Στην Αχαΐα ευδοκιμεί το φάρμακο κατά του καρκίνου

Η βάση παρασκευής του είναι το ψευτοέλατο

Οι καρκινοπαθείς, οι ήρωες αυτές της ζωής, γνωρίζουν καλά το χημειοθεραπευτικό σκεύασμα taxol. Δεν γνωρίζουν όμως ότι η βάση παρασκευής του είναι το ψευτοέλατο. Είναι ένα και μοναδικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ίσως και στην Ευρώπη. Πρόκειται για το αποκαλούμενο «ήρεμο έλατο» και φυτρώνει στον Οβρυόκαμπο, λίγο έξω από την Πάτρα.

Η λατινική του ονομασία είναι «taxus baccata». Μάλιστα τον καιρό της δικτατορίας οι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες «λιάνισαν» τα δάση που σχημάτιζε. Ο,τι περίσσεψε το καταστρέφουν σήμερα η ασύδοτη βοσκή της γίδας και η ανθρώπινη αδιαφορία. Όπως λένε οι οικολόγοι αλλά και όσοι διαβλέπουν ότι είναι δυσοίωνο το μέλλον του συγκεκριμένου δένδρου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι θα πρέπει «αυτός ο ένας και μοναδικός έλατος να κηρυχθεί μνημείο της φύσης».

Η ταξόλη είναι μια ουσία που ανακαλύφθηκε στα φύλλα ενός είδους ελάτου του Καναδά και αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική εναντίον πολλών ειδών καρκίνου, όπως του μαστού και των ωοθηκών. Το 1970 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι λειτουργεί ως δηλητήριο σκοτώνοντας τα κύτταρα του καρκίνου. Εκτός όμως από τον Καναδά, το έλατο αυτό βρέθηκε και στην νότια Ασία αλλά και στην Αυστραλία. Μάλιστα εκείνη την εποχή, Αυστραλοί επιστήμονες είχαν χαρακτηρίσει την ανακάλυψη αυτών των δένδρων ως «βοτανική ανακάλυψη του αιώνα».

Τα συγκεκριμένα δένδρα ανάγονται στην εποχή των δεινοσαύρων. Πρόκειται για τα Wollemi, που εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια μεγαλώνουν σε ένα απρόσιτο φαράγγι της Νέας Νότιας Ουαλίας. Οι επιστήμονες κατάφεραν τότε να παρασκευάσουν από τον ιστό των σπάνιων αυτών πεύκων το φάρμακο taxol, που χρησιμοποιείται για θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού, καθώς και τέσσερις μικροοργανισμούς, που παράγουν πενικιλίνη.

Και ο Ιούλιος Καίσαρας ήξερε την τοξόλη

Σε ένα από τα βιβλία του, ο Ιούλιος Καίσαρας αναφέρεται σε ένα βάρβαρο αρχηγό, ο οποίος όταν ηττήθηκε από τους Ρωμαίους, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του. Έτσι έκοψε φύλλα από ένα είδος ελάτου, τα ζέστανε και αφού ήπιε το χυμό τους, πέθανε. Μετά από αιώνες, και συγκεκριμένα το 1960, οι χημικοί κατάφεραν να απομονώσουν από το έλατο, το υλικό εκείνο που σκότωσε το βάρβαρο αρχηγό και το ονόμασαν ταξόλη. «Δηλητήριο και αντικαρκινικό φάρμακο δεν είναι μακριά το ένα από το άλλο. Όλα τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι δηλητήρια εναντίον των κυττάρων του καρκίνου, γι’ αυτό και έχουν και παρενέργειες, διότι είναι δηλητηριώδη και κτυπούν και τα υγιή κύτταρα του οργανισμού», λένε οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης