Σε µια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τα τεκταινόµενα στον συνδικαλιστικό χώρο του και η «εµµονή των συνδικαλιστών-πατριαρχών να παραµένουν χρόνια στις καρέκλες τους», όπως σχολιάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, αποτελούν ισχυρό ανάχωµα στην ανανέωση των κοινωνικών κινηµάτων που επιδιώκει η ηγεσία Ανδρουλάκη.
«Κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε το παρασκήνιο που εξελίχθηκε την περασµένη εβδοµάδα για την εκλογή προεδρείου στην ΟΤΟΕ (τράπεζες), όπου έπειτα από 45 χρόνια η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, αν και κέρδισε στο Συνέδριο, έχασε το προεδρείο.
Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά, σε µια κίνηση που τεντώνει ακόµα περισσότερο το σχοινί της κρίσης στη ΓΣΕΕ και την ΠΑΣΚΕ, ο Γιάννης Παναγόπουλος έφερε την Παρασκευή 13 ∆εκεµβρίου το θέµα της αντικατάστασης του πατρινού ∆ηµήτρη Καραγεωργόπουλου στην ολοµέλεια της ∆ιοίκησης της ΓΣΕΕ. Με τις ψήφους στελεχών της ΠΑΣΚΕ, της παράταξης του Νίκου Φωτόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και της παράταξης του Τάσου Γκιάτη, αποφασίστηκε µε ψήφους 22 υπέρ, σε σύνολο 45 µελών, η αντικατάσταση του Καραγεωργόπουλου από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.
Δημήτρης Καραγεωγόπουλος
Η ψήφος της παράταξης του Τάσου Γκιάτη υπέρ της αποποµπής του Καραγεωργόπουλου συνδέεται, όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές του χώρου, µε τη στήριξη που παρείχε στη συνέχεια ο Γιάννης Παναγόπουλος στην παράταξη αυτή για την κατάληψη κρίσιµων θέσεων στο προεδρείο της ΟΤΟΕ.
Η κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις
Πρόκειται για κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς η απώλεια της ΟΤΟΕ από τον έλεγχο της ΠΑΣΚΕ έπειτα από 45 χρόνια ερµηνεύεται ως αποτέλεσµα εσωτερικών διαφωνιών και στρατηγικών συµµαχιών, που «εξυπηρετούν προσωπικές ατζέντες». Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η επίσηµη ΠΑΣΚΕ είχε αύξηση των ποσοστών της από 32% σε 39%, δεν εξέλεξε τον απελθόντα πρόεδρο, Γιώργο Μότσιο, καθώς συνασπίστηκαν όλοι οι άλλοι και ανέδειξαν προεδρείο µη αναλογικό. Η άνευ (ορατής) αιτίας αποποµπή του ∆ηµήτρη Καραγεωργόπουλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστικά στελέχη, που τη συνδέουν µε τις προσωπικές στρατηγικές του Παναγόπουλου να παραµείνει και µετά το 2026 στο τιµόνι της ΓΣΕΕ. Η στάση του Γιάννη Παναγόπουλου λέγεται πως έχει προκαλέσει µεγάλη δυσαρέσκεια και στη Χαριλάου Τρικούπη.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ µιλούν για προσωπική στρατηγική από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, αρκετά στελέχη έχουν εισηγηθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη τη διαγραφή του Παναγόπουλου από µέλος του ΠΑΣΟΚ και τη σύγκληση µιας πανελλαδικής συνδιάσκεψης των προοδευτικών δυνάµεων στον συνδικαλισµό.
*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά