Η δίκη που ξεκίνησε παρουσία του Νικολά Σαρκοζί, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο

Αντιμέτωπος με την γαλλική δικαιοσύνη βρίσκεται από τη Δευτέρα 6/1, – και για μία ακόμη φορά – ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (2007-2012) Νικολά Σαρκοζί ο οποίος κατηγορείται ότι το 2007, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από το τότε καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.

Κατηγορούμενα στην ίδια υπόθεση είναι αλλά 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σαρκοζί (Μπρις Ορτφέ, Κλοντ Γκουεάντ και Ερίκ Βοέρτ) καθώς και πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι. Η δίκη που ξεκίνησε παρουσία του Νικολά Σαρκοζί, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Οι απαρχές της υπόθεσης

Λίγο πριν από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, ο γιος του Σαίφ αλ Ισλάμ υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Euronews ότι είχε αποδείξεις για πληρωμές από το καθεστώς Καντάφι προς την προεδρική εκστρατεία του υποψηφίου της δεξιάς το 2007.

«Ήμουν ο ίδιος μάρτυρας της παράδοσης της πρώτης δόσης των χρημάτων στον Κλοντ Γκεάντ στην Τρίπολη», είπε.

Για τι κατηγορείται ο Νικολά Σαρκοζί;

Ο εξηνταεννιάχρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται για διαφθορά, υπεξαίρεση δημοσίων χρημάτων, παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας και σύσταση συμμορίας, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές 10ετούς φυλάκισης, στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων και οικονομικού προστίμου.

Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση «μύθο», ενώ το περιβάλλον του τον εμφανίζει «μάχιμο» και «αποφασισμένο» να αποδείξει την αθωότητά του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το 2005 – οπότε ο Σαρκοζί ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του Ζακ Σιράκ – κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στη Λιβύη συναντήθηκε με τον Καντάφι, ο οποίος τότε προσπαθούσε να εξέλθει από το καθεστώς της διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης, και του υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα τον βοηθήσει αν ο ίδιος καταφέρει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Προς το σκοπό αυτό ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Καντάφι να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με ένα ποσό που σήμερα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατηγορείται ότι συνήψε «συμφωνία» με τον Καντάφι, ώστε να χρηματοδοτήσει τη νικηφόρα προεκλογική του εκστρατεία το 2007 με διπλωματικά ανταλλάγματα, όπως η αποκατάσταση του Καντάφι στη διεθνή σκηνή και η προσπάθεια ακύρωσης ενός γαλλικού εντάλματος σύλληψης κατά του επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα Σενουσί.

Ο Σενουσί θεωρείται υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση κατά της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας UTA πάνω από την έρημο του Νίγηρα το 1984, κατά την οποία σκοτώθηκαν 170 άνθρωποι.

Τι ποινές ενδέχεται να αντιμετωπίσει

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών και πρόστιμο 375.000 ευρώ.  Αυτή είναι η πέμπτη δίκη του και θα εμφανιστεί για πρώτη φορά χωρίς λευκό ποινικό μητρώο.

Έρευνες σε εξέλιξη

Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε οριστικά σε ένα έτος με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» για διαφθορά και διακίνηση επιρροής στην υπόθεση των υποκλοπών, γνωστή και ως υπόθεση «Βισμούθ». Τον Φεβρουάριο του 2024 καταδικάστηκε επίσης στο εφετείο για υπερβολικές δαπάνες στην χαμένη προεκλογική του εκστρατεία το 2012, στην υπόθεση «Πυγμαλίων».

Τον Οκτώβριο του 2023, του απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενους δόλιους ελιγμούς προκειμένου να επιτύχει την ανάκληση, το 2020, των κατηγοριών που διατύπωσε ο μεσάζων Ziad Takkieddine στην υπόθεση σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007.

Οι δραστηριότητες συμβούλου στη Ρωσία αποτελούν επίσης αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας από την Εθνική Οικονομική Εισαγγελία, όπως και το δείπνο του το 2010 με ανώτερα στελέχη του Κατάρ και τον Μισέλ Πλατινί (πρώην επικεφαλής της FIFA), το οποίο ενδέχεται να οδήγησε στην αμφιλεγόμενη ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ.

Ποιοι είναι οι άλλοι πρωταγωνιστές σε αυτή την υπόθεση

Ziad Takieddine

Λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση ενός σημειώματος της Mediapart το 2006, σύμφωνα με το οποίο η Τρίπολη είχε καταβάλει 50 εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί, ο γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ziad Takieddine ισχυρίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 ότι είχε αποδείξεις για τη χρηματοδότηση από τη Λιβύη. Αφού διέφυγε στον Λίβανο, απέσυρε τους ισχυρισμούς του το 2020, πριν τους επιβεβαιώσει ξανά το 2021.

Κλοντ Γκουεάντ

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων δικάζεται επειδή ενήργησε ως μεσάζων για την απόκτηση αυτών των λιβυκών κεφαλαίων μέσω των δικτύων του Ziad Takieddine και του Alexandre Djouhri.

Το 2008, μετά τις προεδρικές εκλογές, φέρεται να έλαβε ένα έμβασμα 500.000 ευρώ, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, προήλθε από την πώληση πινάκων ζωγραφικής σε έναν Μαλαισιανό δικηγόρο, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή, αλλά έχει πλέον πεθάνει.

Δύο ημέρες πριν από το έμβασμα, ο δικηγόρος είχε λάβει 500.000 ευρώ από Σαουδάραβα επιχειρηματία που πρόσκειται στον Alexandre Djouhri, ο οποίος το επέστρεψε.

Alexandre Djouhri

Ο 66χρονος Γαλλοαλγερινός μεσάζων Alexandre Djouhri είναι πρώην κατάδικος από το Val d’Oise που έγινε επιχειρηματίας.

Κοντά στα δίκτυα Chiraquie και Françafrique, κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από υπεξαιρεθέντα δημόσια κονδύλια από τη Λιβύη.

Μπρις Ορτφέ

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών φέρεται επίσης να λειτούργησε ως μεσάζων και να μετέφερε κεφάλαια μέσω υπεράκτιων λογαριασμών.

Ερίκ Βοέρτ

Πρώην υπουργός Εργασίας και Προϋπολογισμού επί Σαρκοζί, ήταν ταμίας της προεκλογικής εκστρατείας του 2007.

Κατηγορούμενος για «συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας», παραδέχεται ότι έλαβε ανώνυμες δωρεές σε μετρητά κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, τις οποίες αναδιανέμει στις ομάδες του.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του Παρισιού, αναμένεται να διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου.