του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου
Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία γιόρτασαν το Πάσχα την ίδια μέρα.
Λόγω μιας σπάνιας ευθυγράμμισης του σεληνιακού κύκλου και των δυο ημερολογίων – του «Ιουλιανού»,που χρησιμοποιούν οι Ορθόδοξοι και του «Γρηγοριανού» που επιλέγουν οι Καθολικοί, προκειμένου να καθορίσουν κάθε χρόνο την ημερομηνία του Πάσχα.
Η τελευταία φορά που γιορτάστηκε και πάλι από κοινού το Πάσχα ήταν το μοιραίο 2014, η χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαίας και ουσιαστικά ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την έκρηξη της βίας κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού στο Ντονμπάς. Ήταν η χρονιά που κάτι έσπασε μεταξύ Ανατολής και Δύσης και στρώθηκε ο μακρύς δρόμος προς τον πόλεμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι 11 χρόνια μετά, η «ειρήνη» ήταν η λέξη με την οποία ολοκληρώθηκαν τα Πασχαλινά μηνύματα τόσο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στο Βατικανό.
Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Πάσχα του 2025 έφερε μερικά μικρά αλλά σημαντικά καλά νέα.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε μια μονομερή εκεχειρία 30 ωρών στις μάχες, η οποία έληξε βέβαια, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κάνει λόγο για μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. «Ας ελπίσουμε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στην διαδικτυακή του υπηρεσία Truth Social, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Παραμένει βέβαια ασαφές σε τι βασίστηκε η νέα αισιοδοξία του Τραμπ.
Ωστόσο συνδυάζεται και με τις αναφορές για εποικοδομητικές συζητήσεις στη Ρώμη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, για μια πυρηνική συμφωνία .
Προς το παρόν, αυτές είναι σκόρπιες ελπίδες για Ειρήνη, εξαιρέσεις στην πραγματικότητα ενός κόσμου σε πόλεμο.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να παρακολουθούμε παθητικά τη φρίκη της Λωρίδας της Γάζας και την « Γαζο-ποίηση» της Δυτικής Όχθης.
Σε ένα πλαίσιο επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, κάθε είδηση που αντίκειται στην τάση του πολέμου είναι θετική.
Το Πάσχα πέρασε, αλλά περισσότερο από ποτέ σήμερα έρχεται ως σύμβολο του «περάσματος» προς την ελευθερία και τη γη της επαγγελίας, να ενισχύσει τις ελπίδες για ένα «σενάριο ειρήνης».
Για «τους δίκαιους και τους άδικους, για τη γη, τον αέρα και το νερό», όπως ανέφερε και ο Πάπας Φραγκίσκος, αναφερόμενος στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες- μια απειλή συγκρίσιμη με εκείνη του πολέμου για τις σύγχρονες κοινωνίες .
Όλα είναι συνδεδεμένα, έχοντας χτίσει «έναν κόσμο υπολογισμών και αλγορίθμων, ψυχρής λογικής και αμείλικτων συμφερόντων», όπως είπε ο Ποντίφηκας. Μια σαφής προειδοποίηση ενάντια στις τεχνο-ολιγαρχικές και παράλογες επιλογές μιας οικονομίας που δεν έχει στο επίκεντρο τον Ανθρωπο.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ