«Όλοι παρακολουθούμε εμβρόντητοι την αλληλουχία τοποθετήσεων του νέου, επανεκλεγέντος προέδρου κ. Τραμπ και του στενού του συνεργάτη, Ίλον Μασκ αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει μια απάντηση και από ό,τι διάβασα θα υπάρχει επίσκεψη από αντιπροσωπεία Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας, μια ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι σε αυτή την αλληλουχία προκλητικών δηλώσεων, ανιστόρητων, επικίνδυνων» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου για όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ.
«Σε μια εποχή που βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αναταραχές και ανακατατάξεις, νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παίξουν έναν ρόλο σταθεροποιητικό και όχι το ακριβώς αντίθετο, που τουλάχιστον αυτό εκπορεύεται από τις μέχρι τώρα δηλώσεις. Ειδικά, η δήλωση για τον Καναδά να προσαρτηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες νομίζω ότι είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική και σχολιασμό. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά θα μείνουν μόνο στο επίπεδο των λεκτικών διατυπώσεων και δεν θα έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση» προσέθεσε ο κ. Κατρίνης.
Στην εσωτερική επικαιρότητα, στο επίκεντρο της οποίας σήμερα είναι η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κ. Κατρίνης ερωτηθείς για τις τοξικές δηλώσεις που έγιναν από την πρόεδρο της Φωνής Λογικής, ανέφερε τα εξής.
«Νομίζω ότι η απώλεια του Κώστα Σημίτη κινητοποιεί και ενεργοποιεί το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ στο να κάνει μια δίκαιη αποτίμηση σε έναν πρωθυπουργό και έναν πρόεδρο, ο οποίος συνέδεσε τη διαδρομή του με δύο μεγάλες εθνικές επιτυχίες, με τεράστια έργα, τα οποία μέχρι και σήμερα γίνεται αναφορά σε αυτή την περίοδο διακυβέρνησης και βεβαίως έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θέλω να το τονίσω αυτό, που ποτέ δεν απεμπόλησε τη σχέση του με την παράταξη και έδωσε το παρών και στις πιο δύσκολες στιγμές του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας και εννοώντας τι σημαίνει να πιστεύεις έναν ιδεολογικό χώρο και να τον στηρίζεις σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής του διαδρομής. Άρα, νομίζω ότι σήμερα το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο, όλα τα στελέχη, όλοι όσοι είχαν τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσουν και να ζήσουν μαζί του, θα αποχαιρετήσουμε τον Κώστα Σημίτη με σεβασμό, ευγνωμοσύνη και βεβαίως με ένα αίσθημα πλήρους ευχαριστίας απέναντι σε αυτά που προσέφερε και στην πατρίδα αλλά και στην παράταξη».
«Το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, από τον Πρόεδρο μέχρι όλα τα στελέχη, εκφράστηκαν από την πρώτη ώρα μετά την απώλεια του Κώστα Σημίτη. Το αν κάποιοι επιλέγουν να αντιπαρατεθούν με τον Κώστα Σημίτη μόνο και μόνο για να φτιάξουν προφίλ ή για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους παρουσία γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να πουν, είναι κάτι που κρίνεται και αξιολογείται. Πολλές φορές στην πολιτική επιλέγεις να μην δίνεις σημασία. Ειδικά όταν η κριτική είναι τόσο φτηνή που νομίζω ότι δεν χρειάζεται να την αντικρούσεις κιόλας. (…) Εγώ νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ στο σύνολο των στελεχών του και είναι και πολύ σημαντικό, πέραν του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και παραδοσιακοί πολιτικοί του αντίπαλοι, ο καθένας με το δικό του λόγο και τρόπο, αναγνώρισαν τη συμβολή και τη διαδρομή του Κώστα Σημίτη στην πολιτική ιστορία της χώρας. Και αυτό νομίζω είναι αυτό που μένει και δεν μπορεί ούτε να αμαυρωθεί ούτε να κηλιδωθεί από οποιαδήποτε παραφωνία ή αστοχία «νεότευκτων» σε εισαγωγικά πολιτικών στελεχών που θεωρούν ότι με έναν τοξικό λόγο γίνονται αντικείμενο ενδιαφέροντος. Αλλά νομίζω ότι δεν αξίζει παραπάνω να σχολιάσουμε τέτοιου είδους στάσεις και συμπεριφορές» προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τέλος, στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του προσώπου που θα υποδειχθεί από τον πρωθυπουργό, ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει, ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι «υπάρχει μια άτυπη παράδοση όπου το πρόσωπο που προτείνεται για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προέρχεται παραδοσιακά από διαφορετικό πολιτικό χώρο από αυτόν που είναι η εκάστοτε κυβέρνηση».
«Και είναι μια παράδοση, η οποία νομίζω ότι απηχεί στο αίσθημα του ελληνικού λαού και σε μια ανάγκη κοινωνική και πολιτική να υπάρχει ευρύτερη αποδοχή και συναίνεση γύρω από ένα πρόσωπο που πρέπει να συμβολίζει την ενότητα της χώρας. Θεωρώ λοιπόν ότι θα ήταν ίσως μυωπική ή και λάθος η προσέγγιση του πρωθυπουργού και αναφέρομαι στον πρωθυπουργό, γιατί αυτός αυτή τη στιγμή έχει τον πρώτο λόγο ούτως ή άλλως με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αρκεί για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλω όμως να πιστεύω ότι δεν θα αρκεστεί σε αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία και ότι θα υπάρχει μία πρόταση η οποία θα μπορεί να τύχει ευρύτερης αποδοχής και συναίνεσης, όπως παραδοσιακά γίνεται τα τελευταία χρόνια. Όμως δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία» συμπλήρωσε.