Ο υπουργός "ξήλωσε" το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

λιγους μήνες μετά το διορισμό του
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΔΣ Αλέξης Γρίβας

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την πλήρη ανασυγκρότηση των οργάνων διοίκησης του ΕΚΚ, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο Αλέξη Γρίβα και τον διευθυντή του ΕΚΚ, Γρηγόρη Καραντινάκη, λίγους μόλις μήνες μετά τον διορισμό του ΔΣ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση ελήφθη εξαιτίας καταγγελιών που αφορούσαν σε δυσλειτουργίες που παρουσίασε η διοίκηση του ΕΚΚ στη διάρκεια της θητείας της.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημόσια στήριξη του διευθυντή του ΕΚΚ, Γρηγόρη Καραντινάκη, στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργο Λούκο.

Τη θέση του Αλέξη Γρίβα παίρνει ο Ιωάννης Λεοντάρης, ενώ το νέο ΔΣ καλείται να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αναπλήρωση της θέσης του διευθυντή του ΕΚΚ. Μέχρι τότε, οι όποιες αποφάσεις «παγώνουν», καθώς το ΕΚΚ δεν μπορεί να εγκρίνει χρηματοδοτήσεις χωρίς διευθυντή.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ είχε οριστεί στις 19 Μαρτίου 2015 με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού Ν. Ξυδάκη.

Η θέση του υπουργείου

Το υπουργείο  Πολιτισμού αναφέρεται σε «καταγγελίες» που αφορούσαν σε «εμφανείς δυσλειτουργίες που παρουσίασε η διοίκηση κατά το διάστημα τής μέχρι σήμερα θητείας της».

Το υπουργείο αναφέρει: «Τόσο οι λόγοι που επικαλούνται τα παραιτηθέντα μέλη, όσο και οι αναφορές που υποβλήθηκαν ενώπιον του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφορούν σε μονομερείς ενέργειες του προέδρου και του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ, που δεν συνάδουν προς τις αρχές της χρηστής διοίκησης ενός οργανισμού δημοσίου συμφέροντος».

Το υπουργείο μιλά για καταγγελίες τεσσάρων μελών του ΔΣ του Οργανισμού που οδήγησαν στην παραίτηση τριών από τα επτά μέλη.

Ανάμεσα στα προβλήματα στα οποία αναφέρεται το υπουργείο είναι «η σύναψη σύμβασης μεταξύ του προέδρου και του γενικού διευθυντή για τον καθορισμό αποδοχών του τελευταίου που υπερβαίνουν τις κατά νόμο προβλεπόμενες αποδοχές».

«Στην ίδια σύμβαση προβλέπεται η πλήρης αποζημίωση του γενικού διευθυντή για όλη τη χρονική περίοδο της θητείας του, στην περίπτωση που αυτή λήξει πρόωρα για οποιονδήποτε λόγο. Επιπλέον, υπήρξε απόπειρα να επιβληθούν δια της συνομολόγησης "ρήτρας εμπιστευτικότητας" υπέρμετροι και δυσανάλογοι περιορισμοί στους εργαζόμενους του Κέντρου» αναφέρει το υπουργείο.

«Τέλος, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, η μη τήρηση επικυρωμένων πρακτικών κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ και δυστοκία στην διερεύνηση προηγούμενων διαχειριστικών χρήσεων του Οργανισμού» σημειώνεται.

Της απόφασης για την ανασυγκρότηση του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά με το ΔΣ του Οργανισμού και τον γενικό διευθυντή.

Το υπουργείο σημειώνει ότι «η συζήτηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ έθεσε ήδη από τη συνάντηση εκείνη την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού».

«Κατόπιν τούτων, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθίσταται υποχρεωμένο να προχωρήσει στη συγκρότηση νέου ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:
 

Πρόεδρος: Ιωάννης Λεοντάρης (επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Τερζής (κριτικός κινηματογράφου)
Μέλη: Τίμων Κουλμάσης (σκηνοθέτης, παραγωγός), Αθανάσιος Σκρουμπέλος (σεναριογράφος, σκηνοθέτης), Δημήτριος Παπαϊωάννου (οικονομολόγος), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτης, μοντέζ), Γιαν Ρόφενκαμπ (παραγωγός, ειδικός σε θέματα διεθνούς προώθησης ταινιών).

Η θητεία του νέου ΔΣ είναι τριετής.

Το νέο ΔΣ οφείλει να οργανώσει την κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία για τη στελέχωση της θέσης του νέου γενικού διευθυντή του Οργανισμού.

Η αναφορά Καραντινάκη σε Λούκο

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Γρηγόρης Καραντινάκης είχε εκφράσει μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, την στήριξή του στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργο Λούκο.

Στην ανάρτηση αυτή, ο κ. Καραντινάκης -ο οποίος παρέμεινε στη θέση του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ μετά από απαίτηση των ανθρώπων του κινηματογράφου- σημείωνε: «Μιλώ πρώτη φορά δημόσια, γιατί ως γενικός διευθυντής του ΕΚΚ θεωρώ πως η υπεράσπιση των θεσμών είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος σε μία τέτοια θέση. Από την άλλη, υπάρχει και η αξιοπρέπεια που όταν τσαλακώνεται, δύσκολα επανέρχεται. Πρέπει να πω πως καταλαβαίνω απολύτως τον κύριο Λούκο».

«Όσο λίγοι μάλιστα. Έχω διωχθεί και εγώ, μαζί με άλλα τρία στελέχη του ΕΚΚ, με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος» σημειώνει.

«Επειδή κανένας λοιπόν δεν θα ζητήσει συγγνώμη από τον κύριο Λούκο μετά το τέλος της περιπέτειάς του, κάνω την αρχή εγώ. Σας ζητώ συγγνώμη κύριε Λούκο, διότι αν και από τα εφηβικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα αγωνίζομαι για ιδέες, που πάνω από όλα στο κέντρο τους έχουν την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας, ως πολίτης δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για εσάς. Σας ζητώ συγγνώμη. Εξάλλου ο Βισίνσκι μάς περιμένει όλους κάπου στη γωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραντινάκης.

ΠΗΓΗ in.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ