Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο αποχαιρετά τον Μανούσο Μανουσάκη

Στις 20 Νοεμβρίου, ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος και σημαντικός αφηγητής ιστοριών συνδεδεμένων με την ελληνική παράδοση, ο Μανούσος Μανουσάκης, ένωσε το όνομα του με την αιωνιότητα.

Αν και ο κινηματογράφος ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καριέρας του, ήταν περισσότερος γνωστός πριν από το 2015 στο ευρύ κοινό για την πλούσια τηλεοπτική του καριέρα. Εκείνη τη χρονιά, μια ταινία του, υπογράμμισε πως στην καρδιά του είχε πολλές ιστορίες που ήθελε να τις μοιραστεί με το μεγάλο κοινό στις ισάξια μεγάλες οθόνες.

Αυτή η ταινία του ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και οι αντιδράσεις ήταν κοινές παντού.

Το 2016 και 2018 ο Μανούσος Μανουσάκης επισκέφτηκε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο με δύο διαφορετικές ιδιότητες.

Στην πρώτη του επίσκεψη που έγινε στο πλαίσιο της 13ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ, προβλήθηκε η ταινία του «Ουζερί Τσιτσάνης» (συμπαραγωγής της ΕΡΤ), που είχε κερδίσει μάλιστα το βραβείο κοινού. Στη δεύτερη, δυο χρόνια μετά, συντόνισε τα πάνελ που ακολουθούσαν από τις προβολές των ταινιών.

Με την ιδιότητα του «φίλου του φεστιβάλ», στην έναρξη παρουσιάστηκε ένα σύντομο «In Memoriam» για τον Μανούσο Μανουσάκη.

Στο βίντεο μεταξύ άλλων ανέφερε ο σκηνοθέτης: «Τι φοβερή εμπειρία! Φοβερή εμπειρία!

Ξαναείδα όλες τις ταινίες που είχα δει (στην Ελλάδα). Ήταν τόσο γλυκό το κοινό, τόσο φιλικό το κοινό, τόσο «ενθουσιάστικό» το κοινό. Πραγματικά το να συντονίζεις μια συζήτηση ήταν απόλαυση, (μεγάλη) απόλαυση». Και συνεχίζει: «Εδώ στο Σαν Φρανσίσκο είναι τόσο όλοι καλοπροαίρετοι απέναντι στην Ελλάδα που σε εντυπωσιάζει αυτό το πράγμα και φοβερή οργάνωση του φεστιβάλ και εξαιρετική φιλοξενία». […]

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη φιλοξενία στο φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο: «εντύπωση μου έκανε το πόσο καίριες ήταν οι ερωτήσεις τους (του κοινού), πόσο «μέσα μπήκανε» στο θέμα της ταινίας, πόσο κατάλαβαν το θέμα της ταινίας, πόσο συμμετείχαν στην ταινία, πόσο γέλασαν με τα αστεία, πως βουβάθηκαν με τη σοβαρότητα της σε στιγμές πιό σοβαρές, αυτές της ενδοσκόπησης του ήρωα. Ήταν ένα εξαιρετικό κοινό, ένα εξαιρετικό κοινό».

Οι τελευταίες δουλειές του Μανούσου Μανουσάκη ήταν για την ΕΡΤ και συγκεκριμένα οι μίνι σειρές «Κρίσιμες στιγμές», «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδερφού μου», «Βαρδιάνος στα σπόρκα» όπως και η δημοφιλής σειρά «Το δίχτυ».

Το φεστιβάλ, που θα φιλοξενήσει πολλές συμπαραγωγές της ΕΡΤ, άνοιξε αυλαία απόψε.

ertnews.gr