Τα πλάσματα που μας έχουν όλους ανάγκη, όταν επικρατεί δριμύτατη κακοκαιρία, είναι εκείνα που δεν έχουν σπίτι. Εκείνα που ζουν στους δρόμους, σε εξωτερικούς χώρους: τα αδεσποτάκια.
Μεριμνούμε, λοιπόν, να τους εξασφαλίσουμε έναν προφυλαγμένο χώρο. Να τους προσφέρουμε νεράκι και περισσότερη τροφή, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες τους.
Τα σημεία που τοποθετούμε τα μπολάκια για τα αδεσποτάκια
«Όταν επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, οι οποίες συνήθως συνδυάζονται με βροχή, αέρα, ή χιόνι, καλό είναι να βάζουμε τα μπολάκια τους με το φαγητό τους και το νεράκι τους σε πιο προστατευμένα μέρη. Σε σημεία που καλύπτονται από σκέπαστρα, αλλά να μπορούν να έχουν πρόσβαση τα αδεσποτάκια. Έτσι ώστε η τροφή τους να προστατεύεται από τη βροχή, τον αέρα, ή το χιόνι», επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.
Τα σπιτάκια τους τα καλύπτουμε με νάιλον
Διευκρινίζει ότι ένα μπολάκι φαγητού που είναι γεμάτο από το νερό της βροχής, κυρίως, δεν τρώγεται.
Η πυλωτή της πολυκατοικίας μας –εάν έχουμε- είναι ένα καλό σημείο για να τοποθετήσουμε τα μπολάκια τους.
Για τα αδεσποτάκια που περιφέρονται στα πάρκα, φροντίζουμε να βρούμε σημεία με σκέπαστρο. Αν δεν υπάρχουν, μπορούμε να φτιάξουμε εμείς. Όπως ενημερώνει η κα Μπαρδάνη, αν ανατρέξουμε στο Internet θα βρούμε πολλές ιδιοκατασκευές. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε τα πιατάκια τους μέσα σε πλαστικά κουτιά, που θα τα τοποθετήσουμε κάθετα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σκέπαστρο. Έτσι, το φαγητό και το νερό θα είναι προστατευμένα από τον άσχημο καιρό.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να κοιμούνται ασφαλή… βρέξει – χιονίσει
Και σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή πού θα κοιμούνται τα αδεσποτάκια, μπορούμε να τους φτιάξουμε σπιτάκια.
«Οι σκύλοι χρειάζονται μεγαλύτερους χώρους από ότι οι γάτες. Μπορούμε να τους φτιάξουμε ξύλινα σπιτάκια και να τα καλύψουμε με νάιλον, ώστε να μην μπαίνει μέσα η βροχή», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.
Η αλήθεια είναι, όπως λέει η κτηνίατρος, ότι πολλές φορές φτιάχνουμε σπιτάκια για τις γάτες, αλλά καμία δεν μπαίνει μέσα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε τοποθετήσει χαμηλά στο έδαφος τα σπιτάκια και σε σημεία που είναι πολυσύχναστα.
Η κτηνίατρος εξηγεί ότι η γάτα, όταν θέλει να κοιμηθεί, βρίσκει μέρη που να μπορεί να φύγει εύκολα, εάν εμφανιστεί κάποιος κίνδυνος.
Άρα, φροντίζουμε τα σπιτάκια να τα τοποθετούμε σε πιο απόμερα μέρη, ή σε πιο ψηλά σημεία. Έτσι ώστε να νιώσουν ασφάλεια τα ζώα και να μπούνε μέσα.
Γενικώς, όπως λέει η κα Μπαρδάνη, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, είναι δύσκολο και για εμάς να προστατεύσουμε τα αδεσποτάκια μας και να τα ταΐσουμε.
«Πάντως, και στη βροχή και στο κρύο το ζώο θα βγει για να αναζητήσει τροφή. Οπότε, δεν τα ξεχνάμε», επισημαίνει η κα Μπαρδάνη.
Καταληκτική φράση της κας Μπαρδάνη: «Οι γάτες, για να προστατευθούν από το κρύο, κουρνιάζουν κάτω από τα καπό των αυτοκινήτων ή στις ρόδες τους. Επομένως, οι οδηγοί, πριν μπουν στο αυτοκίνητό τους, ας χτυπήσουν το καπό, ή ας κάνουν κάποιο θόρυβο. Έτσι ώστε η γάτα να φύγει».