Μία στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 20 και 30 ετών υπολογίζεται ότι μένει έγκυος σε οποιονδήποτε εμμηνορροϊκό κύκλο. Μόνο μία στις δέκα όμως μείνει έγκυος σε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Σε αυτήν την ηλικία, έχετε 44% πιθανότητα εγκυμοσύνης μέσα σε 1 χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο μεγαλώνετε, ο αριθμός των ωαρίων στις ωοθήκες σας μειώνεται. Εάν θέλετε να αποκτήσετε παιδί στα 40, καλό είναι να ξέρετε τα υπέρ και τα κατά.
Εγκυμοσύνη στα 40
Εάν μείνετε έγκυος μετά τα 35, θεωρείται εγκυμοσύνη σε «προχωρημένη ηλικία της μητέρας». Είναι όμως δυνατόν να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό στα 40 σας. Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών όμως, εάν είστε υγιείς, έχετε μόνο 5% πιθανότητα να μείνετε έγκυος ανά εμμηνορροϊκό κύκλο.
Ταυτόχρονα, η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται με την ηλικία σας. Στα 40 υπάρχει περίπου 40% πιθανότητα αποβολής, ενώ στα 20 το ποσοστό είναι 15%.
Ποιοι είναι οι λόγοι για την πτώση της γονιμότητας;
Μία γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει στη ζωή της, περίπου 1 εκατομμύριο. Μέχρι να φτάσει στην εφηβεία μπορεί να της απομείνουν περίπου 300.000. Στα 37 υπολογίζεται ότι έχει μόνο 25.000, δηλαδή 2,5% του αρχικού αριθμού ωαρίων. Αυτό είναι σημαντικό γιατί όσο λιγότερα ωάρια υπάρχουν στις ωοθήκες, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες σύλληψης.
Ακόμα κι αν μείνετε έγκυος, τα ωάρια σας είναι πιο πιθανό να έχουν μη φυσιολογικά χρωμοσώματα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα αποβολής. Επίσης, εάν είστε 25-40 ετών, είναι πιο πιθανό να έχετε προβλήματα όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας που σας δυσκολεύουν να μείνετε έγκυος.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της εγκυμοσύνης μετά τα 40;
Η κορύφωση της αναπαραγωγικής ικανότητας μίας γυναίκας είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ της εφηβείας και της δεκαετίας 20-30 ετών. Η γονιμότητά σας αρχίζει να μειώνεται γύρω στα 30 και μειώνεται πάρα πολύ όταν φθάσετε τα 35. Στα 45, η γονιμότητά σας θα είναι συνήθως σε τόσο χαμηλά επίπεδα που μία φυσική εγκυμοσύνη είναι απίθανη για τις περισσότερες γυναίκες.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στα 40 οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης είναι πιο συχνές. Σε αυτή την ηλικία οι γυναίκες έχουν πολλές φορές περισσότερα προβλήματα υγείας από τις νεότερες γυναίκες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, που αυξάνει τις πιθανότητες προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη (υπέρταση κατά την κύηση, μαζί με λευκωματουρία) και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του μωρού.
Εάν μείνετε έγκυος στα 40, θα έχετε υψηλότερο κίνδυνο για τα εξής:
Αυξημένο βάρος γέννησης του μωρού σας: Μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος μεγαλύτερου βάρους γέννησης του μωρού αυξάνεται με την ηλικία.
Προδρομικός πλακούντας: Αυτό συμβαίνει όταν ο πλακούντας του μωρού σας καλύπτει είτε εν μέρει είτε πλήρως τον τράχηλό σας. Με αυτήν την πάθηση, μπορεί να αιμορραγήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του τοκετού σας.
Διαβήτης κύησης: Συμβαίνει όταν παθαίνεις διαβήτη για πρώτη φορά ενώ είσαι έγκυος. Προκαλεί υψηλό σάκχαρο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μωρού σας και την εγκυμοσύνη σας.
Υπέρταση κύησης: Αυτή είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι διαφορετικό από την προεκλαμψία, η οποία είναι μια επιπλοκή της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η προεκλαμψία είναι επίσης συχνότερη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ακόμη και χωρίς υπέρταση.
Αποβολή ή θνησιγένεια: Είναι πιο πιθανό να έχετε μια αποβολή όταν μένετε έγκυος σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην ηλικία των 40 ετών, το 40% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με το 16% για τις κυήσεις 30 ετών και κάτω.
Καισαρική τομή: Εάν είστε 40 ετών και άνω, είναι πιο πιθανό να γεννήσετε με καισαρική παρά κολπικό τοκετό.
Σύνδρομο Down: Ο κίνδυνος απόκτησης παιδιού με σύνδρομο Down αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Στην ηλικία των 20 ετών, 1 στα 1.480 παιδιά θα γεννηθεί με την πάθηση. Αλλά στην ηλικία των 40 ετών, αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται σε 1 στους 85 τοκετούς. Στην ηλικία των 45 ετών, ο κίνδυνος του παιδιού σας είναι 1 στους 35. Άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι επίσης πιο συχνές.
Ποια είναι τα οφέλη της εγκυμοσύνης μετά τα 40;
Ενώ υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία με την εγκυμοσύνη στα 40, μπορεί να υπάρχουν επίσης και σημαντικά θετικά στοιχεία.
Έχει ήδη πάρει μία πορεία η καριέρα σας και μπορεί να σας επιτρέπει να έχετε περισσότερο χρόνο για να μεγαλώσετε το παιδί σας
Έχετε μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε μεγαλύτερη ηλικία
Θέλετε να κάνετε ένα παιδί με έναν σύντροφο που γνωρίσατε αργότερα στη ζωή σας
Είστε πιο ώριμη και έτοιμη για την ευθύνη ενός παιδιού
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ένα παιδί που έρχεται αργότερα στη ζωή μπορεί να βοηθήσει τη νοητική σας κατάσταση, να παρατείνει τη ζωή σας και να κάνει το παιδί σας να έχει καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε για ένα μωρό μετά τα 40;
Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος τώρα, βεβαιωθείτε ότι είστε όσο το δυνατόν πιο υγιής. Σταματήστε την κατανάλωση αλκοόλ και αν καπνίζετε, σταματήστε. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη προγεννητικών βιταμινών και φολικού οξέως.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, τον έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, το υγιές βάρος πριν την εγκυμοσύνη και οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες μπορεί να έχετε πριν μείνετε έγκυος.
Εάν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος τώρα, αλλά μπορεί να θέλετε να αποκτήσετε παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με:
Εξωσωματική γονιμοποίηση: στο εργαστήριο γονιμοποιείται ένα ωάριο από ένα σπερματοζωάριο και αναπτύσσεται ένα έμβρυο, το οποίο υπάρχει η επιλογή να κρυοσυντηρηθεί εάν θέλετε να αποκτήσετε αργότερα παιδί.
Κρυοσυντήρηση ωαρίων: μετά από θεραπεία γίνεται ωοληψία (παίρνει ο γιατρός ορισμένα ωάρια) και τα ωάρια καταψύχονται. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Εάν και υπάρχουν πιθανότητες να μείνετε φυσιολογικά έγκυος στα 40, αυτές οι μέθοδοι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε μωρό σε μεταγενέστερη ηλικία.
zougla