Π. Μαρινάκης: Θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια την αύξηση των εισοδημάτων και τη μείωση των φόρων

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα»

«Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε και αυτό που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, αναλυτικά θα τα ακούσουμε και από τον πρωθυπουργό και με εξειδίκευση μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, είναι να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα. Ό,τι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πρωτοφανής κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο εκεί. Ποιος είναι ο στόχος; Ο στόχος είναι οι αυξήσεις των εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των τιμών. Αυτό που λέγεται δηλαδή κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το έχουμε καταφέρει αυτό συγκριτικά με άλλες χώρες καλύτερα; Προσέξτε, προβλήματα υπάρχουν πολλά, δεν είπα εγώ ότι τα λύσαμε. Αυτό για την Ελλάδα είναι 8,5% και για την Ευρώπη είναι 3,3%. Δηλαδή η κυβέρνηση αυτή έχει καταφέρει- δεν πανηγυρίζουμε- τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις των εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερες από τις πολύ μεγάλες και σημαντικές αυξήσεις των τιμών. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα εισοδήματα πάνω από 20% δεν το έχουν καταλάβει οι πολίτες όσο θα έπρεπε γιατί έχουμε αυξήσεις των τιμών. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε και κυρίως με υπομονή των πολιτών», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα».

Τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «για τους πιο ευάλωτους θεωρώ ότι όλα όσα έχουν ανακοινωθεί θα υλοποιηθούν. Δεν γνωρίζω για κάτι περισσότερο». Και πρόσθεσε πως «θα έχουμε άλλη μια χρονιά αυξήσεις συντάξεων και 12 φοροελαφρύνσεις επιπλέον των 60 των τελευταίων ετών, συνολικά θα φτάσουμε πάνω από 70 φοροελαφρύνσεις πολλές εκ των οποίων αφορούν και τους συνταξιούχους και όλους τους υπόλοιπους πολίτες».

Υπογράμμισε πως «η πολιτική της κυβέρνησης στρέφεται στο σύνολο της κοινωνίας αλλά κυρίως σε αυτούς, οι οποίοι αυτή την ακρίβεια των τελευταίων ετών παρά τις αυξήσεις μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν πολύ πιο δύσκολα».

Σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ότι στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού θα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τα ζητήματα των τραπεζών, τις προμήθειες και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την ελληνική κοινωνία. Δύο επισημάνσεις επειδή αναφερθήκατε στα ακίνητα και στους servicers. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από 90 σε 70 δισεκατομμύρια, από το 55% στο 30%. Αυτό είναι σημαντικό. Όμως είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι παρά το γεγονός ότι το τραπεζικό μας σύστημα πέρασε πολύ δύσκολα και αυτά σε ένα μέρος ήταν και θυσίες των πολιτών που το κράτησε όρθιο, δεν είχε άλλη χώρα τράπεζες κλειστές, δεν είχε άλλη χώρα capital controls. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια κάποιες χρεώσεις έχουν εκνευρίσει δικαιολογημένα τους πολίτες. Για αυτό και έχουμε προαναγγείλει παρεμβάσεις».

Σε ερωτήσεις σχετικά με το ύψος της παρέμβασης, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι θα είναι σίγουρα «το περισσότερο δυνατό έτσι ώστε να παραμείνει σε στέρεες βάσεις το τραπεζικό σύστημα γιατί είναι και αυτό. Είναι κρίσιμη η ανακούφιση των πολιτών, είναι κρίσιμο όμως να παραμείνει σε στέρεες βάσεις το τραπεζικό σύστημα. Ένα είναι το θέμα των προμηθειών, ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι αυτό των ακινήτων. Το στεγαστικό το θεωρώ κορυφαίο ζήτημα. Επέλεξα και εγώ στην ομιλία μου να το βάλω ως τη μια από τις κορυφαίες μας προτεραιότητες. Είναι πολλές οι πρωτοβουλίες από 1/1/2025. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το «Ενοικιάζω- Αναβαθμίζω», φοροαπαλλαγές για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για μετατροπή ακινήτου από μακροχρόνια σε βραχυχρόνια ή για την ανακαίνιση του σπιτιού, γιατί είναι μια σειρά από φοροαπαλλαγές όχι τόσο δημοφιλείς. Ο στόχος ποιος είναι; Και εκεί πρέπει να συνδράμουν και οι τράπεζες. Να πέσουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά. Δεν πρόκειται να πέσουν αλλιώς τα ενοίκια».

Πρόσθεσε μάλιστα σχετικά με την αντιπολίτευση πως «είναι σημαντικό να προτείνει, αυτός είναι και ο ρόλος της. Εμείς δεν θέλουμε μια αντιπολίτευση που να λέει «ναι» σε όλα. Προφανώς δεν θα ήταν αντιπολίτευση. Το θέμα είναι οι αντιπροτάσεις να λύνουν προβλήματα. Αυτό που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα. Αντί να το έλυνε θα το διόγκωνε».

Αναλυτικότερα επεσήμανε πως «καταρχάς ο στόχος είναι να έχουμε μια ελάφρυνση των πολιτών. Όταν ο στόχος είναι να μειωθούν οι προμήθειες και όχι μόνο, είναι μια σειρά από λογικά αιτήματα των πολιτών, το να έρχεσαι και να λες ότι εγώ θέλω να πετύχω αυτά τα 1,2,3, 4,5 σημαντικά, που όλοι συμφωνούμε ότι αυτά πρέπει να γίνουν, σε φορολογώ παραπάνω αντί να φροντίσω με τον όποιο τρόπο μπορώ ως κράτος και με βάση και τις απαγορεύσεις που υπάρχουν. Δηλαδή για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε κάτι το οποίο απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 1987. Δηλαδή το είπε για να το πει ή δεν ήξερε ότι δεν μπορούσε να το πει. Και τα δύο προβλήματα είναι. Αντί να πεις πώς θα λύσεις το πρόβλημα πετάς ένα πυροτέχνημα το οποίο είναι πολύ ευχάριστο. Όταν κάποιος είναι εξοργισμένος με μια τράπεζα όταν του λες θα το φορολογήσω αυτό είναι η βάση του λαϊκισμού».

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου σχετικά με το ότι είναι τώρα πιο έντονη η κόντρα με το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Έχω την εντύπωση ότι από τον ακραίο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε σε ένα σοβαροφανή λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τι κάνει; Ακούει ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και καλά κάνει, όλοι συμφωνούμε στο ποια είναι και οι λύσεις που προτείνει είναι πρόχειρες και ακοστολόγητες, μόνο και μόνο για να πει κάτι.

Όλη η αντιπολίτευση λέει, έχετε πάρει 3,7 δισεκατομμύρια παραπάνω από φόρους από τους πολίτες. Υπάρχουν δύο πάρα πολύ κρίσιμες επισημάνσεις, που δείχνουν και τις διαφορές μας. Η πρώτη είναι ότι δεν είναι από αύξηση φόρων. Δεν έχουμε αυξήσει κανένα φόρο.

Σχετικά με το από πού προέρχονται τα χρήματα και όσα λέει η αντιπολίτευση για την αύξηση φόρων, τόνισε: «Είναι 3,7 δισ., ένα δισ. είναι από την μείωση της ανεργίας, για να το πούμε απλά, για εμένα η κορυφαία επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ότι σε πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας, με την πολιτική της. 500.000 συμπολίτες μας, μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας, πληρώνονταν μέχρι το ‘19 με το επίδομα ανεργίας από το κράτος, για να το καταλάβει ο κόσμος και από τότε μέχρι σήμερα σταδιακά, αντί να τους πληρώνει το κράτος πληρώνουν το κράτος με φόρους και εισφορές, όχι αυξημένους. Μία διαφορά, ένα δισ. είναι από κει».

Είπε ακόμη πως «1,8 δισεκατομμύρια είναι από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η σύνδεση των ταμειακών με τα POS, το σύστημα IRIS, το γεγονός ότι έχουν μπει άλλοι κανόνες στις μεταβιβάσεις ακινήτων και έχουμε και έχουμε και κάτι το οποίο το αγνοούμε. Η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει μία ανάπτυξη διπλάσια κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, από την Ευρώπη. Προσέξτε τώρα, αυτό είναι το ένα, άρα δεν είναι από αυξημένους φόρους, τα αυξημένα έσοδα. Αυτό είναι δεδομένο».

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε αυξήσει ούτε έναν άμεσο, ούτε έναν έμμεσο φόρο. Αντιθέτως έχουμε μειώσει ή καταργήσει 73, συμπεριλαμβανομένων, -θα πάω και στους έμμεσους, ακριβώς εκεί πάω τώρα- και 23 έμμεσων φόρων, δηλαδή και ΦΠΑ, σημαντικών ΦΠΑ, για τις μεταφορές, για τον κινηματογράφο, για προϊόντα σχετιζόμενα από την υγεία, για τους αγρότες μας, ζωοτροφές, αγροτικά, , μηχανήματα, λιπάσματα. Το δεύτερο όμως που αξίζει να πούμε, ολόκληρη η αντιπολίτευση, ολόκληρη και εκ δεξιών και εξ αριστερών, ολόκληρη, τι λέει; Καταγγέλλει για τα αυξημένα φορολογικά έσοδα. Τι θέλουν δηλαδή, μειωμένα έσοδα; Εάν θέλουν μειωμένα έσοδα, προσέξτε όχι με αυξημένους φόρους, το απέδειξα αυτό, τότε δεν μπορούν να ζητάνε παραπάνω δαπάνες. Πώς μπορεί το κράτος να χρηματοδοτήσει όπως κάνει παραπάνω την υγεία, για να μειωθεί αυτό το χάσμα των ελλείψεων προσωπικού; Έχουμε αυξήσει 10% το προσωπικό... Πώς μπορούμε να δώσουμε παραπάνω ,που δίνουμε, για την υγεία δίνουμε παραπάνω 74% από ότι το '19, για την παιδεία έχουμε διπλασιάσει τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων, έχουμε αρχίσει και χρηματοδοτούμε. Δεν μπορεί να ζητάς αυξήσεις συντάξεων και μισθών και να καταγγέλλεις την κυβέρνηση, που ενώ δεν αυξάνει φόρους, αυξάνει τα έσοδα για να τα χρηματοδοτήσει. Πώς θα τα χρηματοδοτήσουμε αλλιώς;».

Σχετικά με το αν η ΝΔ μπορεί να υποστηρίξει τη μείωση των έμμεσων φόρων και «να μπορέσει ο κόσμος να ψωνίσει με φθηνότερο φόρο», ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Όπως σας είπα πριν, από το ‘19 μέχρι σήμερα, μόνο μειώνουμε φόρους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αυτή είναι η απάντηση και όπως το λέει το πρόγραμμά μας και εφόσον τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή από την αύξηση της απασχόλησης αυξάνονται, τότε θα μπορέσουμε να μειώσουμε και περισσότερους φόρους ή και περισσότερο από όσο έχουμε υποσχεθεί. 'Αρα τουλάχιστον θα το κάνουμε όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Προσέξτε και έμμεσους φόρους και όπως σας είπα και πριν, έχουμε μειώσει και έμμεσους φόρους και παραπάνω από ότι μία ή δύο μονάδες. Ο στόχος για να κλείσω, είναι να συνεχίσουμε και το ‘25 και παραπάνω το ‘26 και το '27, οι αυξήσεις των εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερες των τιμών, που φαίνεται ότι υπάρχει και μια αποκλιμάκωση, όχι αποπληθωρισμός ακόμα. Και ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι να επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη, χωρίς να χρεώσουμε τις επόμενες γενιές, για αυτό και είναι σημαντικό ότι 55% έχει πέσει το χρέος».

Κλείνοντας, σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα που το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οφειλόταν σε διακοπή ηλεκτροδότησης, κάτι που δείχνει «πέρα από μια ταλαιπωρία, κάποιων λεπτών για τους συμπολίτες μας, ότι είναι ασφαλές το μετρό. Αυτό ήταν ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που ακολουθήθηκε από την εταιρία που λειτουργεί το μετρό και στο Μιλάνο και στη Κοπεγχάγη. Πριν από λίγες ημέρες, εβδομάδες, συνέβη κάτι αντίστοιχο και στο Μιλάνο, διεκόπη η ηλεκτροδότηση και για την ασφάλεια των πολιτών, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, με το προσωπικό εκεί και συνεχίστηκε μετά από περίπου μια ώρα».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ