Σεισμός άνω των 5 Ρίχτερ (00:37) στην Αμοργό – Στον χορό των Ρίχτερ η Σαντορίνη, την εγκαταλείπουν οι κάτοικοι

Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου συνεχίζουν να κινούνται οι Κυκλάδες. Το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:16 το βράδυ της Δευτέρας (10/2), την ισχυρότερη σεισμική δόνηση από την αρχή του φαινομένου στις Κυκλάδες με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Στις 21:05 το βράδυ της Κυριακής, ο Εγκέλαδος χτύπησε με 5 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ στις 13:23 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2), κατεγράφη δόνηση 4,9 βαθμών, που έγινε αισθητή και στην Αττική.

Στις 23:37, σεισμική δόνηση 4,0 Ρίχτερ, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα νότιο –νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Νέα σεισμική δόνηση 5,0 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:37, το επίκεντρο της οποίας εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Και δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε με λίγα λεπτά διαφορά στις 00:44, ενώ ακολούθησε και τρίτη στις 00:51 μεγέθους 4,0 Ρίχτερ.

Στο μεταξύ, πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.

«Αυτή η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα….Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία.. πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

«Η δραστηριότητα αυτή δεν αποτελεί κάτι νέο την είχαμε προδιαγράψει από τη συνεδρίαση της επιτροπής Θα υπάρχουν τέτοιες αυξομειώσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.