Κουμπιάς κατά τον χαιρετισμό τους υπογράμμισαν ότι αποτελεί τιμή για το συγκεκριμένο τμήμα αλλά και γενικότερα για το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι ανάμεσα στους επίτιμους διδάκτορές του ο επιστήμονας Αλέξης Παπαλεξόπουλος.