Χρηματιστήριο Αθηνών: Λύγισε υπό το βάρος της Εθνικής

Με τη μετοχή της Εθνικής να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, το χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο έχασε τα πρωινά του κέρδη, αλλά τελικά έκλεισε με απώλειες, αφού οι φιλότιμες ανοδικές προσπάθειες τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από την Coca Cola δεν στάθηκαν ικανές να απορροφήσουν τους κραδασμούς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 1.448,86 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.448,85 μονάδων (-0,25%) και 1.458,45 μονάδων (+0,41%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Μικτά πρόσημα – Άλμα για την Xerox

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 3.521,90 μονάδες, ενώ στο +0,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.315,20 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,51% στις 1.275,54 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις στην Εθνική

Αν και ο γενικός δείκτης δοκίμασε να επαναπροσεγγίσει τη ζώνη των 1.460 μονάδων, τελικά οι ισχυρές απώλειες της Εθνικής, αλλά και του ενεργειακού κλάδου, δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια απορρόφησης των πιέσεων. Έτσι οι λιγοστές συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί το χρηματιστηριακό έτος αφήνουν μια «γλυκόπικρη» γεύση σε μια αγορά που μπορεί ο γενικός δείκτης να κλείνει με κέρδη, αλλά αν κάποιος δει το σύνολο της αγοράς θα την χαρακτήρισε περισσότερο σαν έτος συσσώρευσης.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν η μεγάλη χαμένη του έτους

Κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, μπορεί το 2025 να έχει χαμηλές προσδοκίες όμως είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά σε χρηματιστηριακές αποδόσεις μετά από την ανάπαυλα και το χώνεμα τιμών από κέρδη των προηγούμενων τιμών. Άλλωστε τόσο τα εταιρικά όσο και τα μακροοικονομικά αποτελέσματα συνέχισαν να είναι ανοδικά ενώ παράλληλα η μείωση των επιτοκίων του 2024 και αυτή που θα ακολουθήσει το 2025 θα βοηθήσει σημαντικά στα κόστη δανεισμού ενώ θα ανοίξει την όρεξη για νέες επενδύσεις.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, μένει να δούμε ποιοι θα είναι μεγάλοι πρωταγωνιστές του νέου έτους με τον τραπεζικό να φαίνεται ότι έχει πάλι την πρωτοκαθεδρία θυμίζοντας ότι κινείται αισθητά ετεροχρονισμένα με την υπόλοιπη αγορά. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν η μεγάλη χαμένη του έτους και το πιο πιθανό είναι το 2025 να προσπαθήσει συνεχίσει να αυξάνει αποτιμήσεις από την στιγμή που τα αποτελέσματα μπορούν εύκολα να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τεχνικά, τώρα, η αγορά θα πρέπει να ξεφύγει από το επίπεδο των 1.450 μονάδων και να διαπεράσει τις αντιστάσεις των 1.460 και 1.467 μονάδων, αν θέλει να δώσει συνέχιση στην καλή πορεία. Στις λίγες συνεδριάσεις που έμειναν ιδανικά θα θέλαμε να δούμε κλείσιμο έτους πάνω από το επίπεδο ή στην χειρότερη κλείσιμο πάνω από τις 1455 μονάδες, αναφέρει η Fast Finance. Από την άλλη, οι 1.440 μονάδες είναι κοντινή στήριξη ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στην ζώνη των 1.420 μονάδων.

Στον FTSE 25, οι 3.459 μονάδες έχουν γίνει κοντινή αντίσταση με κύριο make or break τις 3.583 μονάδες. Οι 3.487 μονάδες στην παρούσα προσφέρουν σημαντική στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 3.444 μονάδες. Ο τραπεζικός σε τελείως διαφορετική φάση ψάχνει νέα υψηλά στις 1.316 μονάδες με μεγάλο στόχο τις 1.368 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 3,16%, με τις Motor Oil, Helleniq Energy, Eurobank και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Metlen, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, ΔΑΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Jumbo.

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα προσέφεραν οι ΔΕΗ και Cenergy καθώς έκλεισαν με κέρδη 2,33% και 2,09% αντίστοιχα, με τις Optima Bank, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 1%. Μόλις στο +0,10% η Aegean αν και είχε βρεθεί και σε υψηλότερα επίπεδα ενδοσυνεδριακά.