Η Ευρώπη γιορτάζει με φόβο την Πρωτοχρονιά

οι μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης θα αλλάξουν χρονιά με ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις

Η ασύλληπτη βία και ο τρόμος που συντάραξαν την Ευρώπη τη χρονιά που αφήνουμε πίσω, μοιάζει πως θα την καταδιώκουν ακόμα και στη γιορτή του αποχωρισμού και του καλωσορίσματος του 2016.

Σύμφωνα με το Reuters, όλες οι μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης θα αλλάξουν χρονιά με πολύ ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους, και σε πολλές περιπτώσεις η γιορτή θα επισκιαστεί από την ανησυχία για νέες επιθέσεις.

Στο Παρίσι που είναι ακόμα συγκλονισμένο από τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη και ταυτόχρονα σε λίγες μέρες θα κλείσει ένα χρόνο από εκείνη στα γραφεία του Charlie Hebdo, τα βεγγαλικά στην αλλαγή του χρόνου δε θα φωτίσουν τον ουρανό και όλοι οι πολυσύχναστοι τουριστικοί προορισμοί θα φυλάσσονται από το στρατό.


Στις Βρυξέλλες, η έρευνα για πιθανή τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της παραμονής και οι δέκα ως τώρα συλλήψεις υπόπτων στο Βέλγιο για σύνδεση με τους τζιχαντιστές, επίσης οδήγησε στην ακύρωση του show με τα πυροτεχνήματα, που όπως αναφέρει το Reuters, πέρυσι είχαν προσελκύσει περίπου 100.000 άτομα.

"Δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε ότι θα είχαμε τους πάντες υπό έλεγχο", είπε ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Yvan Mayeur. "Οι επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη, θεωρήσαμε πως δεν έπρεπε να πάρουμε ρίσκα".

Και στη Ρωσία, ο αποκλεισμός της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα που είναι συνήθως το επίκεντρο των εορτασμών, αν και αρχικά ειπώθηκε πως θα οφείλεται στη βιντεοσκόπηση μίας συναυλίας για την πρωτοχρονιά, η εταιρεία παραγωγής το αρνήθηκε, πυροδοτώντας θεωρίες πως συνδέεται με φόβους για τρομοκρατική επίθεση. Οι μνήμες της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους με του 224 επιβάτες είναι νωπές.

Και στο Βερολίνο όμως, και συγκεκριμένα γύρω από την πύλη του Βραδεμβούργου όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται οι πολίτες για να γιορτάσουν, η αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία κατά 150 άτομα. Στο Λονδίνο, 3000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο κέντρο. 30% μεγαλύτερη θα είναι η αστυνομική δύναμη που θα περιπολεί σε όλη τη χώρα, ενώ η πρωτεύουσα της Ισπανίας θα διαθέσει 15% περισσότερους αστυνομικούς για το βράδυ της αλλαγής του χρόνου.