Βιομηχανία τροφίμων και καινοτομία

Του Aθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθούσαν την παρουσίαση της κυρίας Βάσως Παπαδημητρίου, γενικής διευθύντριας του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) οι Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες, του προγράμματος Ecotrophelia, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται ο Διαγωνισμός οικολογικών – καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, όπως είπε η κυρία Β. Παπαδημητρίου, που σκοπό έχει να υποστηρίζει τους φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων να καινοτομήσουν δημιουργώντας  νέα προϊόντα. Με πιο απλά λόγια στόχος  της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2011, είναι να αποτελέσει φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία τροφίμων και  ποτών.

Όπως αναπτύχθηκε από την κυρία Σ.Ξαξίρη, υπεύθυνη προγραμμάτων του Σ.Ε.Β.Τ., στη σχετικήενημερωτική  εκδήλωση του Συνδέσμου, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού αυτού Διαγωνισμού, καλούνται φοιτητές όλων των βαθμίδων των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας να αναπτύξουν πρωτοποριακά προϊόντα διατροφής, που να παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Διαγωνισμού, νια να γίνει η επιλογή των νικητών ορίζονται 2 Επιτροπές η Τεχνική και η Εθνική. Η Τεχνική Επιτροπή συγκροτείται για να αξιολογήσει τις προτάσεις και να αποφασίσει ποιες από αυτές πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια, ώστε να συνεχίσουν στη 2ηφάση. Τα Μέλη της Τεχνικής Επιτροπής είναι διακεκριμένοι επιστήμονες και εξέχοντα στελέχη της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών. Στη συνέχεια, οι ομάδες που περνούν στην τελική φάση. παρουσιάζουν το προϊόν τους και το θέτουν σε γευστική δοκιμή στην Εθνική Επιτροπή, που αποτελείται από προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου. Η ομάδα που κερδίζει την 1ηθέση συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό "ECOTROPHELIA". όπου διαγωνίζεται με ομάδες φοιτητών άλλων χωρών. Ο Διαγωνισμός έχει πλέον καταστεί θεσμός και στην Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην προαναφερόμενη εκδήλωση, πέρα από τις κυρίες Παπαδημητρίουκαι Ξακίρη, οι Σ.Μαραβέλια και Κ.Βαρβαλίτη,συνεργάτες του ΣΕΒΤ επίσης, μίλησαν για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό και ανέπτυξαν  τα μυστικά της κατάρτισης ενός πετυχημένου φακέλλου, Αναφέρθηκαν ακόμα και στις τις μέχρι σήμερα επιτυχίες που είχε η ελληνική συμμετοχή στον πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Έναν Διαγωνισμό στον οποίον οι ελληνική συμμετοχή  έχει στεφθεί με τρία χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα βραβεία, επιδόσεις που δείχνουν ότι στη χώρα υπάρχουν ισχυρά ερείσματα δημιουργίας και καινοτόμου σκέψης.

Σημειώνουμε ότι για το 2024, η ελληνική ομάδα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατέκτησε την κορυφή του Ecotrophelia 2024, που όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων – Ποτών Sial.

Συγκεκριμένα, η ελληνική ομάδα, με το καινοτόμο προϊόν LegumiNutty, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 15 διακεκριμένες ομάδες από όλη την Ευρώπη κερδίζοντας την πρώτη θέση. Όσο για το καινοτόμο ελληνικό προϊόν, αποτελείται από μια σειρά αλοιφών ρεβυθιού, με ορό γάλακτος, πλούσιων σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. 

«....Η νίκη της ελληνικής ομάδας», μας είπε ο κ.Ρ.Γαμβρός, πρόεδρος της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής Ecotrophelia και της Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ, «αποτελεί πετυχημένη επιβεβαίωση του τι μπορεί να πετύχει η διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την αειφορία. Σίγουρα δε είναι εξαιρετικό δείγμα των προοπτικών της νέας γενιάς στον κλάδο των ειδών διατροφής......».

Από την πλευρά μας θα προσθέταμε ότι  στην Ελλάδα,  η βιομηχανία τροφίμων είναι ο κλάδος που κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Λετονία και η Ισπανία να ακολουθούν.

Ακόμα, με 16 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο και 6 δισ. ευρώ εξαγωγές, ο κλάδος έμμεσα και άμεσα προσφέρει εργασία και εισόδημα σε πάνω από 360.000 άτομα. Συμμετέχει τέλος, σε 45 ερευνητικά έργα, πολλά από τα οποία έχουν πρωτοποριακό κοινωνικό χαρακτήρα, σίγουρα δε αποτελούν σημαντική προβολή διεθνώς της ελληνικής τεχνογνωσίας στον αγροδιατροφικό τομέα.