Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη σπιράλ αναφέρει:
Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Πατρών βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας και λειτουργεί από το 1973. Ανήκει στην Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου και στεγάζεται στον έκτο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, σε χώρο παραχωρημένο από τον Δήμο Πατρέων. Είναι επισκέψιμο οποτεδήποτε, κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη της Εταιρείας που παρέχουν εξαιρετικές ξεναγήσεις, καθώς διαθέτουν γνώση και πάθος για το αντικείμενο. Τα δε εκθέματα είναι μοναδικά, σπάνια κειμήλια και ντοκουμέντα που δίνουν στον επισκέπτη τα ιδανικά ερεθίσματα για να μάθει ή να μελετήσει ιστορικές στιγμές της τοπικής μας ιστορίας. Εδώ δυστυχώς τελειώνουν τα θετικά.
Η αίθουσα που στεγάζει το Μουσείο βρίσκεται σήμερα σε πολύ κακή κατάσταση, λόγω της φθοράς του χρόνου. Υγρασία, ταβάνια που στάζουν, ελλιπής φωτισμός λόγω βλαβών και μία ατμόσφαιρα που δεν παραπέμπει σε μουσείο. Το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης χρήζει επισκευών. Είναι αδήριτη πλέον η ανάγκη να προχωρήσει η ανακαίνισή του, κάτι που αισίως θα συμβεί μέσω του έργου ριζικού εκσυγχρονισμού του παρακείμενου Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων». Ευχή όλων είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες το συντομότερο. Και τι θα γίνει τότε με το Μουσείο;
Δυστυχώς πρόσφατα δείγματα γραφής δεν επιτρέπουν αισιοδοξία: α) Τα εκθέματα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Πατρέων μεταφέρθηκαν εκτός του χώρου που τα στέγαζε στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο και έκτοτε μουσείο δεν υφίσταται. β) Σε συνεχείς εκκλήσεις προς τη δημοτική αρχή για παραχώρηση δημοτικών χώρων για προσωρινή ή μόνιμη στέγαση φορέων ή δράσεων η απάντηση είναι μονίμως αρνητική, λόγω έλλειψης διάθεσης και χώρων. γ) Προτεραιότητα δεν δίνεται, δυστυχώς, σε θέματα πολιτισμού και τοπικής ιστορίας από τους σημερινούς διοικούντες την πόλη. Μία λογική αναγωγή των παραπάνω οδηγεί στον φόβο πως και το εν λόγω Μουσείο θα βρεθεί σύντομα στο δρόμο. Το σπιράλ εκφράζει την ανησυχία του για την τύχη του.
Τα παραπάνω προέκυψαν ως εύλογοι προβληματισμοί μετά από την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρου Ψωμά, στο Εθνολογικό Μουσείο, όπου ξεναγήθηκε, διαπίστωσε τις συνθήκες και συζήτησε εκτενώς με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εθνολογικής Εταιρείας, Χρήστο Μούλια, Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλόπουλο, Θεόδωρο Κωτσάκη και Χριστίνα Σκαρπέτα. Η δημοτική παράταξη σπιράλ υπενθυμίζει με την ευκαιρία την πρόταση για τη δημιουργία ενός Μουσείου Πόλεως Πατρών όπου θα στεγαστούν όλοι οι θησαυροί της πόλης.
Ιδού τι –μεταξύ άλλων- διαθέτει σήμερα το Εθνολογικό Μουσείο: Αντίγραφο της Αχαϊκής Διακήρυξης Ελευθερίας με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1821, εκμαγείο προσώπου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ανάγλυφα προσώπων ηρώων του 1821, γκραβούρα του Παλαιών Πατρών Γερμανού (έργο του Ι. Friedel), πίνακας με υπογραφές αγωνιστών του 1821, επιφανών Ελλήνων και Φιλελλήνων, πολεμικό ημερολόγιο και προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού Κ. Κωνσταντινόπουλου, πρωτότυπο χειρόγραφο ποιήματος του Κωστή Παλαμά, μία πλούσια βιβλιοθήκη με ιστορικά πονήματα, όπλα και άλλα αντικείμενα του 1821, τουφέκια, σπαθιά και ξίφη από το 1770 και μετά -ανάμεσά τους και όπλα του οπλαρχηγού Παναγιώτη Καρατζά.