Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Τουρκίας - Συρίας για ΑΟΖ: Τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά

Ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση στη Συρία

Αυστηρή είναι η απάντηση της Αθήνας στη συμφωνία για ΑΟΖ που φαίνεται ότι θα υπογράψει η Τουρκία με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, δήλωσε πως σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας με τη Συρία. 

Πρόκειται για συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά σύνορα, και τονίζουν ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κοινή δήλωση που έχει κατατεθεί μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο.

Οι διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση που δεν νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία.

Η κοινή δήλωση Ελλάδας, Αυστρίας και Κύπρου υπογραμμίζει τη συλλογική ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ζητήματα που αφορούν τα σύνορα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα και στα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας»

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή κυβέρνηση. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει τις αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και επικοινωνιακές υπηρεσίες στη Συρία. Θα επαναλειτουργήσουμε τα αεροδρόμια» φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του φιλοκυβερνητικού ενημερωτικού δικτύου TGRT στην Άγκυρα, Φατίχ Ατίκ.

Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα μεταβεί στη Συρία σύντομα, προκειμένου να συζητήσει ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις, όπως δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα (23.12.2024), ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Συρίας, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των ενεργειακών σχέσεων.

 

ΠΗΓΗ