Πάτρα: Διακρίθηκαν μέλη του Πανεπιστημίου

Πήραν βραβεία

Στις καθιερωμένες βραβεύσεις που απονείμει η Ακαδημία Αθηνών στο τέλος κάθε έτους, το Πανεπιστήμιό μας εφέτος είχε διπλή παρουσία.

Συγκεκριμένα, στην Πανηγυρική Συνεδρία της 22ας Δεκεμβρίου 2015, απονεμήθηκαν:

Το Βραβείο Ακαδημαϊκού «Περικλή Σ. Θεοχάρη», αθλοθετούμενο από το «Ίδρυμα Περικλή Σ. Θεοχάρη», για την καλύτερη εργασία στον τομέα της Μηχανικής, στη δημοσίευση «Curvature dependent surface energy for a free standing monolayer graphene: Some closed form solutions of the non-linear theory» (D. Sfyris, G.I.Sfyris and C.Galiotis, International Journal of Non-Linear Mechanics,  67 (2014), 186–197).

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Σφυρής, που υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πρόγραμμα Αριστεία-ERC της ΓΓΕΤ (ERC-10), μέσω του οποίου εκπονήθηκε η εργασία αυτή. Συγχαίρουμε τον συνάδελφο Κώστα Γαλιώτη, Καθηγητή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για την ξεχωριστή αυτή διάκριση.

Το ένα από δύο βραβεία «Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου» στον απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας κ. Κωνσταντίνο-Θεοδόσιο Α. Δημητρακόπουλο.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στους ικανότερους, στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

Ο κ. Δημητρακόπουλος από τον Αύγουστο 2014 φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του University of California - Berkeley. Συγχαίρουμε τον κ. Δημητρακόπουλο για τη διάκριση αυτή, καθώς και τον Καθηγητή του μαθήματος, κ. Ευστάθιο Στείρο, για την συμβολή του στην εκπαίδευση των φοιτητών μας.

Επίσης, σε διεθνείς διαγωνισμούς λάβαμε τις διακρίσεις:

Η Λέσχη Ρομποτικής του Πανεπιστημίου μας συμμετείχε με επιτυχία στο διαγωνισμό Robotex 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας στις 4-6 Δεκεμβρίου 2015 και κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία Line Following Enhanced και την έκτη και δέκατη θέση στην κατηγορία Line Following.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 1.418 διαγωνιζόμενοι με 650 ρομπότ από 15 χώρες της Ευρώπης, και ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Αυτή η διάκριση, η σημαντικότερη επιτυχία της Λέσχης Ρομποτικής μέχρι σήμερα, αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των αποτελεσμάτων που παράγονται από τους φοιτητές του Ιδρύματός μας και δίνει κίνητρο στα μέλη της Λέσχης Ρομποτικής να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

Τα μέλη της Λέσχης που συντέλεσαν σε αυτή την επιτυχία είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμ. Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής: Αλέξια Τούμπα, Χρήστος Γκουρνέλος, Ιωάννης Παπακωνσταντινόπουλος, Ιωάννης Τσενεμπής και Αλέξανδρος Κουρής, οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμ. Μηχανολόγων Μηχ. & Αεροναυπηγών Μάριος Κωνσταντάκος και Ιωάννης Λέτσος, ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμ. Φυσικής Ηλίας Δημέας και ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμ. Μηχανολόγων Μηχ. & Αεροναυπηγών Φώτης Δημέας. Συγχαίρουμε τους φοιτητές μας αλλά και τους συναδέλφους καθηγητές, που καθοδηγούν αυτήν την τόσο δημιουργική και παραγωγική προσπάθεια!

Οι προπτυχιακοί φοιτητές και μέλη του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων (HPCLab) του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Αλέξανδρος Κουρής, Αλέξανδρος Νάκος και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Νίκος Νικολουτσάκος, κατέλαβαν τη 2η θέση στον διαγωνισμό «HiPC 2015 Student Parallel Programming Challenge (Intel Xeon Phi Track)», μετά από έντονη προσπάθεια και υπό την επίβλεψη του Δρ. Ιωάννη Βενέτη.

Ο διαγωνισμός αφορούσε στην επίτευξη της μέγιστης επίδοσης στη συσταδοποίηση (clustering) ενός μεγάλου dataset σε υπολογιστικό σύστημα, βασισμένο σε συνεπεξεργαστή Intel Xeon Phi που συνδυάζει διανυσματική επεξεργασία και παραλληλία. Είχε προκηρυχτεί ενόψει του 2015 IEEE International Conference High Performance Computing HiPC 2015 και τελεί υπό την αιγίδα της IEEE,  ενώ υποστηρίζεται από την  Intel και την NVIDIA. 

Η επίσημη βράβευση θα γίνει κατά τη διάρκεια του HiPC, όπου η ομάδα έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της.