Γερμανοί θα εκπαιδεύσουν έλληνες εφοριακούς

υπογράφεται συμφωνια των δύο χωρών

Δήλωση προθέσεως συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών φορολογικών αρχών και των αντίστοιχων γερμανικών στην περιοχή της Βεστφαλίας, αναμένεται να υπογράψουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Γερμανός ομόλογός του, του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς.

Ο Γερμανός πολιτικός αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», με σκοπό να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ξεκίνησε με την παράδοση στοιχείων τραπεζικών καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών θα εκπαιδευτούν στο γερμανικό κρατίδιο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε κατά το παρελθόν προτείνει στους έλληνες συναδέλφους του να στείλει στην Ελλάδα 500 γερμανούς εφοριακούς, αλλά η πρόταση του κ. Μπόργιανς «σέβεται κάπως περισσότερο την ελληνική υπερηφάνεια: δεν θα πάνε υπάλληλοι της ΒΡ-Β στην Ελλάδα, αλλά Έλληνες συνάδελφοί τους θα εκπαιδευτούν σε επισκέψεις στην Γερμανία».

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, ότι αυτό θα περιλαμβάνει εργαστήρια, πρακτική εξάσκηση κλπ, αναφέρει το περιοδικό, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών στο Ντίσελντορφ. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ακόμη - συνεχίζει το περιοδικό - σε βοήθεια στην χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής. Σημαντικός στόχος είναι η ταυτοποίηση και η εξέταση αδήλωτων περιουσιών. Η σχεδιασμένη συνεργασία με την Ελλάδα, βρίσκεται σε συντονισμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διευκρινίζει η κυβέρνηση της ΒΡ-Β στο περιοδικό.

«Τα στοιχεία που δόθηκαν τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, αποκαλούνται από κάποιους ‘Λίστα Μέρκελ'. Όταν το Spiegel χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση, ήρθε άμεσα από το Ντίσελντορφ η παρατήρηση ότι η καγκελάριος δεν έχει καμία σχέση με την απόκτηση των στοιχείων», καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης