Σε κατάσχεση κατασκευαστικής εταιρείας συνιδιοκτησίας του Εκρέμ Ιμάμογλου προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης.
Η τελευταία αυτή κίνηση σηματοδοτεί κλιμάκωση στο πλαίσιο της δίωξης κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης που συνελήφθη χθες και αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά αλλά και για προώθηση της τρομοκρατίας.
Ο δημοφιλής Εκρέμ Ιμάμογλου που είναι ο «νούμερο ένα» πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, καθώς είναι ο εκλεκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP για την προεδρία της Τουρκίας, βρέθηκε στη φυλακή λίγες ημέρες πριν το κόμμα του τον χρίσει υποψήφιο μαζί με 100 ακόμα άτομα, ανάμεσά τους δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.
Οι διώξεις εναντίον πολιτικών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία
Η σύλληψή του προκάλεσε κύμα αντιδράσεων καθώς η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη που βασίζεται σε ψεύτικα στοιχεία και στόχο έχει να εξαφανίσει τον Ιμάμογλου από τον πολιτικό στίβο καθώς απειλεί την εξουσία του Ερντογάν.
Οργισμένες διαδηλώσεις
Διαδηλωτές από το CHP, από άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα αλλά και φοιτητές έσπασαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων που επέβαλαν οι αρχές μετά τη σύλληψη του δημάρχου και κατέβηκαν στον δρόμο, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.
«Ερντογάν, δικτάτορα!» και «Ιμάμογλου, δεν είσαι μόνος!» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.
Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν γύρω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και έκλεισαν την κεντρική πλατεία Ταξίμ.
Διαδηλώσεις έγιναν και στη Γερμανία που ζουν πολλοί Τούρκοι με βασικό σύνθημα «Ερντογάν παραιτήσου».
«Αυτό που συνέβη είναι απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο ηγέτης του CHP, Οζγκούρ Οζέλ , σε ομιλία του στο Δημαρχείο. «Δεν αφαιρείται η ελευθερία του Εκρεμ Ιμάμογλου να είναι υποψήφιος, είναι η ελευθερία αυτού του έθνους να τον εκλέξει που αφαιρείται».
Η σύζυγος του δημάρχου, Ντιλέκ Καγιά Ιμάμογλου, το χαρακτήρισε «μια στοχευμένη πολιτική επιχείρηση με στόχο την εξάλειψη του μελλοντικού προέδρου της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα άμεσο πλήγμα για το έθνος και θα πολεμήσουμε», δεσμεύθηκε.