Πόσοι έλαβαν βοήθεια από τον ΣΟΨΥ Πάτρας το 2024

Απολογισμός Δράσεων και Υπηρεσιών του Συλλόγου

Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία, Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας και συγκεκριμένα το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων με γνώμονα την υποστήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους με προβλήματα ψυχικής υγείας και τηρώντας τις αρχές της κοινοτικής και κοινωνικής ψυχιατρικής παρέχουν υπηρεσίες και παρεμβάσεις ψυχικής υγείας.

Οπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο τύπου:

Σκοπός των εν λόγω, είναι η πρόληψη, η διάγνωση, η θεραπεία καθώς και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και κοινωνική (επαν)ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2024, οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν αφορούσαν τα κάτωθι:

·         Ψυχιατρικές και Παιδοψυχιατρικές Υπηρεσίες (αξιολόγηση, διάγνωση, συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής και παρακολούθηση της πορείας των ασθενών).

·         Ψυχολογική υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

·         Λειτουργία δομημένου καθημερινού προγράμματος πρωινών και απογευματινών δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης σε άτομα που νοσούν από χρόνιες ψυχικές ασθένειες.

·         Παρεμβάσεις ατομικής και ομαδικής υποστήριξης σε χρόνιους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών/ φροντιστών τους.

·         Παρεμβάσεις εργασιακής συμβουλευτικής με στόχο την ένταξη ή/και επανένταξη στον τομέα της εργασίας.

·         Παρεμβάσεις και υπηρεσίες νοσηλευτικής μέριμνας.

·         Παρεμβάσεις και ενέργειες κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας.

·         Παρεμβάσεις εργοθεραπευτικού αντικειμένου σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2024, βάσει των αιτημάτων για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ο φορέας διαχειρίστηκε 396 νέα αιτήματα (66.1% των αιτημάτων αφορούσε γυναίκες, το 33.9% άντρες) και 91 αιτήματα κοινωνικής πρόνοιας τα οποία ενδεικτικά αφορούσαν κάρτα μετακίνησης ΑΜΕΑ, πιστοποίηση αναπηρίας, αναπηρική σύνταξη, σίτιση, στέγαση και άλλες παροχές.  
Πιο συγκεκριμένα, το 20.4% επί του συνόλου των αιτημάτων αφορούσε αιτήματα ανήλικων ωφελούμενων (παιδιά & έφηβοι). Για το έτος αναφοράς, η υπηρεσία δέχθηκε 81 νέα αιτήματα ανήλικου πληθυσμού, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 401 συνεδρίες παιδοψυχιατρικής υποστήριξης. Το 72.4% των συνολικών αιτημάτων έλαβε ψυχιατρική αξιολόγηση με κυρίαρχες διαγνώσεις: τις αγχώδεις διαταραχές 13.6%, τις συναισθηματικές διαταραχές -καταθλιπτικό επεισόδιο 7.6% (f32), υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή (f33): 3.5%, ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά εκδήλωσης, διαταραχές που αφορούν ζητήματα σε επίπεδο προσωπικότητας (οριακή διαταραχή προσωπικότητα, ιδεοψυχαναγκαστική, ναρκισσιστική κλπ). Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 896 ψυχιατρικές πράξεις. Επιπρόσθετα, το 26.5% των αξιολογημένων αιτημάτων έλαβαν περαιτέρω υποστήριξη σε ψυχοθεραπευτικό και συμβουλευτικό επίπεδο (μ.ο. συνεδριών κατά άτομο ~14 και 10 αντίστοιχα). Το κυρίαρχο ηλικιακό εύρος των αιτημάτων που αιτήθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το φορέα είναι 19-29 έτη (23.4%), ακολουθεί το 40-49 έτη (9.6%) και το 30-39 έτη (7.1%). Τα αιτήματα από ηλικίες 50+ έτη είναι σε ποσοστό 12.6%. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που απευθύνθηκαν στο φορέα ήταν άνεργοι ή μη οικονομικά ενεργοί. Μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου των αιτημάτων αφορά φοιτητικό πληθυσμό. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 4612 θεραπευτικές πράξεις οι οποίες αναλύονται στα εξής: πρώτη συνέντευξη (intake) 396, ψυχιατρικές πράξεις 896, παιδοψυχιατρικές 401, συνεδρίες ψυχοθεραπείας 1696, συνεδρίες συμβουλευτικής 697, νοσηλευτικές πράξεις 166, συνεδρίες εργοθεραπείας 203, συνεδρίες εργασιακής συμβουλευτικής 175 (11 άτομα εντάχθηκαν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης/ voucher). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 13 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για θέματα ψυχικής υγείας από τις οποίες ωφελήθηκαν 1.172 άτομα.

Στα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης (πρωινό καθημερινό πρόγραμμα και απογευματινό) που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμμετείχαν και παρακολούθησαν 32 άτομα (13 γυναίκες-19 άντρες), εκ των οποίων τα 22 άτομα εντάχθηκαν μέσα στο έτος (9 γυναίκες-13 άντρες). Επί του συνόλου: σε ποσοστό 41%  ήταν γυναίκες και 59% άνδρες, το ηλικιακό εύρος κυμαινόταν στα 26-59 έτη. Το 21.8% νοσεί από Διπολική Συναισθηματική Διαταραχή (f31), το 59.5% από Ψυχωτική Συνδρομή (f20), ενώ σε ποσοστό 18.7% εμφανίζονται άλλες χρόνιες ψυχικές διαταραχές. Επιπλέον, 75 Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Λ.Υ.Ψ.Υ.) κατά μ.ο. συμμετείχαν στα ομαδικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (απογευματινό πρόγραμμα) (Οκτώβριος 2023 δήλωσαν συμμετοχή 88 άτομα, Ιούνιος 2024 -60 άτομα, Οκτώβριος 2024 -76 άτομα). Μέσα στο έτος αναφοράς 13 άτομα εντάχθηκαν για πρώτη φορά στα προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (απογευματινές ομάδες). Συνολικά, για το έτος 2024, 107 άτομα παρακολούθησαν τα αποκαταστασιακά προγράμματα της μονάδας.

Όσον αφορά την υποστήριξη των φροντιστών ατόμων με ψυχική ασθένεια, 19 άτομα μέλη οικογενειών εντάχθηκαν και συνέχισαν να παρακολουθούν το Πρόγραμμα για Φροντιστές/ Μέλη οικογενειών που υποστηρίζουν άτομα με ψυχική νόσο. Το Πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και περιλαμβάνει τις εξής ομάδες: Ομάδα Υποστήριξης (πολυθεματική), Ομάδα Ψυχοεκπαίδευσης και Ομάδα Εκπαίδευσης στις Ψηφιακές Δεξιότητες. Οι εν λόγω ομάδες στοχεύουν στη δημιουργία ενός οικείου και ασφαλούς πλαισίου έκφρασης, ανταλλαγής απόψεων, σκέψεων, προβληματισμών και μοίρασμα εμπειριών. Παράλληλα, εστιάζουν στη μείωση της επιβάρυνσης και στην ανακούφιση των φροντιστών μέσα από διαδικασίες που έχουν ως εργαλεία την πληροφόρηση και την κατανόηση της ψυχικής ασθένειας, την εκπαίδευση σε πιο λειτουργικές συμπεριφορές διαχείρισης της ψυχικής ασθένειας και την ουσιαστική αλληλεπίδραση με το μέλος που νοσεί.

Σε καθημερινή βάση η ομάδα, από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επιχειρεί να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 

Μη μένεις μόνος, Έλα μαζί μας, Χτίζουμε Γέφυρες!