Το Βατικανό προχώρησε στην de facto αναγνώριση της Παλαιστίνης

βαση συμφωνίας που υπεγράφη το 2012

Το Βατικανό ανακοίνωση ότι τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι και επισημοποιούσε την de facto αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Αγία Εδρα το 2012.

Το Βατικανό υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο την πρώτη συμφωνία με το «Κράτος της Παλαιστίνης», κάνοντας παράλληλα έκκληση για ενέργειες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Η Αγία Έδρα και το Κράτος της Παλαιστίνης κοινοποίησαν εκατέρωθεν ότι τα διαδικαστικά προαπαιτούμενα για την έναρξη ισχύος (της συμφωνίας) έχουν εκπληρωθεί», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Βατικανού.

Την 29η Νοεμβρίου 2012 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος με ιδιότητα παρατηρητή, που είχε γίνει τότε αποδεκτό από το Βατικανό, που μοιράζεται την ίδια ιδιότητα στον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει βεβιασμένη κίνηση την σύναψη διμερούς συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως θα βλάψει τις προοπτικές για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ τόνισε πως θα έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές διπλωματικές σχέσεις του με το Βατικανό.

 

Διαβάστε επίσης