Η άφιξη του χειμώνα δεν μας βρήκε απροετοίμαστους.
Για την ακρίβεια, μετά από ένα εξοντωτικά καυτό καλοκαίρι, κι ένα ασυνήθιστα θερμό φθινόπωρο, καταλήξαμε να παρακαλάμε για λίγο κρύο. Ο καιρός τον φετινό χειμώνα παραμένει ζεστός συγκριτικά με άλλες χρονιές, αναμένουμε όμως σίγουρα κακοκαιρίες και χιόνια.
Τι γίνεται με τη βόλτα του σκύλου τις μέρες που έχει πολύ κρύο; Είναι ασφαλές για το αγαπημένο σας ζώο συντροφιάς να βγαίνει έξω όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες;
Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί, και η απάντηση εξαρτάται κυρίως από το τρίχωμα του ζώου. Όσο πιο πυκνό και μακρύ είναι το τρίχωμά του, τόσο περισσότερο αντέχει στο κρύο.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι σκύλοι αντέχουν μια χαρά στις θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας τον χειμώνα. Για πολλούς λόγους, είναι πιο εύκολο να κρατήσετε ζεστό έναν κοντότριχο σκύλο τον χειμώνα, παρά να δροσίσετε έναν μακρύτριχο σκύλο στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Ας δούμε μερικούς απλούς κανόνες που μπορούμε να ακολουθούμε όταν αναρωτιόμαστε πόσο κρύο αντέχει ένας σκύλος:
Η απάντηση είναι (κυρίως) στο τρίχωμα
Ο βασικός κανόνας για να καταλάβετε αν ο σκύλος σας κρυώνει είναι να πιάσετε τα άκρα του. Αν τα αυτιά του ή τα πατουσάκια του είναι κρύα, τότε συνιστάται να του φορέσετε ένα πουλόβερ, ή να ανάψετε τη θέρμανση (σε περίπτωση που σκοπεύετε να μείνετε μέσα στο σπίτι).
Το πόσο κρύο αντέχει ένας σκύλος εξαρτάται από το αν διαθέτει διπλό στρώμα τριχώματος ή όχι. Μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει υπόστρωμα στη γούνα του χωρίζοντας τις τρίχες του και βλέποντας αν υπάρχει ένα στρώμα πιο ωχρού τριχώματος ανάμεσα στο δέρμα και στο εξωτερικό στρώμα της γούνας του.
Τα τσοπανόσκυλα, οι Γερμανικοί ποιμενικοί, και τα χάσκι, είναι μερικά από τα σκυλιά που διαθέτουν πυκνό υπόστρωμα κάτω από το εξωτερικό στρώμα της γούνας τους. Αυτά τα ζώα μπορούν να διαχειρίζονται το κρύο αποτελεσματικά, και δεν χρειάζονται τίποτα επιπλέον για να παραμείνουν ζεστά. Αν ο σκύλος σας έχει ένα μόνο στρώμα τριχώματος, πρέπει να σκεφτείτε πιο προσεχτικά το κρύο, και να προνοήσετε ώστε να παραμείνει ζεστό. Τέτοια σκυλάκια είναι τα μαλτέζ, τα cavalier, τα greyhound και τα whippet.
Εκτός από το τρίχωμα, σημασία έχει και η αναλογία επιφάνειας προς όγκο. Τα πιο μικρόσωμα ζώα έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια αναλογικά με το βάρος τους απ’ ό,τι τα πιο μεγαλόσωμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από την οποία χάνουν θερμότητα σε σύγκριση με ένα πιο μεγαλόσωμο και βαρύτερο ζώο. Έτσι, τα μικρόσωμα και αδύνατα ζώα είναι πολύ πιο ευάλωτα στο κρύο από τα υπόλοιπα.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας ότι, αν κρυώνουμε εμείς, τότε πιθανότατα κρυώνουν κι αυτά.
Ποιες συμπεριφορές θα παρατηρήσουμε σε έναν σκύλο που κρυώνει;
Αν ο σκύλος σας τρέμει, κουλουριάζεται και κρύβει την ουρά του, μαζεύει τα πατουσάκια του κοντά στο σώμα του, ή τα σηκώνει από το κρύο έδαφος, τότε μάλλον νιώθει άβολα από το πολύ κρύο. Αν δεν κουνιέται, κινδυνεύει περισσότερο από το κρύο. Για παράδειγμα, όσο βρίσκεται στο αυτοκίνητο το σκυλάκι σας, ενδέχεται να χρειάζεται να τυλιχτεί με μια κουβερτούλα, ενώ όταν τρέχει γύρω γύρω, πιθανότατα ζεσταίνεται και είναι εντάξει.
Όταν ο σκύλος σας βρίσκεται στο σπίτι, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με το πού – και πώς – κοιμάται. Αν παρατηρείτε ότι κουλουριάζεται σαν μια σφιχτή μπάλα, ή προσπαθεί να χωθεί κάτω από τα σκεπάσματα, είναι σημάδι ότι προσπαθεί να ζεσταθεί. Αν το κατοικίδιό σας δεν κοιμάται καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σηκώνεται πολύ, υπάρχει περίπτωση να κρυώνει και να χρειάζεται ένα πιο ζεστό μέρος για ύπνο.
Επιτρέψτε στον σκύλο σας να επιλέξει
Συνιστάται, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να αφήνετε τον σκύλο σας να επιλέξει αν προτιμά ένα κρεβάτι με κάλυμμα, ένα πουλόβερ, ή επιπλέον κουβέρτες μια κρύα μέρα. Αν προσπαθήσετε να του φορέσετε ρουχαλάκια και δείτε ότι δυσανασχετεί, μην τον πιέσετε.
Εξάλλου, τελικά, οι κρύες μέρες του χειμώνα αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για χουχούλιασμα και αγκαλιές παρέα με το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Τι καλύτερος τρόπος να ζεσταθεί κανείς;