Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον θάνατο της Άννας Συνοδινού - Δημοσία δαπάνη η κηδεία της

Συλλυπητήρια στους οικείους της

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε με συλλυπητήριες δηλώσεις και τηλεγραφήματα την θλίψη του για την απώλεια της Άννας Συνοδινού.

Η ηθοποιός έφυγε το πρωί της Πέμπτης σε ιδιωτική κλινική, οπού νοσηλευόταν. Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη, την Παρασκευή από το Α' Νεκροταφείο.

Τηλεφώνησε στους οικείους της ο Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους οικείους της 'Αννας Συνοδινού και τους εξέφρασε τα βαθειά του συλλυπητήρια για την απώλεια της.

Τσίπρας: Τίμησε το ελληνικό θέατρο ποιώντας ήθος στην τέχνη και την πολιτική

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο της μεγάλης τραγωδού Άννας Συνοδινού. Η Άννα Συνοδινού τίμησε το ελληνικό θέατρο με κορυφαίες ερμηνείες και συνέπεια ποιώντας ήθος τόσο στην τέχνη της όσο και στην πολιτική.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και στους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου.

Βούτσης: Σπουδαία καλλιτέχνιδα που τίμησε το θέατρο και τον πολιτισμό

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το θάνατο της Άννας Συνοδινού:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια της Άννας Συνοδινού. Υπήρξε μία σπουδαία καλλιτέχνιδα που τίμησε το θέατρο και τον πολιτισμό. Ως βουλευτής κόσμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και διακρίθηκε για το δημοκρατικό ήθος, τη συνέπεια και την ευθυκρισία της κατά τη συμμετοχή της στην πολιτική ζωή. Στους οικείους της εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Προσωπικότητα βαθιά φιλελεύθερη και με κοινωνικές ευαισθησίες

«Η απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Συνοδινού κάνει αναμφισβήτητα φτωχότερο το ελληνικό θέατρο, και όχι μόνο», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία προσθέτει: «Η Άννα Συνοδινού ήταν από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, μια κορυφαία τραγωδός, μια Μεγάλη Κυρία του Θεάτρου, που υπηρέτησε με απαράμιλλη συνέπεια και ήθος το θεατρικό σανίδι και διέγραψε μια καλλιτεχνική πορεία, η οποία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα».

«Με την παρουσία της», υπογραμμίζει η κ. Χρυσοβελώνη, «κόσμησε τις θεατρικές σκηνές, αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την εκλογή της το 1974. Ήταν μια προσωπικότητα βαθιά φιλελεύθερη και με κοινωνικές ευαισθησίες, καθώς τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη νομοθετική προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ καταλήγει στη δήλωσή της εκφράζοντας τα πιο θερμά συλλυπητήρια του κόμματος στους οικείους τής Άννας Συνοδινού.

Μπαλτάς: Ουσιαστική παρουσία και δημοκρατικό της ήθος

Για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέδωσε ανακοίνωση και ο Υπουργός Πολιτισμού.

«Η Άννα Συνοδινού υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Συνέδεσε το όνομά της προπάντων με το αρχαίο δράμα. Διέπρεψε όμως με την επιβλητική της τεχνική και σε ρόλους του νεότερου και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ θα μπορούμε πάντα να τη θαυμάζουμε σε κινηματογραφικές ταινίες όπως “Ο άνθρωπος του τραίνου”. Στην πολιτική της δράση, η Άννα Συνοδινού κόσμησε τη Βουλή των Ελλήνων και την πολιτική ζωή του τόπου με την ουσιαστική παρουσία της και το δημοκρατικό της ήθος. Για την απώλειά της εκφράζω στους οικείους της τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Πλακιωτάκης: Τίμησε τον πολιτισμό, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης. «Της Ελληνίδας που τίμησε τον πολιτισμό, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, υπηρέτησε την παράταξή μας και πρόσφερε πολλά στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού ήταν μία Ελληνίδα που δίδαξε με το ήθος και το έργο της, που τιμήθηκε από την πολιτεία και τίμησε την πατρίδα μας, με την εξαίρετη προσφορά της. «Οι Έλληνες την ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη της», τόνισε.

Μεϊμαράκης: Η μνήμη της θα είναι αθάνατη

«Μία μεγάλη Ελληνίδα, η Άννα Συνοδινού, έφυγε από κοντά μας», αναφέρει στη δήλωσή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού διακρίθηκε όχι μόνο στη θεατρική, αλλά και την πολιτική σκηνή, όπου άφησε τεράστια κοινωνική προσφορά.

«Τίμησε την παράταξή μας ως βουλευτής και υφυπουργός των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εισηγήθηκε προτάσεις για τους αδύναμους, την προστασία της τρίτης ηλικίας, της μητρότητας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τιμήθηκε με παράσημα της ελληνικής πολιτείας αλλά και ξένων κρατών. Η Άννα Συνοδινού υπηρέτησε τους αγώνες για τη δημοκρατία, την πατρίδα μας, την ελληνική κοινωνία. Η μνήμη της θα είναι αθάνατη», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Μητσοτάκης: Το ελληνικό θέατρο σήμερα θρηνεί μια χαρισματική προσωπικότητα

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
«Η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός υπηρέτησε με ξεχωριστό πάθος, συνέπεια και ήθος την τέχνη και τον πολιτισμό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι το ελληνικό θέατρο σήμερα θρηνεί μια χαρισματική προσωπικότητα και σπουδαία γυναίκα, την οποία ο ίδιος είχε τη χαρά να τη γνωρίσει μικρός και να αισθανθεί το μεγαλείο της.

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Νέα Δημοκρατία σήμερα θυμούνται επίσης την μεγάλη προσφορά της Άννας Συνοδινού στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1974, διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά πρωτίστως άφησε πίσω της μια τεράστια πολιτική και κοινωνική παρακαταθήκη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της», επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Τεράστια και δυσαναπλήρωτη απώλεια

Η απώλεια της Άννας Συνοδινού είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη. Όχι μόνο για τον χώρο του θεάτρου, όπου υπήρξε μία από τις κορυφαίες τραγωδούς του εικοστού αιώνα, αλλά και για αυτόν της πολιτικής την οποία υπηρέτησε για δεκαετίες με ήθος που σπανίζει στις μέρες μας. Η Άννα Συνοδινού θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στις μνήμες μας.

Ποτάμι: Ασυμβίβαστη και ως πολίτης

Η Άννα Συνοδινού «έφυγε» σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω της ιστορικής σπουδαιότητας καλλιτεχνικό έργο.

Ήταν από τις ηθοποιούς που σφράγισαν τα πρώτα χρόνια των Επιδαυρίων, ενώ οι ερμηνείες της στο χώρο του αρχαίου δράματος συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα.

Η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου υπήρξε ασυμβίβαστη και ως πολίτης. Από τη σκόπιμη αποχή της από την τέχνη την περίοδο της δικτατορίας, μέχρι την ενεργή εμπλοκή της στην πολιτική αλλά και την αποχώρησή της απ’ αυτή λόγω της υποβάθμισης του Κοινοβουλίου, η Άννα Συνοδινού έδειξε ξεχωριστό ήθος και σεβασμό για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ό,τι κόμισε στην τέχνη και την πολιτική θα μείνει εδώ τώρα που έφυγε. «Καμία εποχή δεν έμεινε γυμνή από ήρωες» είχε δηλώσει η ίδια σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις σημειώνοντας: «ξέρετε τι έχει σημασία σήμερα; Να βλέπουν οι νέοι πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να κρατάνε το λόγο της τιμής τους. Για να υπάρχουν προοπτικές».

Σε μια εποχή που ψάχνουμε διακαώς για ήρωες, αυτή είναι η κληρονομιά της Άννας Συνοδινού.

Κακλαμάνης: Αγωνίστρια, περήφανη και γλυκύτατη ως προσωπικότητα

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου της Άννας Συνοδινού, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ακόλουθη δήλωση: «Η Άννα Συνοδινού, προικισμένη με θεία δώρα, αξιοποιώντας τα, προσέφερε ως Ιέρεια της Τέχνης και ενεργός πολίτης και πολιτικός τα μείζονα σε όλους μας. Αγωνίστρια, περήφανη και γλυκύτατη ως προσωπικότητα, θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μας».

ΛΑΕ: Ο θάνατός της συνιστά μια μεγάλη απώλεια

Τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της κορυφαίας τραγωδού και πολιτικού Άννας Συνοδινού, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα, και προσθέτει:

«Η Άννα Συνοδινού σημάδεψε με την παρουσία της τόσο το θεατρικό σανίδι, όσο και το πολιτικό πεδίο στην μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Ο θάνατός της συνιστά μια μεγάλη απώλεια σε όλα τα πεδία που δραστηριοποιήθηκε με πάθος και συνέπεια».

Γενική Γραμματεία Ισότητας: Πολυτάλαντη προσωπικότητα

«Λιγόστεψε το καλλιτεχνικό στερέωμα με τον θάνατο της πολυτάλαντης προσωπικότητας και ηθοποιού Άννας Συνοδινού», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας.
Η εξαίρετη τραγωδός, έφυγε σήμερα στα 88 της χρόνια, έχοντας υπηρετήσει για περισσότερα από 60 έτη το ελληνικό θέατρο σε μεγάλους γυναικείους ρόλους της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
Η ΓΓΙ κάνει αναφορά και στην πολιτική ενασχόληση της εκλιπούσας «το 1974 εξελέγη βουλευτής, την περίοδο 1977-1981 διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και στο διάστημα 1987-1989 δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό "Νέα Εποχή"».

Μέσω του πολιτικού στίβου, προστίθεται στην ανακοίνωση, αγωνίστηκε εισηγούμενη προτάσεις και έργα νομοθετικού περιεχομένου γύρω από ζητήματα μητρότητας, ισότητας των δύο φύλων, οικογενειακού δικαίου, προστασίας των ηλικιωμένων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θέματα του απόδημου ελληνισμού, ενώ έδωσε μάχη και για τα εργασιακά και ασφαλιστικά των καλλιτεχνών.

Διαβάστε επίσης