Από την Αντιδημαρχία Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων, ανακοινώνεται ότι οι επαγγελματίες Κ.Υ.Ε (εστίαση), καλούνται να προσέλθουν άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων (Διεύθυνση Διαχείρισης Προσόδων και Δημοτικής Περιουσίας, Τμήμα Εσόδων, Μαιζώνος 19, τηλ. 2613602176,177) προκειμένου να εφοδιαστούν με την απαιτούμενη άδεια κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έτους 2025 με την κατάθεση της σχετικής αίτησης και των αιτούμενων δικαιολογητικών.
Γίνονται επίσης γνωστά τα εξής:
Το αναλογούν τέλος καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι 300,00 €, πάνω από 300,00 ευρώ θα δίνεται προκαταβολή 30% και το υπολειπόμενο ποσό σε τρείς ισόποσες δόσεις μέχρι 30 Ιουλίου 2025. Μετά τις 30 Ιουλίου 2025 το αναλογούν τέλος θα καταβάλλεται εφάπαξ στο Ταμείο του Δήμου, προ της παράδοσης της άδειας χρήσης όπου θα αναγράφεται ο αριθμός γραμματίων είσπραξης.
Για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τον διακανονισμό του τέλους γίνονται γνωστά τα παρακάτω προβλεπόμενα:
Η εκπρόθεσμη καταβολή ή μη καταβολή έστω και μίας εκ των δόσεων συνεπάγεται αυτοδίκαια και χωρίς να απαιτείται άλλη διατύπωση ανάκληση της άδειας και αυθαίρετη χρήση του κοινόχρηστου χώρου εκ μέρους του υπόχρεου. Τυχόν ήδη καταβληθείσες δόσεις δεν επιστρέφονται.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων είναι:
α) Η μη ύπαρξη, εις βάρος του ενδιαφερομένου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
β) Η εκπλήρωση των τρεχουσών υποχρεώσεών του ως προς την καταβολή του Δημοτικού Φόρου 0,5% ή 5%. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν οφειλές παρελθόντων ετών του προαναφερόμενου δημοτικού φόρου, είναι απαραίτητη η προσκόμιση φορολογικών στοιχείων για τον υπολογισμό της φορολογητέας ύλης του εκάστοτε έτους.
γ) Η μη ύπαρξη βεβαιωμένης ανεξόφλητης οφειλής ή μη καταβολής δόσης από ρύθμιση, στο ταμείο του Δήμου.
δ) Η προβολή του καταστήματος για ανάπτυξη τραπεζοκαθησμάτων είναι αυτή που περιλαμβάνεται στην άδεια λειτουργίας και όχι άλλοι ιδιόκτητοι χώροι .
ε) Σε περίπτωση μεταβίβασης άδειας λειτουργίας καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών του μεταβιβάζοντα την άδεια
Επισημαίνεται επίσης ότι η ανωτέρω άδεια κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έτους 2025, θα πρέπει να εκδοθεί –παραληφθεί το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου 2025 από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Δήμου Πατρέων
Οι επαγγελματίες που θα εφοδιαστούν την υπ’ όψη άδεια μέχρι 31/03/2025 καταβάλλοντας εφάπαξ το αντίστοιχο τέλος , δικαιούνται έκπτωση 15%.