Έχοντας απασφαλίσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή με την κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να μαίνεται κλιμακούμενη, στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό από το μέτωπο των πιστωτών.
Το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης από τους Θεσμούς, όπως επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, χωρίς να προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο. Αυτό που εκπέμπεται από τις Βρυξέλλες είναι πως δεν υπάρχει καμιά εμμονή ή προτίμηση σε κάποιο μέτρο αλλά απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση μια «πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» σύμφωνα με όσα είπε ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Ωστόσο, παρά την αρχική σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ήδη οι πρώτες διαρροές για σημεία τριβής στο Ασφαλιστικό από την πλευρά των δανειστών έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι ήδη γνωστό εδώ και καιρό ότι η Ευρωζώνη έχει ταχθεί κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ένα τέτοιο μέτρο εκλαμβάνεται ως αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό, καθώς θα καταστήσει ακριβότερο το κόστος εργασίας, θα συμβάλει στην αύξηση της μαύρης εργασίας και δεν θα βοηθήσει στην ανάσχεση της ανεργίας που παραμένει σταθερά σε ποσοστό άνω του 25%. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει αύξηση 1,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους.
Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα εάν θα μετέχει στο πρόγραμμα, πολλά εξαρτώνται για την πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τις αντιδράσεις από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το Ταμείο καθ' όλη τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό έχει επιμείνει σε βαθιές παρεμβάσεις και περικοπές και στις κύριες συντάξεις, γεγονός που έχει καλλιεργήσει και τη στάση του Μαξίμου για έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
Πέραν των ασφαλιστικών εισφορών, αμφιβολίες εκφράζονται σε πρώτη φάση και για το μέτρο της φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών, το οποίο σε περίπτωση εμπλοκής ενδεχομένως να επιχειρήσει να επαναφέρει η κυβέρνηση ως ισοδύναμο για να αποφευχθούν περαιτέρω παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.
Όπως και να έχει στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάται πως το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί αποτελεί το μάξιμουμ υποχώρησης που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα της στραμμένο τόσο στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, όσο και την κοινωνία.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως το σχέδιο νόμου επιδέχεται αλλαγών και παρεμβάσεων υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή για τη διατήρηση των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εκ των ων ουκ άνευ οι κύριες συντάξεις, προκειμένου να μπορέσουν να «πουλήσουν» την βαθιά ασφαλιστική μεταρρύθμιση τόσο στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όσο και στην κοινωνική βάση. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση σοβαρών διαφωνιών με τους δανειστές, ουδείς αποκλείει νέα εμπλοκή με τους θεσμούς.
Για αυτό το λόγο και στο κυβερνητικό επιτελείο ξεκινά διεθνής κύκλος επαφών για την ανάλυση του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό και την κάμψη σε πολιτικό επίπεδο των όποιων διαφωνιών προκύψουν από την τεχνική επεξεργασία του. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θα ταξιδέψει στο Βερολίνο θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της Linke αλλά και συνδικάτων.
Στις 14-16, ο κ.Κατρούγκαλος θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση χωρών - μελών του ΟΟΣΑ. Στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα και Γαλλίδα ομόλογό του, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας.
Την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα σηκώσει μεγάλο βάρος της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αναμένεται να βρεθεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην ατζέντα θα βρεθεί η συνολική πορεία υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων, με το Ασφαλιστικό και τις αιτιάσεις για πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016 - 2018 να τίθενται ωστόσο σε πρώτη γραμμή.
Την ίδια ώρα που η διαπραγμάτευση θα λαμβάνει χώρα μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και του υπουργείου Εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει για ακόμα μία φορά τις βαλίτσες του για διεθνείς επαφές προκειμένου να κάμψει τις υπάρχουσες και ισχυρές αντιδράσεις για παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, που εκφράζονται κυρίως από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και το ΔΝΤ. Ήδη, με τη συνέντευξή του στη Real ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα αλλά «δεν θα δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις».
Οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα έχει τη δυνατότητα για συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που εκπροσωπεί και τον εταίρο με τις σημαντικότερες αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό.
Παράλληλα πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κλίματος υπέρ της ελληνικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ενάντια στις ακραίες φωνές από τις τάξεις των δανειστών αναμένεται να λάβει σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ταξιδέψει σύμφωνα με πληροφορίες στη Μόσχα και το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Άνγκελα Μέρκελ αντίστοιχα.