Το παιδί νιώθει μοναξιά; Να πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Η μοναξιά συνήθως συνδέεται με μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά αποτελεί πρόβλημα και για πολλά παιδιά.

Είτε πρόκειται για την προσαρμογή σε ένα νέο σχολείο, για την αντιμετώπιση δυσκολιών στις φιλίες, είτε για το αίσθημα του να μένουν εκτός όταν βλέπουν άλλους να περνούν καλά στο διαδίκτυο, η μοναξιά μπορεί να έχει διαρκή αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού. Πρόκειται για μια βαθιά αίσθηση συναισθηματικής αποσύνδεσης, ένα συναίσθημα ότι τα παιδιά δεν «ανήκουν» ή δεν εκτιμώνται Γι’ αυτό, κανένα παιδί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη μοναξιά μόνο του.

Μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μεταξύ των παιδιών όλο και αυξάνεται σήμερα, επιδεινούμενη από το γεγονός ότι τα παιδιά σπάνια κάνουν φίλους παίζοντας έξω, η χρήση της οθόνης είναι αυξημένη και οι ανησυχίες των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους είναι επίσης έντονες με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες ευκαιρίες να κάνουν φυσικές, αυθόρμητες συνδέσεις με άλλα παιδιά.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί:

Μοναξιά: Επικοινωνήστε ανοιχτά με το παιδί

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιλούν για τα συναισθήματά τους και να τα ακούν χωρίς κριτική. Για πολλά παιδιά, συναισθήματα όπως η μοναξιά μπορεί να είναι καταπιεστικά και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό γονείς και φροντιστές να δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια.

Ανακαλύψτε τι προκαλεί το πρόβλημα

Προσπαθήστε να ανακαλύψετε γιατί το παιδί μπορεί να νιώθει μοναξιά και να επικυρώσετε τα συναισθήματά του. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι κανείς δεν τα καταλαβαίνει πραγματικά, αυτό μπορεί να περιγραφεί ως συναισθηματική μοναξιά. Ακόμα κι αν υπάρχουν άνθρωποι γύρω τους, μπορεί να νιώθουν απομονωμένα γιατί λείπει ένας στενός δεσμός με κάποιον που εμπιστεύονται – είτε είναι γονιός, αδελφός ή καλύτερος φίλος.

Καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να νιώθει μοναξιά, είναι σημαντικό να εξετάσετε με ευαισθησία τι μπορεί να κάνει το παιδί να νιώθει έτσι. Είτε αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να κάνει φίλους, είτε αισθάνεται αποκλεισμένο, είτε περνάει μια μεγάλη αλλαγή, η κατανόηση της ρίζας του προβλήματος μπορεί να σας βοηθήσει να το υποστηρίξετε με τον σωστό τρόπο.

Ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίηση

Οι γονείς είναι ωφέλιμο να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες με άλλα παιδιά. Προτιμήστε ομαδικές δραστηριότητες που τους αρέσουν, όπως αθλήματα και προσφέρετε θετική ανατροφοδότηση όταν κάνουν νέες φιλίες.

Βοηθήστε τα να χτίσουν αυτοπεποίθηση

Επαινέστε τις δυνάμεις και τα επιτεύγματα του παιδιού και υπενθυμίστε του τις θετικές σχέσεις στη ζωή του. Η μοναξιά μπορεί συχνά να κάνει τα παιδιά να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους, αλλά η υπενθύμιση των δυνατοτήτων τους μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης.

Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

Η μοναξιά δεν μπορεί να λυθεί με μια μόνο συζήτηση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσετε, όπως είπαμε, ένα περιβάλλον ανοιχτό όπου το παιδί μπορεί να μιλήσει μαζί σας για τα συναισθήματά του και οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει. Xρειάζεται να δημιουργηθεί μια συνεχής ατμόσφαιρα υποστήριξης. Οι τακτικές συνομιλίες, το να δείχνετε ενδιαφέρον και το να υπενθυμίζετε στο παιδί ότι δεν είναι ποτέ μόνο του, θα συμβάλλει στο να νιώθει δυνατό και συνδεδεμένο.

Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μοναξιά στην ευημερία

Όταν τα παιδιά νιώθουν αποσυνδεδεμένα, μειώνεται η αυτοεκτίμησή τους και είναι πιο ευάλωτα σε άγχος, θλίψη, ακόμη και κατάθλιψη. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι έχουν αξία, ότι αγαπιούνται και ότι ανήκουν κάπου. Αν αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά από νωρίς, μπορούμε να τους προσφέρουμε τις συναισθηματικές… πρώτες βοήθειες που χρειάζονται για να μεγαλώσουν ευτυχισμένα.

imommy.gr