Παρατηρήσατε αλλαγές στο χρώμα του τριχώματος του σκύλου σας; Ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι. Γιατί η κατάσταση της γούνας ενός ζώου είναι καθρέφτης της υγείας του.
Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων που έχουν δει με τον καιρό να αλλάζουν το χρώμα και η υφή του τριχώματος του ζώου τους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα με το πέρασμα μόνο του χρόνου. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του.
Αυτό που αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, ναι, οι περισσότερες αλλαγές του χρώματος και της υφής του τριχώματος είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δείχνει ότι το ζώο μας μεγαλώνει. Το ίδιο άλλωστε δεν συμβαίνει και με εμάς; Όμως αυτές οι αλλαγές ενδέχεται και να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος, το οποίο απαιτεί εντοπισμό και θεραπεία.
Ας δούμε λοιπόν πιθανούς λόγους, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα -και την υφή- στη γούνα του σκύλου σας.
1. Η ηλικία
Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για τις αλλαγές στη γούνα του σκύλου σας είναι, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η γήρανση. Καθώς το ζώο μεγαλώνει, το τρίχωμά του πιθανότατα να αρχίσει να ξεθωριάζει και να φαίνεται λίγο θαμπό. Οι τρίχες στο πρόσωπό του μπορεί να γίνουν γκρίζες ή λευκές. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε γκρίζες τρίχες σε άλλα μέρη του σώματός του.
2. ”Λεκέδες” δακρύων
Καφέ ή κοκκινωποί λεκέδες μπορεί να εμφανιστούν στο τρίχωμα γύρω από την περιοχή των ματιών του σκύλου, κάτι που είναι σύνηθες. Τα δάκρυα του σκύλου περιέχουν επίσης τη φυσική χρωστική πορφυρίνη, η οποία μπορεί να δώσει στη γούνα του ζώου ένα σκουρόχρωμο χρώμα.
Κάποιες φυλές σκύλων είναι επιρρεπείς σε δακρύρροια λόγω της φυσιολογίας τους. Είναι ευκολότερο να το δείτε αυτό σε σκύλους με ανοιχτόχρωμη γούνα, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σκύλο, ειδικά αν έχει φραγμένους δακρυϊκούς πόρους.
3. Διατροφική ανεπάρκεια
Η διατροφή του ζώου σας είναι κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία του. Το κάθε ζώο χρειάζεται τη δική του διατροφή ανάλογα με τις ανάγκες του- την ηλικία του, τα τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις δραστηριότητές του κτλ.
Μια διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να κάνει το τρίχωμα του σκύλου σας να χάσει τη λάμψη του, το χρώμα να ξεθωριάσει και να αλλάξει η εμφάνισή του.
4. Υποθυρεοειδισμός
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στην περιοχή του λαιμού, ο οποίος παράγει ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν όλα τα όργανα. Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη συγκέντρωση θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα και είναι από τις πιο συχνές ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος του σκύλου. Όταν ο αδένας του τετράποδου φίλου μας υπολειτουργεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με υποθυρεοειδισμό. Ορισμένες μάλιστα φυλές έχουν γενετική προδιάθεση, γεγονός που μπορεί να αλλάξει τη συνολική τους εμφάνιση.
Οι σκύλοι με αυτή την ασθένεια μπορεί να έχουν θαμπό τρίχωμα, τριχόπτωση (αλωπεκία), και σμηγματόρροια.
5. Παράσιτα
Ορισμένα παράσιτα, ειδικά τα μικροσκοπικά ακάρεα, μπορούν να αλλάξουν πολύ την εμφάνιση του τριχώματος του κατοικίδιου ζώου σας. Το ζώο υποφέρει από έντονο κνησμό, υπάρχει ερυθρότητα ή ερεθισμός του δέρματος, θάμπωμα ή απώλεια τριχώματος.
6. Φως του ήλιου
Εάν ο σκύλος λιάζεται με τις ώρες τις μέρες που έχει έντονο ήλιο, οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να αλλάξουν τη φυσική χρωστική της γούνας του. Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πολύωρη έκθεσή του στο ηλιακό φως ενδέχεται να του προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.
7. Καρκίνος
Δυστυχώς, πολλοί σκύλοι αρρωσταίνουν από καρκίνο στα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Αυτό μπορεί να έχει δραματική επίδραση στην υφή και το χρώμα της γούνας τους, το οποίο συχνά ξεθωριάζει και πέφτει. Μπορεί επίσης να γίνουν οι τρίχες πιο εύθραυστες και να αρχίσετε να παρατηρείτε υπερβολική πιτυρίδα.
Μπορώ να εμποδίσω το τρίχωμα του σκύλου μου να αλλάξει χρώμα;
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε, σε κάποιες άλλες- γήρανση, καρκίνος- δυστυχώς όχι. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις θα ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας και θα ακολουθήστε τις συμβουλές του.
Αυτά που μπορείτε να κάνετε:
Διατροφή υψηλής ποιότητας: Αυτό είναι στο χέρι σας. Τα σωστά, και σύμφωνα με τις ανάγκες του πάντα, θρεπτικά συστατικά στην τροφή του σκύλου σας έχουν τεράστια σημασία. Μην πειραματίζεστε με διάφορες τροφές χωρίς τη γνώμη του κτηνιάτρου σας. Η σωστή τροφή προάγει τη συνολική υγεία του ζώου που σημαίνει και υγεία του δέρματος και της γούνας του.
Προστασία από τον ήλιο: Το αντηλιακό για σκύλους υπάρχει. Συχνά είναι αναπόφευκτο. Καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί. Όπως εμείς δεν πρέπει να μένουμε με τις ώρες στον ήλιο, έτσι και το ζώο μας. Τα εγκαύματα παραμονεύουν και μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Τακτική περιποίηση γούνας: Ένα υγιές τρίχωμα θα πρέπει να είναι λαμπερό, απαλό και σχετικά λείο. Με το τακτικό βούρτσισμα γίνεται αφαίρεση νεκρής τρίχας, ξεμπέρδεμα και αφαίρεση κόμπων. Επίσης βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.
Ετήσιοι έλεγχοι: Οι τακτικές εξετάσεις ρουτίνας του κατοικιδίου σας είναι απολύτως απαραίτητες. Δεν πρέπει να τις αμελούμε, κάτι που δυστυχώς κάνουμε. Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος να καταλάβει τι συμβαίνει αν εντοπίσει αλλαγές στο τρίχωμα του ζώου σας. Είναι σημαντικό τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Είναι πολύ πιθανό να δείτε το τρίχωμα του σκύλου σας κάποια στιγμή να αλλάζει χρώμα. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας. Και μεγάλο όμως στην ηλικία να είναι το ζώο σας και πάλι μην το αφήσετε έτσι γιατί ενδέχεται και σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.