Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχει ένας κηδεμόνας πριν υιοθετήσει ένα κατοικίδιο. Ένα από τα πιο φλέγοντα είναι τι θα κάνει ο σκύλος όταν μένει μόνος στο σπίτι.
Δυστυχώς η καθημερινότητα πολλών κηδεμόνων περιλαμβάνει αρκετές ώρες στο γραφείο, στη σχολή, σε εξωτερικές δουλειές και σε δραστηριότητες όπου δεν μπορούν να έχουν μαζί τον σκύλο τους. Το φορτωμένο πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιους και να αποφασίσουν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να έχουν ένα ζωάκι στο σπίτι, ειδικά σκύλο που έχει ανάγκη τις βόλτες.
Για όσους όμως ζουν ή πρόκειται να ζήσουν με έναν σκύλο, η πολύωρη απουσία είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός. Αρχικά, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα κουτάβια και τους μεγαλύτερους σκύλους. Για έναν ενήλικο σκύλο που μόλις έχετε υιοθετήσει, ισχύουν όσα και για το κουτάβι, καθώς βρίσκεται και αυτός σε νέο περιβάλλον και πρέπει να συνηθίσει αρκετά άγνωστα σε πράγματα.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί ένας σκύλος να μείνει μόνος στο σπίτι.
Ο κανόνας των 4 ωρών
Ο ενήλικος σκύλος καλό είναι να μένει μόνος στο σπίτι μέχρι 4 ώρες συνεχόμενα. Ήδη μερικοί από εσάς ίσως νιώθετε ενοχές για αυτό, καθώς ελάχιστες δουλειές έχουν τέτοιο ωράριο. Ας δούμε όμως γιατί υπάρχει ο κανόνας των 4 ωρών, έτσι ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τη συμπεριφορά του σκύλου σας.
Οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικά πλάσματα, ανθρωποκεντρικά. Αποζητούν την προσοχή σας, θέλουν να παίζετε μαζί τους, να μοιράζεστε τον καναπέ και το κρεβάτι, να τους παίρνετε μαζί σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα και τα ψώνια. Αν δεν καλύπτονται αυτές οι ανάγκες, νιώθουν μοναξιά, απόρριψη και πλήξη. Οι φυσικές τους ανάγκες επίσης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο σκύλος μπορεί να κρατηθεί χωρίς τουαλέτα για 6 με 8 ώρες, εφόσον δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Πόση ώρα μπορεί να μείνει ένα κουτάβι μόνο του;
Αν ζείτε με ένα κουτάβι, γνωρίζετε καλά πως τις ώρες που δεν κοιμάται, θέλει συνέχεια να είναι παρέα με κάποιον. Αλλάζετε δωμάτιο, βγαίνετε για λίγο έξω και αρχίζει το κλάμα του, μιας και είναι πολύ μικρό και ήδη έχει αποχωριστεί τη μαμά του μια φορά. Το άγχος αποχωρισμού είναι πιο έντονο στα μωρά, όμως όσο δύσκολο και να είναι, θα πρέπει να συνηθίσει και τη δική σας καθημερινότητα. Η ηλικία του είναι η κατάλληλη για να του μάθετε το κλουβί εκπαίδευσης, αρκεί να γίνει σωστά και χωρίς φωνές και επιπλήξεις. Μια άλλη εναλλακτική είναι να περιορίσετε το κουτάβι σε ένα δωμάτιο, κατάλληλα διαμορφωμένο για εκείνο, με παιχνίδια, μαξιλάρια, πάνες, φαγητό και νερό. Θυμηθείτε πως το κουτάβι βγάζει δόντια τους πρώτους μήνες της ζωής του και θα κάνει εξάσκηση σε ό,τι μπορεί να μασηθεί στο σπίτι. Την εκπαίδευση στο κλουβί θα μπορείτε να την κάνετε εξάσκηση και ενώ είστε σπίτι, είτε με ανοιχτή είτε με κλειστή πόρτα. Η προτεινόμενη ώρα είναι 2 με 4 ώρες.
Τι συμβαίνει με τους ηλικιωμένους σκύλους
Ουσιαστικά ό,τι ισχύει και για τα κουτάβια, 2 με 4 ώρες δηλαδή, καθώς αν έχουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει είτε να ακολουθήσουν αγωγή, είτε να έχουν βοήθεια στις κινήσεις, είτε να βγουν βόλτα για τουαλέτα.
Τι να κάνετε αν λείπετε συνεχώς από το σπίτι για πολλές ώρες
Αν το γνωρίζετε αυτό πριν υιοθετήσετε τον σκύλο και είναι κάτι που δεν αλλάζει, καλύτερα να μην κάνετε μια τέτοια κίνηση. Εκτός βέβαια, αν υπάρχουν άλλα ενήλικα μέλη στο σπίτι που είναι σύμφωνα να μοιραστούν μαζί σας τις υποχρεώσεις του. Αν υπάρχει περιθώριο για να έχετε ευέλικτο ωράριο, έχετε δική σας επιχείρηση ή μένετε σε κοντινή απόσταση και μπορείτε να πηγαίνετε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα ήταν ιδανικό. Αν τώρα αφήνετε αρκετά τον σκύλο μόνο, καλό είναι να φροντίζετε να του έχετε ένα ωραίο περιβάλλον, αλλά και να περνάτε τον υπόλοιπο χρόνο σας μαζί του.
Μπορείτε να λείψετε για το Σαββατοκύριακο και να αφήσετε τον σκύλο μόνο στο σπίτι;
Κανονικά όχι. Ο σκύλος θα υποφέρει από άγχος και μοναξιά και θα χάσει το πρόγραμμά του. Αν ένας σκύλος έχει μάθει να κάνει τουαλέτα εκτός σπιτιού, θα μπερδευτεί και θα νιώσει άσχημα όταν θα αναγκαστεί να λερώσει μέσα. Η καλύτερη λύση είναι να πείτε σε κάποιον φίλο ή συγγενή να περάσει από το σπίτι για να τον τσεκάρει και να τον βγάλει βόλτα ή να τον φιλοξενήσει. Αν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο άτομο, αναζητήστε έναν έμπειρο και εμπιστοσύνης dog sitter για να σας εξυπηρετήσει.
Τι προετοιμασία πρέπει να κάνετε πριν φύγετε από το σπίτι
Είτε πρόκειται για κουτάβι, είτε για ενήλικο σκύλο, θα πρέπει πριν φύγετε να κάνετε κάποια σχετική προετοιμασία. Δείτε τι εννοούμε αναλυτικά:
1. Αφήστε λίγη τροφή, τη συνηθισμένη που τρώει ή μερικές λιχουδιές. Δεν είναι η ώρα να κάνετε πείραμα με κάτι καινούριο, καθώς μπορεί να τον πειράξει, να του προκαλέσει αλλεργία ή στομαχικές διαταραχές.
2. Βάλτε φρέσκο νερό στο μπολ. Αν είναι καλοκαίρι και έχει υψηλές θερμοκρασίες, βάλτε και μερικά παγάκια.
3. Αφήστε πάνες έτσι ώστε να έχει εναλλακτική λύση αν θέλει να πάει τουαλέτα. Είναι καλύτερα να πάει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, παρά να του αφήσετε την επιλογή.
4. Επιλέξτε ένα από τα παιχνίδια του για τις ώρες που θα μένει μόνος. Θα το δίνετε μόνο όταν πρόκειται να λείψετε, οπότε θα πρέπει να είναι ένα διασκεδαστικό, ενδιαφέρον παιχνίδι που θα μασήσει, θα ανακαλύψει μέσα σε αυτό κρυμμένη τροφή ή θα το γλείψει. Με αυτόν τον τρόπο θα εκτονώσει το άγχος και την πλήξη του.
5. Πριν φύγετε από το σπίτι, βγείτε με τον σκύλο μια καλή βόλτα, όσο περισσότερο γίνεται, προκειμένου να ασκηθεί, να μυρίσει και να εκτονώσει την ενεργητικότητά του.
Κανείς δεν νιώθει άνετα με το να είναι ο σκύλος του μόνος στο σπίτι για πολλές ώρες και συχνά νιώθει αρκετές ενοχές γι’ αυτό. Ενώ τις περισσότερες φορές είναι μονόδρομος, υπάρχουν τρόποι να διορθωθεί αυτό, είτε με βοήθεια από γνωστούς είτε από επαγγελματίες για τους οποίους θα έχετε συστάσεις και θα έχετε κάνει από πριν την έρευνά σας.